"Manažer" Matěj Smrž aktuálně o svém bratrovi Kubovi Smržovi

Že je Matěj Smrž dobrým závodníkem a horkým kandidátem na letošní titul šampiona IDM Superbike je všem, co sledují silniční motocyklový sport, dobře známo. Ale řada čtenářů našeho portálu je názoru, že je zároveň i manažerem svého o něco staršího bratra Kuby. Jak to vlastně je? A jaká je aktuální situace okolo Jakuba Smrže, pojede v šampionátu BSB, nebo nepojede? Exkluzivní rozhovor s jeho bratrem vám snad hodně objasní...


Tak Matěji, pojďme pěkně od začátku, jsi nebo byl jsi manažerem Kuby?

"Když slyším tuto variantu příběhu, musím se smát...;-) Kuba nikdy manažera neměl, měl pouze taťku, který pro něho obětoval všechno, stejně jako pro mne. Od roku 97', kdy Kuba začal závodit ve velkých motorkách až do roku 2006 mu dělal manažera prakticky taťka, dá se to tak říct. Od roku 2007 až do dneška, o tom kde a za jakých podmínek Kuba jezdí, rozhoduje sám, ale vždycky to probereme v rodinném kruhu, protože jeho rozhodnutí má vliv na nás všechny. Od začátků Kubovo závodění ovlivnilo jeho kariéru hodně lidí, někdo víc a někdo méně."

Zaujalo mě, jak si zmínil, že Kubovo kariéru ovlivnilo hodně lidí. Mohl by jsi jmenovat?

              

"Na prvním místě je samozřejmě Taťka, bez něj by se Kuba nikdy nedostal z MČR dál, stejně jako hodně jiných talentů, kteří nemají tak „bláznivého“ tátu. Pak pan Jaroslav Hanuš a pan Daniel Epp – na ty vzpomínám rád, myslím si, že to s Kubou, jako málokdo, mysleli opravdu dobře a v hodně věcech měli pravdu. Dál Arie Molenaar, to je v případě Kuby pouze slušný holandský obchodník.

                                    

Poslední rok v GP Kuba absolvoval u pana Abrahama. Ve WSBK to pak byl Caracchi, Guandalini, Borciani a Bertucci. Ať to je s penězi jakkoliv, tak pro Kubu toho z posledního kvarteta Italů nejvíc udělal Mirco a Mario. Dál Kubu podporovalo a i nadále podporuje několik osobních partnerů, bez kterých by se hodně věcí vůbec neuskutečnilo."

Co je pravdy na tom, že jsi vlastně Ty "zavinil" ukončení smlouvy Kuby s Effenbertem?
"To je pochopitelně nesmysl. Za to, že Kuba nedokončil sezónu může fakt, že do onoho okamžiku nedostal podle smlouvy zaplaceno týmem ani jedno euro. Lze to přirovnat k obchodu, jako každému jinému. Před začátkem sezóny jsme si doma udělali rozpočet a ten se samozřejmě zhroutil, protože z něj vypadl jeden ze zásadních příjmů. Museli jsme tak reagovat na vzniklou situaci a logicky to znamenalo Kubovo konec u Effenbertu."

A proč Kuba nedokončil sezónu ve WSBK, byť za cenu toho, že nebude mít žádný plat?
"I tuto variantu jsme samozřejmě zvažovali, ale nebylo to možné a Kuba ani nechtěl, což jsem chápal. Byl po 6-ti letech zklamaný tím, že ani v jedné sezóně neproběhlo nic tak, jak bylo plánováno. Fanoušci nesmějí zapomínat na to, že motocyklový sport je o týmu, motocyklu a v poslední řadě jezdci. I když Rossi skončí u Yamahy, Yamaha pojede vždycky dál, ale Rossi bude bez motorky..., řečeno v nadsázce!"
A stálo to rozhodnutí za to? Nyní to nevypadá o moc lépe...
"Rozhodovali jsme se podle nejlepšího svědomí a vědomí. Jak jsem říkal, tak každý rok pracujeme s rozpočtem, který chceme dodržet, abychom nezklamali naše partnery. Nebude to trvat dlouho a dál se nebudeme muset touto otázkou zaobírat, ale ještě to tak není. V průběhu Kubovo kariéry do něho táta nainvestoval desítky miliónů, všechno vygradovalo v letech 2005, 2006 a 2007, jenom tyto tři sezóny stály 30mio. Tato investice se musí při nejmenším vrátit zpět, jinak se obchod nepodařil."

Po 6-ti letech Kuba skončil v GP (2001-2006) a posléze po 6-ti letech ve WSBK (2007-2012), stala se někde chyba?
"Proč Kuba nepokračoval v Grand Prix jsem se dozvěděl až nedávno. Důvod je prostý. I když měl taťka zajištěné peníze, na kterých se dohodl s majitelem týmu, neumožnil mu startovat v další sezóně, protože upřednostnil svého syna a to tak „nešťastně“ na poslední chvíli, že už nebylo možné sehnat jiné angažmá. V té době Kuba ještě nedosahoval takových kvalit, aby se o něj týmy praly, proto musel hledat náhradní řešení a s jeho váhou a výškou se nabízelo WSBK. I když byl 3x Mistr ČR a Vícemistr Evropy ve 125cc, samozřejmě nebylo vůbec myslitelné se ucházet o jakékoliv místo v MotoGP. Proč Kuba nejede WSBK už víme."

Kdo stojí za závoděním Kuby v BSB? Ty? Byl jsi přece na jednáních minulý rok v Anglii ohledně závodění v týmu Splitlath Redmond, nebo je to pouze zase jedna z polopravd?
"To je pravda, že jsem tam byl a také jsem podepisoval Kubovo smlouvu. Děje se tomu tak už několik let, ale na tom není nic mimořádného. Jsem jednatelem naší firmy a tak musím podepsat každou Kubovo smlouvu. Rozhodujeme se ale doma všichni, to už bych se ale opakoval. Startovat v letošním roce u Splitlath Redmond bylo naprosto správné a logické. Kuba za ně dokončil sezónu 2012 a všechno fungovalo dobře, hlavně po lidské stránce. Je pravda, že tým měl problémy s technikou, ale to se mělo vyřešit podporou továrny Aprilie. Do dneška je pro mě záhadou, proč tak dobře rozjetý tým skočil a to v době, kdy měli všechno připravené na sezónu a v týmu jeli dva schopní piloti z WSBK. Opravdu se muselo něco stát, jinak si to neumím vysvětlit."

    

Dobře, jak vypadá aktuální situace s Kubou, viděno dnešním dnem? Na vašem webu je napsáno, že: Kuba s týmem Padgett’s Honda nastoupí k prvnímu závodu MCE Insurance British Superbike Championship!, můžeš to nějak okomentovat?

"Ano, je to skutečně tak. Kuba pojede první závod v týmu Padgetts. Jestli pojede další závody v tomto šampionátu se rozhodne v následujících dnech. S velikým zájmem na tom usilovně pracuje několik lidí. Věřím tomu, stejně tak, jako věřím jezdeckému umění Kuby. Je to velmi kvalitní závodník a v BSB, což je na světě jedna z nejtěžších soutěží má rozhodně svoje místo. Měl ho 6 let v Grand Prix a měl ho i 6 let ve World Superbike. I když lidé zapomenou, jak to bývá zvykem, Kuba se za to nikdy nebude muset stydět."

Tak děkuji za hodně otevřený rozhovor "pane manažere", doufám,  že po něm přestanou už pořád opakované polopravdy a různé fámy v různých komentářích a že k Tobě se přikloní při IDM to příslovečné štěstí a že Kuba absolvuje úspěšnou a hlavně celou sezónu v BSB. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist