BSB 2012: Novinky a aktuální startovní rošt

V příští sezóně uvidíme na startovním roštu "MCE Insurance British Superbike Championship" celkem 16 elitních týmů s maximálně 32 jezdci. Jak vypadá jejich aktuální složení a co je nového v nejkvalitnějším národním motocyklovém superbikovém šampionátu na světě.

Hned na začátku našeho článku můžeme napsat, že v britských superbicích nezůstal pro příští sezónu "kámen na kameni". A tak se podívejme na doposud známé změny v týmech, a na jejich piloty, kteří už mají podepsány smlouvy na příští rok.
Tým z mistrovství světa superbiků "Paul Bird Motorsport (PBM)" sice na tento světový šampionát WSBK zanevřel, a odešel do MotoGP,  ovšem v seriálu British Superbike Championship pojede i v sezóně 2012. Ostatně ve své historii se může pochlubit dvěma tituly z roků 2002 a 2003, o které se zasloužili Steve Hislop a Shane 'Shakey' Byrne. Pod manažérem Paulem Birdem se pokusí rozmnožit svých doposavadních 30 vítězných závodů jezdecká dvojice Shane Byrne a Stuart Easton. Motocykl je jasný a nemění se: Kawasaki, i když v úplně jiných barvách.
Tradiční severoirský tým Relentless TAS Racing manažéra Philipa Neilla pojede pod novým názvem Tyco Suzuki. V týmu zůstal Josh Brookes a nově přišel britský supersportový šampion Alastair Seeley, který ostatně nedávno testoval v Portimau místo Johna Hopkinse motocykl stejné značky, ovšem už upravený japonskou ladičskou firmou Yoshimura.
Stáj WFR Honda pojede ve stejném složení jako doposud, tedy s jezdeckou dvojicí Graeme Gowland a James Westmoreland. Ale tento tým nasadí i třetí motocykl, v jehož sedle bude Alex Lowes.
Honda UK ztratila nejen sponzora HM Plant, ale i oba dosavadní jezdce Byrneho a Kiyonariho. Trojnásobný šampion Ryuichi Kiyonari (2006, 2007 a 2010) odcestoval po sezóně domů do Japonska a jeho další závodní kariéra je hodně na vážkách. Tým okolo manažéra Neila Tuxwortha, kde v minulosti závodili třeba Leon Haslam, Cal Crutchlow, Jonathan Rea, Leon Camier či Josh Brookes pojede ve složení Michael Laverty - přišel z mistrovské stáje Swan Yamaha a Jon Kirkham - z Crescent Suzuki.
GBmoto Racing pojede s motocykly Honda CBR 1000RR: Prvním jezdcem je navrátilecTristan Palmer, druhý jezdec není zatím určen.
Team PR Racing z Liverpoolu manažéra Johna Jamesona bude ve startovních programech pod názvem PR Tyres Racing. V sestavě na rok 2012 zůstává i nadále Simon Andrews, ke kterému přichází z  MSS Colchester Kawasaki Gary Mason. Motocykly samozřejmě zůstávají, tedy Kawasaki.
Hawk Racing manažéra Stuarta Hickena zatím neoznámil své dva jezdce, ale zůstává u motocyklů BMW S1000RR.
Rovněž další stáj Splitlath Motorsport zatím své piloty na příští sezónu neoznámila. Spolumajitelem týmu se stal známý britský atlet, samozřejmě i proto, že od OH v Londýně nás dělí pouze několik měsíců, Derek Redmond (mistr světa v běhu na 400m, vítěz Evropského šampionátu a také šampion Commonwealthu. Jezdci budou mít k dispozici dva motocykly Aprilia RSV4.
Za základě týmů Primo Racing Kawasaki a Bournemouth Kawasaki vznikla stáj Pr1mo Bournemouth Kawasaki Racing. Na nových strojích Kawasaki Ninja ZX-10R pojedou dosavadní piloti těchto týmů James Hillier a zkušený Chris Walker. 
Na úplný závěr jsme si nechali mistrovský tým Swan Yamaha. Ten bude po odchodu největšího soupeře Crescent Suzuki do WSBK pochopitelně největším favoritem šampionátu BSB 2012. Ačkoliv tým doposud neoznámil svou sestavu, tak se dá předpokládat že zůstane a titul bude obhajovat Tommy Hill, na kterého nezbylo místo ve WSBK.
Představili jsme si tedy 9 ze 16 týmů, a víme už také, že závodní pauzu minimálně na jeden rok si dává tradiční stáj "Motorpoint Yamaha" manažéra Roba McElney. Důvodem je dle týmového managementu nedostatek zkušených jezdců a několik minulých těžkých sezón tohoto týmu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist