BSB: Závody v Oulton Parku uzavřely základní část sezony

Devátý víkend sezony britského šampionátu superbiků v Oulton Parku nabídl celkem tři závody, které definitivně rozhodly o šestici jezdců, kteří budou bojovat o titul v takzvaném Showdown. V obou nedělních kláních slavil vítězství Leon Haslam, a protože vyhrál také sobotní první závod, je v průběžném hodnocení lídrem. Český jezdec Jakub Smrž zajel na osmnácté a devatenácté místo, jeho nový týmový kolega Ryuichi Kiyonari bodoval desátým a patnáctým místem v cíli. Desátý podnik sezony je nyní na programu už tento víkend v Donington Parku.

Po úspěšném sobotním klání, kde v úvodním závodu získala historicky první umístění na stupních vítězů komplet sestava týmu JG Speedfit Kawasaki, Leon Haslam vyhrál také druhý závod, který se jel v neděli. Díky vítězství a také díky pádu Shane Byrneho (Be Wiser Ducati) se Haslam posunul do čela průběžného hodnocení, kde mu patřily dva body náskoku. Jeho týmový kolega James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) obsadil druhé místo a pojistil si tím postup do závěrečné bitvy o titul. Třetí projel cílem Dan Linfoot (Honda Racing), který si tak upevnil pátou příčku. Závod totiž nedokončil Michael Laverty (Tyco BMW) čímž si dost zkomplikoval situaci, protože byl na poslední postupové pozici do Showdown a na pátého Linfoota teď ztrácel sedmnáct bodů.

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod (2) Top10
Neděle, 12.září 2016 - Oulton Park, Velká Británie

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 28'45,141
2 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – +0.412
3 – Dan Linfoot – Honda Racing – +2.906
4 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +5.364
5 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – +9.941
6 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +10.562
7 – Peter Hickman – JG Speedfit Kawasaki – +13.766
8 – Jake Dixon – Briggs Equipment BMW – +13.908
9 – Glenn Irwin – Be Wiser Ducati – +14.109
10 – Ryuichi Kiyonari – Smiths Racing BMW – +14.431
...

Ve třetím závodu víkendu v Oulton Parku vyhrál znovu Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), třebaže to nebyl tak jednoduchý závod, jak by se na první pohled mohlo zdát. O poslední dvě pozice do Showdown bojovalo celkem pět jezdců, takže na dráze bylo pěkně rušno. Po pěti kolech už musel na dráhu Nissan GT-R Safety Car, protože těžce havaroval Jake Dixon. Jakmile po dalších čtyřech kolech závod pokračoval, udržel vedení závodního pole Jason O'Halloran (Honda Racing). Jen ne na dlouho, protože ho vyřadila porucha motoru.

Dan Linfoot (Honda Racing), který bojoval o postup do Showdown, jel pátý a postup měl více méně jistý, jenže havaroval a jeho postup byl v sázce. Michael Laverty (Tyco BMW) už sahal na postup, jenže Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) dokázal v závodu obsadit druhé místo a postupuje místo Lavertyho. Třetí místo v závodu obsadil jezdec Suzuki Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki). Michael Laverty skončil čtvrtý, Shane Byrne (Be Wiser Ducati) pátý.

Leon Haslam získal svůj první zlatý triple a na toto téma v neděli odpoledne uvedl: „Byl to víkend snů! Už startovat ve všech třech závodech z první řady bylo brilantní, pak nejrychlejší kolo závodu a nakonec zisk mého prvního triple vítězství, to vše je přímo neuvěřitelné. Moc rád bych chtěl poděkovat týmu, který připravuje motorku s níž dokážeme bojovat o titul a pracovali bez ustání, aby vyřešili problémy, na které jsme narazili. Napsat novou kapitolu v historii týmu bylo včera (sobota) s kompletním obsazením stupňů vítězů absolutně mega. Teď se moc těším na Showdown, vedu průběžné hodnocení a míříme do Donington Parku, na jednu z mých oblíbených tratí, takže jsem moc rád, že nemusíme příliš dlouho čekat.“

Tým Smiths Racing BMW absolvoval první víkend v sestavě s Jakubem Smržem a Ryuichi Kiyonarim. Český závodník zajel ve druhém závodu víkendu na osmnácté místo, takže nebodoval. Naopak zkušený Japonec Kiyonari si na konto připsal body za desáté místo v cíli. Ve třetím závodu víkendu to byl znovu Ryuichi Kiyonari, kdo zajel bodované umístění, když cílem projel patnáctý. Jakub Smrž závod dokončil devatenáctý, takže bohužel pro českého jezdce to tentokrát bylo bez bodu.

Závodním víkendem na dráze Oulton Parku skončila základní část sezony a nyní následuje závěrečný Showdown na okruzích Donington Park, Assen a Brands Hatch. Prvních šest jezdců průběžného hodnocení postupuje do bitvy o titul. Získali příděl 500 bodů a bonusové body za první, druhé a třetí místo v cíli závodů základní části. Desátý podnik sezony v Donington Parku je už o nadcházejícím víkendu v termínu 16/17/18.září 2016.

MCE Insurance British Superbike Championship – Závod (3) Top10
Neděle, 12.září 2016 - Oulton Park, Velká Británie

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 30'17,984
2 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – +1.336
3 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +2.654
4 – Michael Laverty – Tyco BMW – +4.594
5 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +4.657
6 – Richard Cooper – Buildbase BMW – +5.423
7 – Peter Hickman – JG Speedfit Kawasaki – +8.784
8 – Lee Jackson – Buildbase BMW – +8.880
9 – Christian Iddon – Tyco BMW – +9.591
10 – Broc Parkes – ePayMe Yamaha – +9.752
...

MCE Insurance British Superbike Championship – Pořadí před Showdown:

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 546 bodů
2 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – 543
3 – Jason O'Halloran – Honda Racing – 513
4 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – 513
5 – Dan Linfoot – Honda Racing – 511
6 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – 506

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist