V Assenu je zatím nejrychlejší Brookes, Smrž byl odpoledne čtvrtý

V Assenu pokračuje britské mistrovství superbiků desátým kolem sezony a pátek byl ve znamení dvou volných tréninků. V obou trénincích zajel nejrychleji lídr průběžného hodnocení Josh Brookes, čímž ideálně zahájil závodní víkend, kde hodlá zajet takové výsledky, aby si vedoucí pozici udržel. Do Holandska zamířil český závodník Jakub Smrž, který dostal šanci jet s týmem Milwaukee Yamaha. Dnes si poprvé vyzkoušel novou Yamahu R1 a ve druhém tréninku zajel čtvrtý čas.

První trénink nezačal nejlépe pro Johna Hopkinse (Lloyds British Moto Rapido Ducati), jehož zastavily technické problémy a nestačil zajet měřené kolo. Nejlepší úvod neměl ani Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), který byl v jednom místě delší a spadl. Australan ale rychle našel potřebnou jistotu a jezdil jedno rychlé kolo za druhým. Trénink nakonec vyhrál časem 1'38,153 sekundy.

Do Showdownu se letos probojovala šestice závodníků, kde je mimo Joshe Brookese také Shane Byrne, James Ellison, Tommy Bridewell, Dan Linfoot a Michael Laverty. V prvním tréninku skončil Shane Byrne (PBM Kawasaki) třetí, Michael Laverty (Tyco BMW) byl šestý, James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) zajel osmý čas a Tommy Bridewell s Danem Linfootem skončili v pořadí na jedenáctém a šestnáctém místě. Patnáctý Jakub Smrž (Milwaukee Yamaha) jel s Yamahou poprvé, takže skok do hodně rozjetého vlaku, ale s velmi povzbudivým výsledkem.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - 1.volný trénink
Pátek, 18.9.2015 - Assen, Nizozemsko

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 1'38.153
2 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +0.208
3 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.286
4 - Jack Kennedy - Team WD-40 Kawasaki - +0.479
5 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +0.550
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - +0.718
7 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +0.859
8 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +1.142
9 - Josh Waters - Bennetts Suzuki - +1.166
10 - Billy McConnell - Smiths Racing BMW - +1.202
...
15 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +1.906
 

Před druhým tréninkem v Assenu pršelo. Pak ale déšť ustal a dráha začala osychat. Status nejrychlejšího jezdce si s časem 1'37,072 sekundy udržel Josh Brookes (Milwaukee Yamaha). Na druhém místě byl až do konce Shane Byrne (PBM Kawasaki), ale závěrečná steč poslala obhájce titulu až na šesté místo. Na druhou pozici se se ztrátou sedmi desetin totiž posunul Luke Mossey (Quattro Plant Kawasaki), třetí byl Christian Iddon (Bennetts Suzuki) a čtvrtý čas 1'38,004 sekundy zajel český závodník Jakub Smrž (Milwaukee Yamaha).

Po pátečních trénincích Jakub Smrž uvedl: „Především děkuji týmu Milwaukee Yamaha a Shaunu Muirovi, že mi dali šanci vrátit se na závodní motorku. První trénink šel hladce, nastavil jsem si řídítka a ostatní věci a po několikaměsíční pauze se dostal zpátky do tempa.“

„Po změnách do druhého tréninku se mi jelo zase o něco líp a na Yamaze jsem se začínal cítit dobře. Začal jsem víc rozumět tomu, co potřebuji změnit a vylepšit a nyní máme víc informací a dat na zítřek. Užil jsem si to a to byl plán pro dnešní den. Zítra budeme pokračovat v započaté práci.“


V sobotu dopoledne je na programu třetí trénink a odpolední kvalifikace definitivně rozhodne o pozicích jednotlivých jezdců na startovním roštu prvního závodu SBK.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - 2.volný trénink
Pátek, 18.9.2015 - Assen, Nizozemsko

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 1'37.072
2 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +0.721
3 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +0.813
4 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +0.932
5 - Jack Kennedy - Team WD-40 Kawasaki - +0.956
6 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.982
7 - Michael Laverty - Tyco BMW - +1.186
8 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +1.288
9 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +1.435
10 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +1.288
...

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist