Titul vyhrál Shane Byrne zlatým doublem v Brands Hatch

Britský superbikový šampionát jel v neděli finále v Brands Hatch. Vůbec poprvé v historii v něm vyhrál jezdec, který získal už čtvrtý titul. O toto privilegium bojovala dvojice závodníků Shane Byrne a Ryuichi Kiyonari. Japonec ale do posledních tří závodů nenastoupil kvůli zranění, takže cestu k triumfu měl otevřenou Shane Byrne.

Japonský závodník Ryuichi Kiyonari (Buildbase BMW) boj o titul nechtěl vzdát a veškeré naděje vkládal do neděle, kde byly na programu dva závody. Šance tu stále byla, protože v prvním sobotním závodu Shane Byrne havaroval a nezískal ani jeden bod. Nicméně zlomená levá klíční kost japonskému jezdci neumožnila bojovat o titul a Kiyonari s těžkým srdcem oznámil, že v neděli závodit nebude.
Po startu druhého závodu vedl Dan Linfoot (Quattro Plant Kawasaki), Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki) startoval osmý, takže mu nějakou dobu trvalo než se dostal dopředu, což se mu ale podařilo a souboj o vedení v závodu sváděl s vítězem sobotního klání Howie Mainwaringem (Quattro Plant Kawasaki). Ten měl v jednu chvíli problém se udržet na dráze, čehož využil jak Shane Byrne, který si jen upevnil náskok ve vedení závodního pole, ale také James Ellison (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki), který se díky tomu posunul na druhé místo.
Druhý závod víkendu v Brands Hatch vyhrál Shane Byrne a tím si zajistil titul britského šampiona, který je v jeho případě už čtvrtý. Nevyhrál v přímém souboji s Ryuichi Kiyonarim (Buildbase BMW), ale k tomu kvůli zranění japonského závodníka ani neměl příležitost. Na druhém místě závod dokončil James Ellison a třetí projel cílem Howie Mainwaring.

British Superbike Championship, Brands Hatch – závod (2)

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 29'17.545
2 - James Ellison - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.904
3 - Howie Mainwaring - Quattro Plant Kawasaki - +2.095
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +2.253
5 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +3.922
6 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - +4.152
7 - Jon Kirkham - Halsall Biker Gear Kawasaki - +4.875
8 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +7.7.527
9 - James Westmoreland - Buildbase BMW - +9.188
10 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +9.278
...
12 - Jakub Smrž - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +13.528

Do posledního závodu sezony startoval Shane Byrne třetí a v čele závodního pole jel společně s trojicí Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), Tommy Bridewell (Milwaukee Yamaha) a James Ellison (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki). Ve čtvrtém kole na Byrneho zaútočil jezdec Yamahy Josh Brookes, který také převzal vedení, ale Byrne se nedal a rychle to Brookesovi vrátil.

V osmém kole závodu měl Byrne slabší chvilku při výjezdu ze Surtees, čehož využil James Ellison (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki). Shane Byrne chtěl poslední závod vyhrát a udělal proto maximum, když hned v dalším kole znovu vedl. Na dráhu pak vyjel Safety Car a o něco později byl závod dvě kola před cílem zastaven červenými vlajkami. Druhé vítězství slavil Shane Byrne, na druhém místě skončil James Ellison a třetí byl klasifikován Tommy Bridewell.

British Superbike Championship, Brands Hatch - závod (3)

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 25'28.986
2 - James Ellison - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +0.102
3 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - +0.477
4 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +0.545
5 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +0.791
6 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +0.996
7 - Jon Kirkham - Halsall Biker Gear Kawasaki - +2.036
8 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +2.713
9 - Peter Hickman - RAF Reserves Honda - +3.225
10 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +3.920
...
11 - Jakub Smrž - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +4.011

Český závodník Jakub Smrž (Lloyds British Moto Rapido Ducati) v Británii závodil po dlouhé přestávce způsobené zraněním zápěstí. Každopádně si nevedl vůbec špatně a v každém z tří závodu víkendu v Brands Hatch bodoval. V prvním klání byl čtrnáctý, ve druhém dvanáctý a sezonu uzavřel jedenáctým místem. V celkovém hodnocení šampionátu patří jezdci Ducati čtrnáctá příčka.
Poslední víkend sezony seriálu BSB Jakub Smrž komentoval slovy: „Za normálních okolností bych měl jet do desítky, ale tři bodovaná umístění pro mě znamenají opravdu hodně. Dokázal jsem odjet závodní víkend jen sedm týdnů po operaci zápěstí a dvouměsíční pauze.“

„Moc nám nepomohlo, že jsme měli jen jeden suchý trénink před dnešními závody, ale i tak jsme to zvládli. Díky moc týmu Moto Rapido Lloyds British, že jsem mohl znovu závodit a za skvělou práci po celý víkend. V posledním závod bylo možné mnohem víc, ale bohužel jsem vše ztratil na startu. Popravdě jsem ale rád, že jsem alespoň těch pár vteřin dokázal udržet zmáčklou spojku. Díky všem za podporu !!!"


MCE Insurance British Superbike Championship 2014 (Top10)

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 682 bodů
2 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 620
3 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - 587
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 584
5 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - 577
6 - Chris Walker - GBmoto Kawasaki - 525
7 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - 231
8 - James Ellison - GBmoto Kawasaki - 223
9 - Josh Waters - Tyco Suzuki - 192
10 - John Hopkins - Tyco Suzuki - 125
...
14 - Jakub Smrž - Millsport / Moto Rapido Ducati - 82

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist