Autodrom Most má potíže s nadměrným hlukem

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
danny355 (127) napsal 18.03.2017 v 18:36

Hm, dost mi to smrdí buzerací a snahou " okolních pokojných občanů " dosáhnout toho, aby ten okruh jednou zavřeli .. Bohatě by stačilo, kdyby došlo k dohodě a vytvoření smlouvy ve které, by se společnost Autodrom Most zavázala, že do nějakého rozumného data provedou měření hluku a vytvoří protihlukové bariéry ..
Byl jsem nedávno v Anglii a letiště v blízkosti Londýna absolutně nemůžou spln'ovat protihlukové limity,Donnington circuit nebo Goodwood circuit taky ne .. z profesní zkušenosti, umístění čerpacích stanic ve městech by tady u nás absolutně neprošlo a stěžuje si někdo .. NIKDO ! , co víc jak je nějaká akce blízko výše uvedených míst, tak jsou lidi rádi, že přijedou návštěvnici a bude profit z toho pro všechny ..
Jen u nás je spousta zabedněnců co neumí využít příležitost a věčně mrmlaj .. Ale co bych se divil, režim se už dávno změnil´,ale dost lidí zůstalo stejně tupých pořád ...
A jak jsem psal výše, je to jen o rozumné dohodě .. což je v našich končinách věc občas nemožná ..

Míra46 (2) napsal 18.03.2017 v 13:44-1

Pokud byla Souš dříve než okruh, nechápu že to povolili, ale když jsou prachy jde všechno. Každopádně s tímhle přístupem si zachvili obyvatelé Souše nezapnou ani brusku, cirkulárku, kompresor atd., aby nehodou nerušili souseda v rozjímání. Navic mi přijde směšný aby se tisíce lidí,využívajících okruh, podřizovalo sotva tisícovce obyvatel Souše (údaj z roku 2011 uvádí 530, tak snad se od té doby Souš tak nerozrostla). Jak tu píše jeden z obyvatelů za ty roky už to nevnímá. Zvěř si taky musela zvyknout na stále zvyšující provoz.

Carlo888 (164) napsal 18.03.2017 v 12:58

Most,jěště,že se postavil za režimu..od té doby se tam nic neudělalo,jen se napakoval majitel-lé a je čas taky něco investovat!jasný je,že to stejně zaplatíme opět my,kdo jinej,ještě je možnost závodit tam na elektrokoloběžkách...

SKID (0) napsal 17.03.2017 v 23:46

To Pacient.: jj rozumnej kompromis a vyjiti vstric od autodromu,o statnich svatcich udelame akce na celej den s motorkarskejma agenturama. najednu stranu chapu lidi co tam bydli a tohle nepodporujou a sere je to,nadruhou stranu uz mam objednany dva terminy o tech svatcich..je to tezky,kdyz je u nas jen Most a Brno..(a neplejtvas na to volno v praci)...byl bych klidne pro kompromis,ale kdyz to milujes (nekdo ti to nabizi) a mas moznost,neni co resit.

Sonyjarek (8) napsal 17.03.2017 v 16:49

Tak to jsem zvedav jak se cela vec vyresi... .

Veromo88 (3) napsal 17.03.2017 v 13:43

hluk je dobrej

gresini (4459) napsal 17.03.2017 v 12:16+3

No ony motorky nebo auta jsou většinou hlučné a sportovní nebo závodní ještě víc,takže pokud to nemám rád,tak bych tam rozhodně nestavěl

luc20 (11) napsal 17.03.2017 v 12:13-1+3

Bydlím v Souši, ne uplně přímo u Autodromu(asi 10 minut chůze od tunetu do depa), ale i tak jako odškodnění za hluk máme možnost celoroční permanentky na závody.
Za prvé bych chtěl říct, že nechápu dementní komentáře typu: ´kdo chce klid, at si tam nestaví dům. ´ Uvědomte si, že 95 pct domů tam bylo dřív než autodrom. Třeba naše rodina vlastní zdejší dům už skoro 100 let.
Když jsem na zahradě, prostě už to za celý život tam nějak nevnímám, víc mě štvou sousedé i papouškama, to je kravál Ale musím říct, že jsem se později díval na videa s mými dětmi z naší zahrady a to jsem se zhrozil, co je to za strašný rámus.
Určitě by se to mělo řešit k částečné spokojenosti obou stran. A ono to půjde, jen se musí chtít do autodromu investovat, nejen dojit peníze.

Hooorus (124) napsal 17.03.2017 v 10:51+2

Já to v Mostě neznám. Nevím, kolik domů tam bylo postaveno před a kolik po autodromu. Ale vím, že v okolí okruhu v brně se neustále staví - Žebětín, Ostravačky, Popůvky. Několik známých si koupilo byt v Žabále a ted nadávají...
Je to jako se střelnicema po celé republice. Střelnice se kdysi dávno schválila za obcí, obec se rozrůstá směrem ke střelnici - pak si občané začnou stěžovat a střelnice se omezí, utlumí až skončí uplně.

mira64 (4) napsal 17.03.2017 v 09:36-1+2

Vážení, letmo jsem pročetl komentáře a za sebe říkám, že jste ve většině případů v podstatě mimo, ale chápu to.
A myslím, že vím o čem mluvím. Jsem motorkář, sleduji MotoGP na 100%, jezdím na tyto závody nejen do Brna a svezení na autodromu je pro mne to nejvíc, ale taky jsem tam 10 let bydlel. Hned vedle, fakt blízko. V domě, který tam stojí mnohem déle než je autodrom.
A věřte, že se tam fakt nedá bydlet. A nějaká protihluková izolace domu opravdu nepomůže. Vlastně ano, ale nesmíte otevřít okno a být na zahradě.
Jo, můžete se radovat z toho, že ti na autodromu si to ten den užili (a já fakt vím, že je to zážitek) a pak si odjedou domů a večer v hospodě o tom v hospodě pokecaj s kámošema.
No a taky se můžete radovat z toho, že ten dům v podstatě ztratil hodnotu. Nikdo ho od vás za jinde obvyklé peníze nekoupí.
Nechci se pouštět do debat o tom, že každý podnikající subjekt má dodržovat zákony, že taky někdo bydlí u továrny, u silnice, u vlakové trati...
Na druhou stranu nechápu postoj města a jejich protihlukovou vyhlášku, která se v inkriminovaných časech netýká např. sekání trávy, cirkulárky, motorové pily atp. ... Když klid, tak klid. A v celém městě. To jen nahrává spekulacím.
Každopádně jsem rád, že už tam nebydlím. A těším se, až se tam znova svezu.
Těžká situace.
A souhlasím s Bings.

TDM851 (4095) napsal 17.03.2017 v 09:05

Bydlet bych tam nechtěl. Na druhou stranu, když chci klid, nejdu bydlet k okruhu, ne? Připomíná mi to reportáž o blbovi, který si koupil v Brně na Svoboďáku byt. Vadí mu semtam nějaký koncert, upravila se kvůli němu vyhláška(hlasitost, hodiny) Proč tam ku.a šel bydlet? Okruh bude, domy budou, tak tu zeď v Mostu stejně zalepíme z daní.

Hully (42) napsal 17.03.2017 v 09:04-1+4

Chlapci a devcata,
presne todle je problem v CR. Dnesni vlastnik dromu si to koupil za majlant v roce 2014, v dobe kdy tam platila naka vyhlaska a vse bylo podle ni v poradku. (ted nechci vrtat v tom, kdo co vedel ze jak bude..)
Novy vlastnik zacal konecne drom vyuzivat k tomu, k cemu je urcen, dostal na to povoleni, razitka, odevzdava radne dane a proste tam podnika.
Co se stane 2 roky pote? Kkti na radnici se nazerou, sednou si a odsouhlasi nakej blabol s okamzitou platnosti, aby jakoze neco delali pro ty lidi kolem, co si tam jiz 20 let stezujou na hluk a nebyli schopny se k vuli tomu proste odstehovat.
Problem je zcela jinde: ten kdo tenkrat povolil postavit drom, posvetil ze tam proste bude hlucno, jako se napriklad povoli ze tam budou zelezarny. A proto v dalsich uzemnich planech nemelo nikdy byt umozneno, aby v okoli vznikala obytna zastavba + ty co uz tam byli predtim, tam proste muzou zustat s tim, ze tam ten hluk ale bude.
Pokud jejich radnice povolila stavby v okoli, bere za to plnou odpovednost a musi nahradit vzniklou skodu majitelum pozemku. Drom tam byl, a pokud vlastnik bude chtit, tak tam bude. A bude na nem hlucno, budou tam jezdit prototypy, bude se tam zavodit, bude tam I smrad.
Radnice to proste posrala a ted se z toho snazi vysrat.
Doufam ze majitel dromu vydrzi a pujde se soudit, a az to vysoudi az do Strasbourgu, dostane za pravdu a nebo si bude muset mesto drom odkoupit a udela z nej bruslarkou drahu pro maminky s kocarky.
Do ty doby se tam bude jezdit dokolecka a basta!!
Budu tam jezdit I ja, budu tam tocit motor az do nebe, budu pouzivat quickshifter a budu tam litat bez homokoncovky jako zmrd, protoze to je to, proc se tam kodrcam az z Ase. Fullgas pico!!

PacienT.cz (687) napsal 17.03.2017 v 08:15

Podíval jsem se na tu reportáž a je nutné přiznat, že pokud to tam takto mají denně, tak je to zbláznění. Snad se podaří najít nějaký rozumný kompromis.

Bings (23) napsal 17.03.2017 v 07:59+3

Jeden pohled přímo z Mostu:

1) Ono to není tak, že by se po 30-ti letech někdo probral. Velká část těch domů v okolí tam stojí podstatně déle, než ten autodrom. Komunisti se prostě rozhodli, že to bude stát tam a tam to taky stojí. V době intersérie, trucků, Octavia cupu apod. byla obliba okruhu, resp. akcí na něm pořádaných, na úplné špici, přinášelo to dost peněz a zážitků všem v Mostě a většina lidí tak byla ochotná tolerovat skutečnost, že hluk je docela festovní, nicméně situace se za ta léta změnila, většina velkých akcí už se na dromu nepořádá a jedná se o zábavu pro "pár" bohatších, takže masivní podporu veřejnosti nelze čekat.

2) Stížnosti na hluk tu byly odjakživa, ale masivní aktivitu odpůrců vyvolala opravdu až změna vlastníka, který konečně začal autodrom využívat skutečně komerčně poté co asi 20 let postupně upadal.

3) Do autodromu níkdo nijak zásadně neinvestoval a nemodernizoval, dělali se pouze nutná opatření k zajištění a udržení výtěžnosti. Protihluková opatření vlastníci dlouhodobě slibují, ale zatím skutek utek.

Resumé: Podle mého jde Mostecké radnici o to, aby se majitel konečně rozhýbal a s hlukem začal něco dělat. Nikdo to nechce úplně zakázat, ale nechat je bezprizorně vydělávat na úkor obyvatel v okolí taky úplně nejde.

PacienT.cz (687) napsal 17.03.2017 v 07:56+2

Na co si v Mostu stěžují ...? Když přeci "normální člověk" v dálce zaslechne pořádnou motorku, tak přivře oči, poslouchá a počítá 4, 5, 6, jak s ní v duchu řadí... Nebo snad ne ?! Ale pak vleze do bytu a nad hlavou mu štěká zkurvený čokl u lidí, co zásadně chodí bosí a dupou jako dobytek, nehledě na to, že ten jejich pes všude chčije a synka člověk aby nutil běhat slalom mezi psími hovny... A nakonec si člověk přes takového čokla na mašině rozbije hubu...
Takže mě Lustjape ten Tvůj komentář mluví z duše. Měla by se asi založit nějaká neziskovka pro nasrané motorkáře.

Lustjape (12) napsal 17.03.2017 v 07:50+3

Dostáváme se do stavu, kdy by se motorkáři měli spojit a začít vymýšlet podobné zhovadilosti jako ostatní spoluobčané tohoto státu proti nim. Protože to není jenom Most, to je spousta tratí pro motokros a enduro, kde jsou problémy s debilními spoluobčany.
Mně například vadí, že každá stará bába s čoklem nechá toho smetáka ochcávat každý roh, hlavně u našeho plotu (protože taky máme psa) - takže u nás je v podstatě veřejné WC pro čokly, neboť každý neustále přeznačkovává toho předchozího. Navíc přejít jakoukoliv zelenou plochu bez problému je téměř nemožné, protože je všude nasráno od psů (v centru města) - tak bych zakázal možnost venčení psů ve městě!
Mě to také omezuje, otravuje a znižuje úroveň života - jako ty šílené motorky, které jsou tak strašně špatné.
Nebo minulý víkend někdo v blízkém okolí řezal dřevo - celou sobotu i neděli od 8hodin ráno tam řvala cirkulárka (téměř nepřetržitě - ten dědek snad ani nejedl), a to je taky v pohodě. Nedejbože když necháme motorky před domem trochu pobublat, to je keců ...

Asenad (268) napsal 17.03.2017 v 03:37

A nebylo by levnější koupit jim špunty do uší?

SRLEvladan110 (7) napsal 17.03.2017 v 00:16+1

Chtít po komerčním projektu aby v neděli, tedy v době největších návštěv, nejdražšího času, zavřel, je nesmysl. Co např. lidé v blízkosti fotbalových stadionů? Bude se fotbal hrát dopoledne? Doufám, že se nakonec dohodnou ke spokojenosti obou stran.
Za mne, citace k tématu.
Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. Pak si najal hostinec na náměstí v Opočně, zas mu tam chodili.

Franky (155) napsal 16.03.2017 v 23:46+3

Ještě tu nepadla jiná věc. Totiž - předchozí "parta hic-group" dosáhla vlastnictví okruhu, současně ikony hradu hotelu Hněvín ...ad. vycházela z městem až divně moc dobře. A žádný problém s hlukem nebyl. Pak se prodá drom "za dobrou" - nu a postupně se objevují potíže od lodivodů města.
Čistě hypoteticky = když by bylo obtíží od města dostatek = mohla by původní "parta hic" nakoupit třeba drom zpět s výraznou slevou...
(Znáte tu o Honzovi - jak opakovaně prodal/vyměnil zdánlivě výhodně pro druhého kočku a ona novému majiteli opakovaně utekla...). On ten nebývalý zájem o prospěch obyčejných lidí často schovává pěknou lumpárnu "těch druhých".

Bubrak-ZX10R (1629) napsal 16.03.2017 v 23:28

psal jsem primatorovi Mostu v prosinci, neodepsal, pred tydnem jsem to urgoval a odepsal mi mluvci p.Baranak, a mozna to neco vysvetluje (ze to neni tak cernobile). nevim jestli je ok to zverejnit, ale napr. pise, ze domy ve ctvrti Sous tam stoji podstatne dele, nez od roku 1983 kdy se drom zprovoznil a je tam pres 500 lidi, zaroven se v prubehu casu provoz a hluk na dromu vyrazne navysil. takze mozna by stalo za to nejak ofiko zatlacit na vedeni Mostu, aby zverejnil i svuj postoj, protoze takhle je na nej nastvano mraky lidi z cely republiky, a to by se dalo prinejmensim zmirnit. mozna.

Sob78 (10) napsal 16.03.2017 v 22:47+6

No tak tohle vlákno mě zajímá!. V podstatě máme/máte pravdu všichni. Jenže zde máme mnohem hlubší problém. Zkusím to jen stručně v pár bodech. (Most se mi líbí, jel jsem zde 6-ti hodinový vytrvalostní závod s vozem BMW 2.5)

Jde totiž a v první řadě o zákony, které diktují, povolují, zakazují...

1.Bod, co vidím jako největší a zásadní - nějaký velice mazaný (hodně se mírním ve výrazu) člověk, vykoupí levné pozemky, které nejsou vůbec vedeny k bydlení, nebo zástavbě.(Nevím teď úplně přesně správný výraz). Nějakým (většinou ne úplně legálním, jelikož musíte mít kontakty a napojení hodně vysoko) je převede na takové pozemky, kde je možné stavět. Tím je samozřejmě zhodnotí neuvěřitelným způsobem. Pak je prodá, ne třeba za plnou palbu, ale i tak na nich vydělá majlant! Samozřejmě ví o tom, že jsou blízko autodromu!!! A ví to i obec, která to ze zákona povoluje!!!

Jak to, že město/stavební úřad zcela nelogicky povolí aby byly pozemky v tomto okruhu určeny k bydlení? Jo někdo tahal za nitky vysoko a ještě na tom vydělal...asi na někoho něco věděl

2.Bod Jak si někdo může koupit dům či pozemek a neprozkoumat si jeho okolí? Automotodrom snad není tak nicotný objekt aby o tom nikdo nevěděl? V tom případě už dopředu kuje pikle jak si bude stěžovat na hluk - však on se někdo rád přidá, automotodrom jsou pracháči (s čímž většina operuje), tak ať se postará aby tu byl klid? Nebo je to prostě tupec a najednou zjistí, že ze závodních strojů se line hluk?!

Řešení? Nemělo by spíše v této lokalitě být zpřísněno odhlučnění nově postavených domů?

3.Bod - Ano souhlasím, Automotodrom musí mít kvalitní protihluk, ale...to zase za pět let až bude nový protihluk postaven, vykoupí pozemky další kokot o 2KM blíž autodromu a proběhne bod 1 a posléze bod 2, začneme nanovo a pak tu všechny autodromy zrušíme??? A hlavně nás všechny nabádají a upozorňují, že se máme jít vyřádit na autodrom a ne na silnici! Což samozřejmě schvaluji.

A teď se vrátím k těm zákonům. Když vám něco zákon dovolí, tak můžete zákonně podle něj konat(stavět dům na místě k tomu určeném)...Ale rád bych aby to celé vycházelo z logiky celé věci už od shora. Bohužel lobby a peníze jde ruku v ruce...Borec vydělal obratem ruky pár milionů (teď se všem směje z drahého auta, které jistě dělá hluk) a nakonec to obsere autodrom za 100 milióny. Takhle se dostaneme akorát do pr...le a ne do dalšího tisíciletí.
No a zastupitele jako naše zástupce si volíme jen my sami - alespoň v to ještě doufám. Snad tam nesedí po večerech nějaký chlapík a nepřepisuje moje hlasovací lístky?!

No, moc fandím Autodromu, aby to vyřešil dobře pro obě strany. Fandím i těm kteří bydlí poblíž, aby je již hluk po postavení nového protihluku neobtěžoval...Bydlím v Bzenci, zeď obýváku a ložnice není ani 2,5 metru daleko od hlavního tahu na Kyjov popř. na druhou stranu na Veselí nad Moravou a taky neběhám zastavovat dopravu, že se nemůžu pořádně vyspat! A město mi žádný protihluk nepostaví! Buď se přestěhuji, nebo se s tím smířím, ale vím, že další nemovitost si pořídím na klidném místě, jelikož územní plány a logika existují.

Přátelé, s přáním hodně najetých kilometrů bez závad a vozembouchů , přeje Ondřej

P.S. Ať jdou s těma elektrosračkama do prdele, k naladěnému benzínovému motoru, hluk prostě patří! Jinak to nikdy nenaladíme!

SLEEPER (1002) napsal 16.03.2017 v 21:34-1+1

Nazory nekterych jsou opravdu velmi jednoduche, ale co bych taky od dnesnich "motorkaru" chtel.

Mostesky autodrom mam velmi rad, nakrouzil jsem tam spousty kol a i tech bezesnych noci, co jsem prozil..., ale mrknete na to, v cem tam ti lide kazdodenne ziji, pustte si ty Cerne ovce...

Dale viz. nize muj prispevek.

666S999 (85) napsal 16.03.2017 v 21:31

Viz magistrála v Práglu a (50kmh) atd... ticho je jen v hrobě. Já zas protestuji pro ticho v lesech! Protože lesy jsou jen k meditaci, lelkování a jinému zevlování.
Proto v lesích zakažme jakékoliv motorizované činnosti, bude se dřevo těžit sekerami, ručními pilami a svahovat jen koňmo. Zpátky na stromy, kuzadu, levá, vpřed ni krok!

GeorgePanek (18) napsal 16.03.2017 v 20:35+3

jsme neuveritelny narod hovad,co si jen na vse stezuje a je absolutne netolerantni,me treba nezajima fotbal takze se maj zrusit vsechny stadiony protoze fanousci delaj jen bordel a me to obtezuje..ja se poseru

Paulo (2561) napsal 16.03.2017 v 20:16

Takhle u nás kdysi zlikvidovali motokrosovou trať. Vedle si zahrádkáři udělali zahrady, po pár letech postavili chatky a najednou jim vadilo, že tam vedle nich rachotěj motorky. Každopádně nezávidím ani jedný straně.

miramara (1558) napsal 16.03.2017 v 20:01

Keano ten okruh tam stojí několik desetiletí, začlo to vadit až v poslední době co si tam pár vykuků koupilo pozemek...logicky mi z toho vyplívá že bud vůbec nevěděli že vedle stojí okruh nebo v tom byl záměr

blackblues (1507) napsal 16.03.2017 v 19:41

Ivan:presne tam jsem mel namireno,akorat bych opravil diesely za elektromobily

Hayabusa (12) napsal 16.03.2017 v 19:40+1

to je prcárna

petridas (275) napsal 16.03.2017 v 19:25

Prece kdyz si postavim chalupu u letiste , dromu obchodaku tak ocekavam kraval. Jestli chci mit klid , postavim si to na samote.

IvanDvoutakťák (5070) napsal 16.03.2017 v 18:45

No to je jasný, Blacku ! Evropa přece "nepojede do budoucnosti" na motocyklu,
ale v autě! A to především s DIESEL-motorem, produkujícím rakovinotvorné saze,
protěžovaným desítky let(!) EU parlamentem, EU komisí a EU radou ...
Toto nám STEJNÝM způsobem tloukla do hlavy už " Husákovská administrativa"
v 70.letech ...

Předchozí
1 2
Následující



TOPlist