John Hopkins nahradí Jakuba Smrže do konce sezony

V posledních dvou kolech britského šampionátu superbikových motocyklů jel s týmem Lloyds British Moto Rapido Ducati Anglo-Američan John Hopkins, který byl v pozici náhradního jezdce za zraněného českého závodníka Jakuba Smrže. Ten si nešťastně zlomil prst pravé ruky při nezaviněném pádu v Snettertonu, kde jej zezadu srazil jeden z jeho soupeřů. Bohužel pro českého závodníka celá situace nakonec vyústila v předčasné ukončení sezony. Nahradí ho americký závodník John Hopkins, bývalý vicemistr BSB z roku 2011.

Jakub Smrž letos pracoval na vývoji Panigale a dostal ji na úroveň, která s příchodem nového materiálu, což byla především spojka, již umožňuje jezdit na předních pozicích. Předvést to v praxi ale Jakub Smrž neměl šanci, protože ho zranění vyřadilo ze hry v době, kdy v šampionátu začala ta nejintenzivnější část roku.

Jeho náhradníkem se stal John Hopkins, bývalý jezdec MotoGP a hvězda britských superbiků. V roce 2011 jen o dva body prohrál bitvu o titul s Tommy Hillem, loni byl celkově desátý a nyní se vrací zpátky, což je pro Ducati, její tým a sponzory velká reklama. Z tohoto pohledu neměl Jakub Smrž šanci a sezonu předčasně končí. Alespoň prozatím.

„Rozšíření týmu na dva jezdce není možné,“ řekl v oficiálním prohlášení Steve Moore, majitel týmu Lloyds British Moto Rapido. „Jednoduše nemáme zdroje, abychom poskytli oběma jezdcům odpovídající technický personál a materiál bez snížení úrovně nasazení a smyslu pro detail, který podle mne posunul tým dopředu. Přecenit naše síly by byla velká chyba a nebylo by to profesionální, ani fér k oběma jezdcům.”

„Pro mne osobně nebylo rozhodnutí nahradit Kubu lehké, ale s velkou neznámou v podobě jeho zranění a vzhledem k formě, kterou momentálně s Johnem máme, musím dělat to, co je nejlepší pro tým, sponzory a Ducati. S Kubou jsem mluvil a i v této situaci zůstává profesionálem, za což má můj obdiv a děkuji mu za to. Je důležité si uvědomit a uznat úžasnou vývojovou práci, kterou s Ducati odvedl.“

„Situace pro něj není vůbec fér, zvlášť když před Snettertonem přišlo na výrazné vylepšení motorky - včetně nové spojky, která vyřešila problémy se starty - a on prostě nedostal šanci ukázat svůj potenciál na motorce, se kterou momentálně závodí John. Jsem si jist, že by také bojoval na špici pole a kdybychom měli možnost tým rozšířit, tak by Kuba rozhodně startoval.“


“Zbytek sezony a rok 2016 je to, na co se nyní zaměřujeme a je mou prací dělat rozhodnutí, které nám dají největší šanci na úspěch.”

Jakub Smrž k rozhodnutí řekl: „Závodění nejde vždycky tak, jak si přejete a rozhodnutí týmu rozumím a respektuji ho. Začátek sezony byl těžký a jak pro mne, tak pro tým také velmi smolný. Zrovna v okamžiku, kdy všechno začalo perfektně fungovat a já mohl pomýšlet na boj o pódium, přišlo zranění"

„Samozřejmě nemám z předčasného konce sezony radost a mrzí mne, že to nejsem já, kdo čerpá z tvrdé vývojové práce, kterou jsme odvedli. Přesto přeji Moto Rapido a Johnovi hodně štěstí ve zbytku sezony. Nyní budu pokračovat ve fyzické přípravě a snad se budu moci brzo znovu posadit na závodní motorku.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist