Letošní ročník AMA Pro už absolvoval tři podniky

Ve Spojených státech má prestižní motocyklový šampionát AMA pro Road Racing závodní kalendář složený z celkem dvanáct kol a dvou oficiálních testů. Do této chvíle mají všechny čtyři kategorie Superbike, SportBike, SuperSport a XR1200 odjety troje podniky v Daytoně, Atlantě a Sonomě.

Kapitoly článku

1. podnik – Daytona 200, Daytona International Speedway


V polovině března odstartovala svoji závodní sezonu americká série AMA Pro, což je jeden z nejprestižnějších motocyklových šampionátu severní Ameriky. V první kvalifikaci sezony dominoval Josh Hayes (Monster Energ Graves Yamaha/Yamaha R1) a nikomu nedal šanci ani v prvním závodu, který se jel na Daytona Beach už v pátek odpoledne. Druhý den už v závodu Superbiků Hayes nedokázal zopakovat výsledek z předchozího dne, protože prohrál souboj o vítězství s jezdcem Suzuki GSX-R1000 Blakem Youngem (Yoshimura Racing) jen o dvě tisíciny sekundy! Třetí projel cílem Roger Hayden (National Guard Jordan Suzuki), nicméně jeho ztráta na vedoucí dvojici už představovala něco přes deset sekund.

2. podnik - Triumph Big Kahuna Atlanta, Road Atlanta, Braselton

V druhé polovině března jezdci a týmy absolvovali dvoudenní test v Homesteadu a pak už se vše připravovalo na druhé kolo seriálu, které se tentokrát odehrálo v Atlantě. Josh Hayes (Monster Energy Graves Yamaha) patřil v trénincích opět mezi nejrychlejší jezdce, ale v rozhodující kvalifikaci prohrál souboj o první pozici na startu s Blakem Youngem (Yoshimura Racing) a Joshem Herrinem (Monster Energy Graves Yamaha).

Blake Young potvrdil velmi dobrou formu hned v prvním závodu, který vyhrál před dvojicí stáje Monster Energy Graves Yamaha Hayesem a Herrinem. Roger Hayden projel cílem čtvrtý a první pětici nejlepších uzavřel s osmisekundovou ztrátou Geoff May (Team Amsoil/Hero).

3. podnik - Great Clips West Coast Moto Jam, Infineon Raceway, Sonoma

Sobotní kvalifikaci vyhrál nejrychlejší jezdec tréninkových jízd Josh Hayes (Monster Energy Graves Yamaha/Yamaha R1). Američan si v sedle Yamahy R1 vedl velmi dobře a do prvního závodu startoval v sobotu odpoledne z první pozice. Výhodu pole position plně využil a závod vyhrál před Blake Youngem (Yoshimura Racing/Suzuki GSX-R1000) a Danny Eslickonem (Team Hero/EBR 1190RS). Obhájce titulu vyhrál první závod s náskokem téměř jedenácti sekund, což bylo skutečně představení jednoho muže.

„Upřímně, v závodu nám vše vyšlo podle plánu,“ řekl Hayes. „Byl jsem nadšený podařeným startem, protože ty mi v prvních pár závodech moc nešly. Získal jsem správný rytmus a zvyšoval náskok … prostě ideální den.“

V neděli 6.května se karta obrátila a i když v zahřívacím tréninku Hayes znovu nastavil nejrychlejší kolo, druhý závod už byl o něčem jiném. Po startu jezdec stáje Monster Energy Graves Yamaha vyrazil znovu do vedení a už to vypadalo, že předvede opět závod ve stylu start-cíl. Nicméně když už měl Hayes přes sekundu náskoku udělal pro něho neobvyklou chybu, protože spadl a to ho stálo nejen vítězství a pozice na stupních vítězů, ale protože v cíli bodoval až sedmým místem, přišel tím zároveň o vedoucí pozici v průběžném hodnocení šampionátu. Závod vyhrál Blake Young, který se tím posunul do vedení, druhý projel cílem Roger Hayden (National Guard Jordan Suzuki) a třetí byl Geoff May (Team Amsoil/Hero/EBR 1190RS).

Blake Young vyhrál svůj třináctý závod kariéry a závod komentoval slovy: „Po startu jsem bojoval s Rogerem a koutkem oka zahlédl, jak Josh spadl. „První, co mě napadlo bylo, že je něco na dráze, takže jsem se tam podíval, ale nic špatného tam neviděl. Věděl jsem, že je přede mnou celý závod, takže jsem se musel znovu plně koncentrovat.“

O čtyři body vede v průběžném hodnocení Blake Young, jenž má na kontě tři vítězství, stejný počet, jakého dosáhl druhý Josh Hayes. Třetí Roger Hayden (National Guard Jordan Suzuki/Suzuki GSX-R1000) má sto čtrnáct bodů a na lídra teď ztrácí padesát dva bodů.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist