Senzační vítězství Bridewella s Hickmanem

Den závodu osmého podniku sezony britského mistrovství superbiků v Cadwell Parku bylo pondělí 25.srpna 2014. Na programu měli jezdci třídy Superbike dva závody, každý na celkem osmnáct kol. Počasí nicméně zamíchalo kartami a v obou zkrácených závodech nakonec slavili svá premiérová vítězství BSB jezdci Tommy Bridewell a Peter Hickman.

Do prvního klání superbiků startoval z pole position lídr průběžného hodnocení Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki). Ještě v prvním kole se na druhou pozici posunul Ryuichi Kiyonari (Buildbase BMW), když v Park corner předjel Chrise Walkera (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki). Japonec v sedle BMW neustále ukrajoval z náskoku vedoucího jezdce až ve čtvrtém kole Shane Byrneho předjel a převzal vedení. Oba bojovali bok po boku a Kiyonari nebyl daleko od možnosti bodovat umístěním na stupních vítězů, když ale po pár kolech musel zastavit kvůli poruše.
Na vedoucí pozici dál pokračoval Shane Byrne, ale závodním polem už se také probíjel Tommy Bridewell (Milwaukee Yamaha), který byl brzy na zadním kole jezdce Rapid Solicitors Kawasaki a v sedmém kole jej předjel, aby převzal roli vedoucího jezdce. Shane Byrne rozhodně o vedení přijít nechtěl a předjetí Bridewellovi vrátil ve stejném stylu.

Bitva o vedoucí pozici probíhala mezi oběma jezdci snad na každém metru dráhy Cadwell Parku, ale závod kvůli dešti předčasně zastavily červené vlajky, čímž Tommy Bridewell získal své první vítězství v závodu superbikového seriálu BSB. Druhé místo obsadil Shane Byrne a třetí byl Chris Walker (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki).
Australan Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) byl po startu z desátého místa blízko šance bodovat umístěním na stupních vítězů, ale předčasně ukončený závod mu to již neumožnil a byl klasifikován jako čtvrtý v pořadí.

British Superbike Championship - Závod (1) Top10

25.srpna 2014 - Cadwell Park, Velká Británie (dráha suchá)

1 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - 15´02,868 (10kol)
2 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - +0.005
3 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.231
4 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +1.339
5 - Josh Waters - Tyco Suzuki - +1.782
6 - Peter Hickman - RAF Reserves Honda - +2.397
7 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +2.470
8 - Jon Kirkham - Halsall Biker Gear Kawasaki - +2.769
9 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +6.810
10 - Glen Richards - Anvil Hire TAG Kawasaki - +11.853

Do druhého klání, které jeli jezdci už na mokré dráze, startoval z první pozice Ryuichi Kiyonari (Buildbase BMW), druhý Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki) a první řadu uzavřel Josh Brookes (Milwaukee Yamaha). Po startu šel do čela Byrne, za ním už jel Peter Hickman (RAF Reserves Honda), jemuž na startu patřila pátá pozice a za ním byl vítěz prvního závodu Tommy Bridewell (Milwaukee Yamaha). Hickman nicméně dlouho nečekal, zaútočil a na vedoucí pozici si pomalu vytvořil náskok.

V polovině závodu Shane Byrne náskok vedoucího Petera Hickmana téměř vymazal, ale nedokázal se mu přiblížit natolik, aby se pokusil o bezpečné předjetí. Vedení si Hickman udržel až do cíle a na konto si připsal první vítězství v superbikovém šampionátu. Znovu druhý byl Shane Byrne, který ani letos v Cadwell Parku nevyhrál a třetí místo patřilo Tommy Bridewellovi (Milwaukee Yamaha), jenž tak uzavřel svůj parádní víkend.
Už tak skvělý víkend rozhodně nezaznamenal Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), který havaroval v zahřívacím kole před startem a třebaže se postavil na startovní rošt, uviděl černou vlajku a musel zajet do boxů. Nedařilo se také Japonci Ryuichi Kiyonarimu, protože ten havaroval z třetího místa a zůstal tak bez bodu.

Český závodník Jakub Smrž kvůli zranění levého zápěstí z druhého sobotního tréninku superbiků již neabsolvoval ani nedělní kvalifikace a rovněž chyběl v obou pondělních závodech. Zda nastoupí už do dalšího závodu v Donington Parku nebo až v Assenu zatím není známo.

Devátý podnik sezony má britský šampionát na programu v Donington Parku 5. až 7.září 2014.

British Superbike Championship - Závod (2) Top10

25.srpna 2014 - Cadwell Park, Velká Británie (dráha mokrá)

1 - Peter Hickman - RAF Reserves Honda - 25´16,852 (15kol)
2 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - +3.398
3 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - +12.886
4 - Gary Mason - Tsingtao Kawasaki - +18.282
5 - Josh Waters - Tyco Suzuki - +24.701
6 - Jon Kirkham - Halsall Biker Gear Kawasaki - +28.781
7 - Glen Richards - Anvil Hire TAG Kawasaki - +29.031
8 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +32.093
9 - Ben Wilson - Gearlink Kawasaki - +32.357
10 - Michael Rutter - Bathams BMW - +33.034

MCE Insurance British Superbike Championship 2014

Průběžné hodnocení po osmém víkendu sezony v Cadwell Parku.

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 353 bodů
2 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 257
3 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - 202
4 - Tommy Bridewell - Milwaukee Yamaha - 183
5 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - 170
...
12 - Jakub Smrž (Ducati) - 71

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist