Poslední závody základní části vyhrál Brookes s Byrnem

Na okruhu Oulton Park jeli jezdci britského šampionátu BSB poslední dva závody základní části letošního seriálu. Výsledky trojice víkendových klání definitivně určily šestici jezdců pro Showdown, finální bitvu o titul. Vítězství slavil ve druhém závodu Australan Josh Brookes, závěr patřil obhájci titulu Shane Byrnemu. V šestičlenné skupině jezdců, kteří letos postupují do Showdownu, je Josh Brookes, Shane Byrne, James Ellison, Tommy Bridewell, Dan Linfoot a Michael Laverty.

V neděli měli jezdci superbikového šampionátu na programu druhý a třetí závod víkendu v Oulton Parku, čímž definitivně uzavřeli základní část britského mistrovství. Do druhého závodu startoval z první řady Shane Byrne (PBM Kawasaki), Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) a Tommy Bridewell (Tyco BMW). Krátce po startu vedl jezdec Kawasaki Shane Byrne, ale ještě v prvním kole se před Brita dostal lídr seriálu Josh Brookes, jemuž se nepodařilo utrhnout a oba jezdci si hned několikrát vyměnili pozice. Vedoucí dvojici následoval Tommy Bridewell, ale v pátém kole dostal highsider a podruhé o víkendu závod nedokončil.

O vítězství v závodu bojovali osamoceni Shane Byrne s Joshem Brookesem a za nimi to vřelo, protože o třetí pozici na stupních vítězů soupeřila čtyřčlenná skupinka ve složení Dan Linfoot, Danny Buchan, Luke Mossey a James Ellison. V předposledním kole ze závodu odstoupil Shane Byrne, jehož vyřadila technická porucha, což byla pro jezdce Kawasaki velká nepříjemnost.

Závod vyhrál Josh Brookes, na druhou pozici se posunul Danny Buchan a o třetí místo bojovala až do konce dvojice Dan Linfoot a Luke Mossey. Každý z nich potřeboval co nejvíc bodů pro postup mezi nejlepších šest, protože mimo hru a navíc se zraněním závod ukončil Stuart Easton. Postup do Showdownu mělo po druhém závodu jistých pět jezdců. O šestou postupovou pozici měl rozhodnout třetí závod víkendu v Oulton Parku, protože na prozatím šestého Stuarta Eastona ztrácel sedmý Dan Linfoot jen sedm bodů.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10), Závod (2)
Neděle, 6.září 2015 - Oulton Park, Velká Británie

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 28'40,621
2 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +8.519
3 - Dan Linfoot - Honda - +12.194
4 - Luke Mossey - Quattro Plant Tec-Care Kawasaki - +14.508
5 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +14.589
6 - Peter Hickman - RAF Reserves BMW - +18.034
7 - Michael Laverty - Tyco BMW - +18.311
8 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +18.477
9 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +19.565
10 - James Westmoreland - JG Speedfit Kawasaki - +28.441
...

Do třetího klání devátého kola sezony startoval z první pozice Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), druhý Shane Byrne (PBM Kawasaki) a první řadu uzavřel třetí Tommy Bridewell (Tyco BMW). Hned po startu převzal vedení závodního pole Josh Brookes, který měl šanci zopakovat výkon z předchozího závodu druhým vítězstvím v řadě. Za Australanem jel Shane Byrne a Tommy Bridewell. Jenže pak vše zkomplikoval výjezd Safety caru, který přišel v osmém kole po nehodě Shauna Winfielda.

Jakmile závod pokračoval, Australan si udržel vedoucí pozici, ale brzy přišel útok ze strany Shane Byrneho, který to ale v Old Hall přehnal, byl dlouhý a propadl se na čtvrté místo. Během dvou kol ale úřadující šampion získal ztracené pozice zpátky a byl druhý za Australanem Brookesem. V posledních kolech probíhala bitva o vítězství mezi Brookesem a Byrnem. Tentokrát byl úspěšnější jezdec Kawasaki Byrne, který projel cílem první. Druhý byl Brookes a třetí Tommy Bridewell.

Pro finále sezony v podobě Showdownu získal na poslední chvíli postupové místo Dan Linfoot (Honda Racing) a zkompletoval tak šestici nejlepších - Josh Brookes, Shane Byrne, James Ellison, Tommy Bridewell, Dan Linfoot a Michael Laverty. Sezona pokračuje 18.-20.září víkendem v Assenu, pak následuje Silverstone a finále přivítá 16.-18.října Brands Hatch.

John Hopkins, který v seriálu BSB nahradil Jakuba Smrže, nedokončil v sedle Ducati ani jeden z trojice závodů víkendu v Oulton Parku. Záznam všech tří klání superbiků nabídne v pondělí od deseti dopoledne televizní stanice Eurosport2.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10), Závod (3)
Neděle, 6.září 2015 - Oulton Park, Velká Británie

1 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 29'36,071
2 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +0.304
3 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - +2.113
4 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +3.784
5 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +3.870
6 - Dan Linfoot - Honda Racing - +4.358
7 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +4.901
8 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +5.824
9 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +5.952
10 - Howie Mainwaring - Quattro Plant Kawasaki - +6.916
...

MCE Insurance British Superbike Championship 2015 (Showdown)

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 553 bodů
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 551
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 522
4 - Tommy Bridewell - (Tyco BMW - 507
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 507
6 - Michael Laverty - Tyco BMW - 500

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist