Do závodu v Snettertonu startuje Jakub Smrž osmý

Tento víkend jede britský seriál superbiků páté kolo sezony a na dráze závodního okruhu Snetterton nechybí český motocyklový závodník Jakub Smrž. Ten v sobotu zajel nejlepší pátý tréninkový čas a v kvalifikačním klání se probil až do závěrečných bojů o pole position, kde si nakonec vybojoval osmé místo na startu.

Jakub Smrž (Padgetts Honda) – Honda
FP3: 5.místo – 1´49,378 … +1,062


Sobotu Kuba načíná dvanáctým časem. Než se ale pořádně rozjede, tak se kvůli pádu PJ Jacobsena zastavuje trénink, protože se musí uklidit úsek zatáčky Nelson. Po restartu se Kuba dost slibně rozjíždí, Je tam 1:49.378 sekundy a výrazné zlepšení v posledním sektoru znamená průběžnou první příčku. Jakub přidává dvě další hodně rychlá kola a pak lehce zpomaluje. Zkouší se simulace závodu a bohužel to vypadá, že měkčí směs SC1 je s výdrží pro závod docela na hraně. Během simulace je náš jezdec na třetí pozici a později drží pátou příčku. Mezitím padá Jon Kirkham. Teprve čtvrt hodiny před koncem přichází zastávka v boxech. Na trať se Kuba vrací po osmi minutách a hned se téměř dostává na svůj nejlepší čas. Bohužel v tomto kole Kuba potkal Michaela Howartha (který jezdí skoro o osm sekund pomaleji) a ve stejném sektoru ztratil tři desetiny. Dál už se mu zrychlit nepodařilo k čemuž přispěla již hodně opotřebovaná přední pneumatika. V konečném zúčtování Kuba zůstává pátý.

Jakub Smrž (Padgetts Honda) – Honda
QP3: 8.místo – 1´49,413 … +1,307

Do kvalifikace nenastoupí Keith Farmer, který měl nehezkou havárii ve volném tréninku. Zítra se chce ale na motorku posadit. Kuba do kvalifikace vyráží ve druhém sledu jezdců a po prvním kole jde na šesté místo. A náš jezdec tahá dál, zajíždí nejrychlejší čas na prvním sektoru a po dokončení rychlého kola se vrací na šestou příčku. Po tomto kole se Kuba vrací na pitlane, čas by měl stačit na postup do druhé kvalifikační fáze. Jakub nakonec do druhé kvalifikace postupuje z osmého místa a cílem bude udržet se v top ten. Kuba opět vyjíždí, až když je volná trať, což se vyplácí a startovní číslo 96 se objevuje na druhém místě. Další kolo si Jakub dává volněji, ale hned po něm u něj opět naskakují zelená čísla. Ty ale zase mizí. Kuba sice vzápětí zrychluje, ale to stačí "jen" na osmé místo. To ale na postup bohatě stačí a náš pilot se tak zúčastní boje o pole position. Finále začíná dobře a náš favorit je pátý, ale ještě trochu zrychlit by to chtělo. To se Kubovi sice daří, ale přesto se propadá na osmé místo, které mu nakonec patří i v konečném pořadí. Zítra tedy bude Kuba startovat ze druhé řady.

Jakub Smrž (Padgetts Honda) – Honda

„V první kvalifikaci se mi povedlo celkem snadno postoupit a to samé i ve druhé. Po výsledcích během celého víkendu byl jasný cíl QP3. To se povedlo a nakonec z toho bylo 8. místo, což je dobrá výchozí pozice do prvního závodu. Určitě to mohlo být o něco lepší, ale zjistil jsem, že u Hondy moc nefunguje to, co jsem se za léta s Ducati naučil. Honda vyžaduje mnohem čistější styl a ve chvíli kdy se začnu snažit jet rychle, tak výsledek je často horší, než když jedu v pohodě ve volném tréninku. První dva jezdci jsou momentálně úplně jinde, ale na třetí místo je minimální ztráta, takže pokud vše půjde dobře, bude to dobrý závod. Motorka funguje dobře a tudíž na zítra není třeba nic měnit. Dnes jsme zkusili odjet 16 kol na jedněch gumách, takže by to měla být dobrá volba do první jízdy."

MCE Insurance British Superbike Championship, Snetterton - kvalifikace (Top10)

1. Alex Lowes (Samsung Honda) 1:48.106s
2. Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki) +0.387s
3. Josh Brookes (Tyco Suzuki) +0.966s
4. Ryuichi Kiyonari (Samsung Honda) +0.984s
5. James Ellison (Milwaukee Yamaha) +1.177s
6. Chris Walker (Quattro Plant Bournemouth Kawasaki) +1.212s
7. Tommy Bridewell (Bathams Honda) +1.273s
8. Jakub Smrž (Padgetts Honda) +1.307s
9. Jon Kirkham (Buildbase BMW) +1.500s
10. James Westmoreland (Buildbase BMW) +1.547s

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist