Matěj Smrž do víkendu v Knockhill nenastoupí

Po měsíční přestávce pokračuje britský šampionát superbiků čtvrtým podnikem sezony, který přivítá skotský Knockhill Racing Circuit v Dunfermline. V třídě superbiků ale tentokrát neuvidíme českého závodníka Matěje Smrže, který má zdravotní problémy a nemůže závodit. Jak dlouho bude tato přestávka je nyní s otazníkem.

Po závodění v IDM byl britský šampionát pro Matěje Smrže novou výzvou, novým zdrojem motivace závodění v tak konkurenceschopné sérii jakou je BSB. Premiérový ročník spojil s týmem PR Racing, který má v boxu motocykl BMW. Bohužel hned v úvodu sezony neměl český závodník štěstí a už v testech spadl tak nešťastně, že došlo ke krvácení do mozku. To znamenalo, že v prvním podniku sezony nestartoval.

Obavy neztratit příliš času v novém šampionátu stejně jako podvědomá snaha vrátit důvěru týmu nějakým dobrým výsledkem, přivedla Matěje Smrže zpátky na dráhu už po měsíci od úrazu. Jelo se v Oulton Parku, ale ve třetím tréninku Matěj havaroval a znovu to schytala hlava. Hlavní lékař šampionátu mu neumožnil víkend dokončit a následovala měsíční rekonvalescence.

První kompletní víkend BSB absolvoval český závodník až ve třetím kole na okruhu v Brands Hatch Indy. Oba závody tehdy bez problému dokončil, ale chyběla mu potřebná jistota. Tým nicméně plánoval intenzivní testování, protože měli před sebou privátní test v Knockhill a dvoudenní oficiální zkoušky v Snettertonu. Určitě dobrá příležitost jak se připravit na čtvrté kolo sezony. Bohužel už během privátního testování došlo u českého závodníka ke zdravotním komplikacím takového charakteru, že opět skončil v místní nemocnici na pozorování.

Zranění hlavy si Matěj způsobil poprvé v Maďarsku 2004 a tehdy to bylo opravdu hodně vážné. Nyní došlo k úrazu hlavy hned dvakrát po sobě, což pochopitelně má vliv na jeho zdravotní stav a lékaři šampionátu tuto situaci vyhodnotili tím, že český závodník má nyní na nějakou dobu stop a prostor na doléčení. Zranění hlavy je něco, co nelze přejít mávnutím ruky vzhledem k tomu, že se jedná o motocyklové závody a jezdec musí být v absolutní kondici jak vůči vlastní bezpečnosti, tak s ohledem na bezpečnost ostatních.

„Je mi to vážně líto a štve mě to, hlavně kvůli partnerům, fanouškům a týmu!“ uvedl Matěj Smrž. „Moc jsem chtěl jet, ale už vím, že nastoupit do závodů tak brzo po dvou pádech, nebylo dobré rozhodnutí. Lékaři mi doporučili návrat domů. Mám dokonce úplný zákaz sportování a mám dodržovat maximální klid. Rekonvalescence je nezbytně nutná a bude delší, než jsem plánoval. V této chvíli není jisté, kdy se do BSB vrátím.“

Za Matěje Smrže nastoupí u PR Racingu do čtvrtého kola sezony britský jezdec z šampionátu Pirelli National Superstock 1000, šestadvacetiletý Josh Wainwright. Majitel týmu John Jameson uvedl, že jakmile bude český závodník zdravotně v pořádku, tým sezonu dokončí s dvěma jezdci.

Nyní je nejdůležitější nic neuspěchat. Další úraz v krátké době by mohl mít katastrofální následky. Vzhledem k tomu, že si majitel týmu s českým závodníkem dobře rozumí, může Matěj Smrž počítat s jeho plnou podporou i zřejmě nejen co se týče jejich letošní premiérové sezony.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist