Pole position má Leon Haslam, Smrž startuje osmnáctý

Na svém domácím okruhu v Donington Parku vybojoval Leon Haslam první místo na startu závodu britského šampionátu superbiků. Body sice dávají až po skončení závodu, nicméně Haslam už nyní udělal první krok k tomu, aby uhájil pozici lídra průběžného hodnocení. Jako druhý se do úvodního závodu kvalifikoval Shane Byrne, třetí James Ellison. Český závodník Jakub Smrž do závodu odstartuje osmnáctý.

Sobotní program měli jezdci superbikového šampionátu složený z posledního třetího tréninku a kvalifikace, která se skládá z tří částí (QP1 – QP2 – Superpole). V tréninku, který jezdci odjeli na suchém povrchu, byl s časem 1'28,856 sekundy nejrychlejší John Hopkins (ePayMe Yamaha). Necelé dvě desetiny ztratil na Anglo-Američana Shane Byrne (Be Wiser Ducati), třetí byl Peter Hickman (JG Speedfit Kawasaki). Český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) zajel třináctý čas 1'30,070 sekundy a na prvního ztratil 1,2 sekundy.

Odpoledne došlo na bitvu o pozice na startovním roštu prvního závodu. Ta se jela pod zataženou oblohou, ale na suché trati. Do první kvalifikace nastoupilo šestadvacet závodníků, kterým jde o to zajet čas do Top18, protože to jim zaručí postup do druhé kvalifikace. První kvalifikaci vyhrál Leon Haslam časem 1'28,768 sekundy. Jakub Smrž byl s kolem za 1'29,605 sekundy čtrnáctý a posledním postupujícím byl Stuart Easton (Lloyds British Moto Rapido).

Ve druhé kvalifikaci znovu dominoval Leon Haslam, který zlepšil své maximum na hodnotu 1'28,326 sekundy. Druhý byl Shane Byrne a třetí James Ellison. Do Superpole postupuje jen devět nejrychlejších, takže tím posledním postupujícím byl Jason O'Halloran (Honda Racing). Jakub Smrž bohužel nezajel měřené kolo, protože v tom prvním havaroval, takže obsadil poslední pozici a to znamená, že do prvního závodu odstartuje osmnáctý. Havaroval také John Hopkins, který se na start postaví sedmnáctý.

V Superpole nedal nikomu šanci Leon Haslam, který je na Donington Parku jako doma a časem 1'28,275 sekundy získal první pozici na roštu. Necelou desetinu ztratil na pole position Shane Byrne a první řadu na startu uzavře James Elllison, jehož čas byl o necelé půl sekundy pomalejší.

Neděle je dnem dvou závodů, každý na celkem dvacet kol. Nejdřív je na programu zahřívací trénink, kde mají týmy možnost vyzkoušet změny, které provedli po kvalifikaci a pak už se závodí. První závod startuje ve 14:30 hodin (SEČ), druhé klání v 17:30 hodin (SEČ).

MCE Insurance British Superbike Championship – Superpole
Sobota, 17.září 2016 - Donington Park, Velká Británie

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 1'28.275
2 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +0.095
3 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – +0.491
4 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – +0.595
5 – Christian Iddon – Tyco BMW – +0.659
6 – Dan Linfoot – Honda Racing – +0.744
7 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +1.074
8 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +1.122
9 – Peter Hickman – JG Speedfit Kawasaki – +1.125

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist