Rekord trati byl opět posunut

Během nabité soboty a neděle se na Autodromu Most odjelo celkem dvaadvacet měřených tréninků a jedenáct samostatných závodů. Nechyběly ani pády a traťoví komisaři museli dokonce hasit hořící motocykl. V rámci mezinárodního podniku nesčetněkrát vystoupili na stupně vítězů i domácí jezdci.

Nejdůležitější událostí víkendu je jistě další posun hodnoty traťového rekordu v kategorii motocyklů. Jeho novým držitelem se v neděli stal polský jezdec Andrzej Pawelec na stroji Yamaha, když ve druhém kole hlavního závodu třídy Superbike zajel čas 1 minuta a 39,775 sekundy, což znamená průměrnou rychlost 151,349 km/h.. Maďar Janosz Vegh zase dosáhl nejvyšší rychlosti na konci cílové rovinky, kde během kvalifikace jel 272 km/h!
Během víkendu došlo bohužel i k několika zraněním. Nejhůře dopadl rakouský jezdec Markus Anderka, který po zablokování předního kola havaroval v kvalifikaci Superbiků a s mnohočetnými zraněními byl převezen do mostecké nemocnice. Podle posledních informací už absolvoval dvě operace a jeho stav se postupně zlepšuje.
Závod volné třídy do 600 ccm v rámci Přeboru ČR se stal kořistí vítěze kvalifikací Michala Dokoupila, který druhému Romanu Bočkovi nadělil více jak 17 sekund. Třetí dojel Polák Rafal Dospiat. Závod byl předčasně zastaven pro pád jednoho z polských jezdců.
Přeborový závod volné třídy nad 600 ccm byl po osmi kolech zastaven pro déšť. Bylo odjeto více, než 75% délky závodu, ale podle řádů bylo pořadí počítáno po šesti odjetých kolech. Závod byl zastaven i kvůli pádům Zdeňka Štětiny a Aleše Halámka, kteří byli paradoxně klasifikování na druhém a třetím místě. Jako vítěz byl vyhlášen Miloš Urbanec, který ovšem po signalizaci červenými vlajkami na vodě také upadl. Oficiální mistrovský závod kubatury do 250 ccm startoval ze stejného roštu společně s třídou Supermono. Vyhrál domácí Jiří Mayer před Němci Frankem Kochem a Jensem Elsaesserem, všichni na Hondách.
Podstatné byly nedělní hlavní závody UEM Alpe Adria Road racing Championship, které se jedou i jako český a polský republikový šampionát. Ve třídě 125 ccm Supersport triumfoval Giovanni Altomonte před Radkem Lamichem a Miroslavem Sedlem. Stopětadvacítky kategorie GP vyhrál Thomas Mayer před Lucy Gloeckner a naším Patrikem Ertlem. Jak už zaznělo, mezi Superbiky byl nejrychlejší Andrzej Pawelec, ale na paty mu po celý závod šlapali i druhý Jiří Drážďák a třetí Miloš Čihák. Závod nejrychlejších strojů byl před koncem ještě okořeněn situací, kdy Poláku Grausamovi explodoval motor a stroj začal v záchytné zóně hořet. Na vyteklém oleji vzápětí ještě další jezdec upadl. Traťoví komisaři ale všechno bleskurychle zvládli.
V šestistovkových supersportech zvítězil Rico Penzkofer z Německa před Pavlem Oudou a Rakušanem Manfredem Blechingerem. Závěrečné dva závody patřily Superstockům kubatur 600 a 1000 ccm, ale byly nakonec zkomplikovány protesty, které na sebe podalo navzájem několik polských jezdců pro podezření z nedovolených technických úprav. Až pozdě večer vydalo ředitelství závodu oficiální výsledky, ze kterých vyplývá, že v šestistovkách vyhrál Polák Kaldowski před Maďarem Juhászem a Italem Toninim. Z Čechů byli nejlepší čtvrtý Michal Drobný a pátý Tomáš Holubec. Litrové Superstocky se pak staly záležitostí polských bratrů Szkopkových. Pawel byl první a Marek druhý, zdatně jim ovšem sekundoval také třetí Kamil Prager.
„Rozhodně šlo o vydařený víkend, jen je mi líto, že se konečné výsledky závodů musí řešit ne na trati, ale u zeleného stolu,“ řekl v neděli večer zástupce sportovního ředitele mosteckého okruhu Michal Marek. „I přes vysoký počet jezdců a organizační náročnost celého víkendu proběhlo všechno v naprostém pořádku. Alpe Adria je renomovaná značka a závody tohoto šampionátu mají pravidelně vysokou sportovní úroveň, což se potvrdilo i tentokrát. Okruh se v téhle chvíli ovšem už začíná chystat na dvě významné srpnové akce zasvěcené automobilům. Tou první bude Race Car Challenge za dva týdny. Za měsíc už přijde i vrchol sezóny, Matador Czech Truck Prix. Také ve FIA Evropském poháru tahačů čekáme stejně jako loni vysokou účast jezdců a fanoušci se mají na co těšit. Už nyní je do Mostu všechny srdečně zvu,“ uzavřel Michal Marek.

Kompletní výsledkové listiny: www.autodrom-most.cz

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist