BSB – V Brands Hatch odstartuje první Luke Mossey

Sobotní program třetího kola britského šampionátu superbikových motocyklů MCE Insurance British Superbike Championship v Brands Hatch nabídl poslední třetí trénink a trojdílnou kvalifikační bitvu o pozice na startu prvního závodu.

V posledním třetím tréninku zajel nejrychleji James Ellison (JG Speedfit Kawasaki), který nastavil v posledních minutách volných jízd maximum na 45,492 sekundy. Druhý v pořadí Michael Laverty (Tyco BMW) ztratil jen 0,081 sekundy, třetí Tommy Bridewell (Bennetts Suzuki) byl o 0,122 sekundy pomalejší. Posledním jezdcem v jedné sekundě byl jednadvacátý Filip Backlund (Quattro Plant Cool Kawasaki).

Nedařilo českému jezdci Jakubovi Smržovi (Smiths Racing BMW), který byl po pátečních trénincích na výborném devátém místě, ale v sobotu dopoledne ve třetím tréninku havaroval a musel na ošetřovnu s tím, že do odpolední kvalifikace nastoupí. Odjel jen sedm kol s dvaadvacátým časem 46,496 sekundy. Matěj Smrž (Lloyd & Jones/PR Racing BMW) zvládl pětadvacet kol, ale jeho čas 46,995 sekundy stačil na osmadvacátou příčku.

MCE Insurance British Superbike Championship – 3.volný trénink (Top10)
Sobota, 21.května - Brands Hatch Indy, Velká Británie

1 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – 45.492
2 – Michael Laverty – Tyco BMW – +0.081
3 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +0.122
4 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +0.133
5 – Glenn Irwin – Be Wiser Ducati – +0.140
6 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – +0.168
7 – Christian Iddon – Tyco BMW – +0.175
8 – Richard Cooper – Buildbase BMW – +0.209
9 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +0.226
10 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – +0.256

22 – Jakub Smrž – Smiths Racing BMW – +1.004
...
28 – Matěj Smrž – Lloyd & Jones/PR Racing BMW – +1.503
 

Odpoledne jezdci superbiků nastoupili do kvalifikačních jízd, které jsou složeny z celkem tří částí. Z první nepostoupilo deset závodníků a mezi nimi dvojice českých jezdců. Jakub Smrž pro bolesti nedokázal kvalifikaci absolvovat a zamířil do boxů. Matěj Smrž zaznamenal sedmadvacátý čas, který rovněž neumožňoval postup do druhé části. První dvě kvalifikace byly ve znamení pádů a červených vlajek. Na zemi skončil James Rispoli, Jack Kennedy a Billy McConnell. Do bitvy o pole position postoupilo devět jezdců a ti pak ve třetí části svedli vyrovnanou bitvu.

V posledních sekundách zajel na první místo Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki), který maximum na kolo posunul na hodnotu 45,275 sekundy a rozdílem osmadvaceti tisícin porazil Jamese Ellisona (JG Speedfit Kawasaki). První řadu na startu uzavře Shane Byrne (Be Wiser Ducati).

Pro Luke Mosseyho je to jeho premiérová pole position v superbikové kubatuře britského šampionátu. „Chtěl jsem být v prvních dvou řadách, takže pole position je splněný sen,“ uvedl Luke Mossey. „Včera jsme zajeli dobře a také dnes dopoledne jsem byl šestý a cítil se spokojeně. Neměl jsem pocit, že bych zajel své nejlepší kolo víkendu až do konce kvalifikace a vím, že jsme měl ještě na víc. Uvidíme, co nám přinese zítřek, ale snadné to rozhodně nebude. Tým usilovně pracuje a doufejme, že budeme mít potřebné štěstí a dosáhneme na naše první stupně vítězů sezony.“

Jakub Smrž odpoledne uvedl: „V prvním kole v kvalifikaci jsem usoudil, že nebude možné jet. Pod klíční kostí v oblasti žeber mě začalo nesnesitelně píchat. Při další kontrole nebyla zjištěna zlomenina, takže zítra zkusím nastoupit do warm upu a uvidím, jestli bude možné jet.“

V každém volném tréninku jsem zrychloval, ale v kvalifikaci se nepodařilo zajet ani jedno slušné kolo,“ prozradil Matěj Smrž. „Nejprve mi dobře rozjeté kolo nebylo uznáno pro první červenou vlajku, pak byla vyvěšena druhá a nakonec mi tři minuty před koncem tréninku došel benzín. Tři nevynucené zastávky v boxech nebyla ideální kombinace pro dobrý čas.“

Závody mají jezdci superbikové kategorie na programu v neděli 22.května. První klání startuje ve 13:30 hodin a druhé v 16:30 hodin (místního času). Každý závod má celkem 30kol.

MCE Insurance British Superbike Championship – Kvalifikace QP3
Sobota, 21.května - Brands Hatch Indy, Velká Británie

1 – Luke Mossey – Quattro Plant Teccare Kawasaki – 45.275
2 – James Ellison – JG Speedfit Kawasaki – +0.028
3 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +0.114
4 – Michael Laverty – Tyco BMW – +0.139
5 – Richard Cooper – Buildbase BMW – +0.221
6 – Tommy Bridewell – Bennetts Suzuki – +0.328
7 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – +0.381
8 – John Hopkins – ePayMe Yamaha – +0.482
9 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +0.563

27 – Matěj Smrž – Lloyd & Jones/PR Racing BMW – 46.946 (QP1)
...
28 – Jakub Smrž – Smiths Racing BMW – (QP1)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist