Masarykův okruh oslaví pětadvacetiny

Pětadvacet let uplyne letos v létě od chvíle, kdy se začalo závodit na nově postavené trati Masarykova okruhu. Jubilejní sezona odstartuje 14. dubna 2012 srazem příznivců tuningových aut Autochip Tuning Show a hned následující den novou akcí pro motorkáře – Moto Show Jaro.

V roce 2012 nabídne Masarykův okruh několik novinek:

Nový šampionát Le Mans Series (7. – 9. září)
Masarykův okruh bude letos poprvé hostit závod Le Mans Series. Při něm se na závodní trati představí prototypy třídy LMP2 a vozy specifikace GT, které fanoušci mohou znát i z šampionátu FIA GT, který se v Brně jel naposledy v roce 2010. Závod Le Mans Series trvá šest hodin a kromě technických zastávek v boxech je povinné i střídání pilotů. Le Mans Series v kalendáři Masarykova okruhu nahradí šampionát cestovních vozů WTCC. „Přestože Le Mans Series nemají statut mistrovství světa, závodí v nich výrazně rychlejší vozy než ve WTCC. Bez nadsázky to budou jedny z nejrychlejších aut, která kdy na Masarykově okruhu závodila,“ popisuje sportovní ředitel Automotodromu Brno Miroslav Bartoš. Za zády řidičů okruhových speciálů se ukrývají až pětilitrové motory, které dávají do pohybu auta vážící jen málo přes devět set kilogramů. V kombinaci s nízko položeným těžištěm otevřených speciálů se diváci mohou na začátku září těšit na auta, která budou s přehledem atakovat okruhové rekordy motocyklové třídy MotoGP. Pro porovnání se stačí podívat na časy, které vozy Le Mans Series zajížděly v loňské sezoně. Například okruh v Imole loni objel nejrychlejší speciál LMP2 za minutu a osmatřicet vteřin. Legendární Mick Doohan to v roce 1999 – kdy se na italském okruhu naposledy jela Grand Prix silničních motorek – zvládl na půllitrové dvoutaktní Hondě bezmála o jedenáct vteřin pomaleji.

Třídenní vstupenka s platností i do paddocku stojí nyní v předprodeji na Motosalonu 600 korun.
Zahájení sezony se prodlouží na dva dny (14. a 15. dubna)
K tradiční zahajovací Autochip Tuning Show, která se letos koná 14. dubna, přibude speciální den určený pouze pro motorkáře. 15. duben bude vyhrazen pouze pro jízdy veřejnosti na motocyklech, součástí programu pak bude pokus o ustavení rekordu v počtu motocyklů na dráze. „Inspirací pro tuto akci byla podzimní vzpomínková akce na Marca Simoncelliho, na kterou na konci října a v sychravém počasí přijelo kolem tisíce motorkářů. Teď se sejdeme u mnohem příjemnější příležitosti a věřím, že dojdeme k astronomickému číslu,“ říká výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Účast na pokusu o překonání rekordu je zdarma a mohou se jej zúčastnit i jezdci na skútrech nebo mopedech. Kolona vedená Karlem Abrahamem a jeho kolegou ze světového šampionátu silničních motocyklů Jakubem Kornfeilem objede poklidným tempem dvě kola po Masarykově okruhu. „Pro každého účastníka budeme mít nachystanou pamětní nálepku na motorku a podle počtu, kolik jich vydáme, budeme schopni určit přesný počet motorek na trati,“ upřesnila výkonná ředitelka Automotodromu Brno.

Závody mistrovství světa nově pod záštitou ČSMS
Po rozhodnutí Mezinárodní motocyklové federace (FIM) bude závody Mistrovství světa Superbike a Grand Prix České republiky zastřešovat v roce 2012 Český svaz motocyklového sportu. Pro Automotodrom Brno to znamená větší jistotu v otázce zajištění financování obou podniků. „Nepočítáme s tím, že by došlo k navýšení objemu státního příspěvku pro závod Grand Prix České republiky, ale proces převedení tohoto příspěvku bude transparentnější a nebudeme se muset o přiznané peníze bát tak jako v době, kdy záštitu nad podniky měl Autoklub České republiky,“ nastínila Ivana Ulmanová. „Jedním z úkolů nové sportovní autority je hledání dalších zdrojů financování, v čemž Autoklub ČR zcela selhával. Věřím, že se minimálně v horizontu několika let podaří větší objem financí na podporu závodů mistrovství světa zajistit, půjde ale o peníze z jiných zdrojů.“

Kempování na tribuně při MS Superbike
Fanoušci, kteří přijedou na závod Mistrovství světa Superbike (20. – 22. července) na motocyklu, mohou i v letošním roce využít kempu, který bude zřízen přímo v prostoru přírodní tribuny A. „Takzvaná kempenka zahrnuje ubytování na dvě noci, parkovné pro jeden motocykl a zároveň slouží i jako vstupenka na všechny tribuny včetně sedadlových a také do paddocku. Pro motorkáře to znamená, že nemusejí večer nikam odcházet ani odjíždět, po oba večery je pro ně navíc připravená živá hudba,“ popisuje manažerka podniků FIM Radka Dvořáková. V kempu na tribuně je samozřejmě i veškeré potřebné zázemí – toalety, sprchy a voda. Kemp je určen výhradně pro motorkáře, vstupenka pro jednu osobu stojí 2000 korun na tři dny, spolujezdec zaplatí jen 800 korun.

Seriál cyklistických závodů
Masarykův okruh bude v letošním roce hostit 1. ročník amatérského cyklistického seriálu XCR Specialized Cup. V loňském roce proběhly dva zkušební závody, nad jejichž organizací převzala záštitu brněnský cykloprodejna XCR Svorada a bývalý špičkový silniční cyklista Ján Svorada. Obou termínů se zúčastnilo kolem 150 cyklistů a na letošek proto byly vypsány čtyři termíny. „Okruh cyklistům nabízí pestrou trať s řadou zatáček, příjemný sjezd i náročné stoupání. Na rozdíl od prakticky všech ostatních závodů ale má trať nepřekonatelnou výhodu v podobě naprosté bezpečnosti. Nikde nemají cyklisté k dispozici tak širokou trať bez jediné díry, kanálu nebo terénní nerovnosti a k tomu jistotu, že se v protisměru neobjeví žádné vozidlo,“ vysvětlil ředitel seriálu Ľudovít Nazarej. Díky oficiální časomíře byl ustaven rekord trati pro cyklistiku. Jeho držitelem je Pavel Boudný, který 5403 metrů dlouhou trať zdolal za 7:14,2 minuty. Tento rekord může v letošním roce samozřejmě padnout. První cyklistický závod se na Masarykově okruhu jede 3. května, další 17. května, 13. června a poslední 12. července.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist