V Brně se připravují fantastické závody

Již pouze několik dnů, či spíše hodin, nás dělí od jednoho z nejlépe obsazeného závodu Mezinárodního Mistrovství ČR a šampionátu Alpe Adria, který se na našem území v novodobé historii konal. Od čtvrtka 28. června do neděle 1. července bude okruh v Brně patřil novodobým rytířům silničního sportu. Doslova nabitá startovní listina všech tříd slibuje několik skvostů v podobě účastníků světových šampionátů, chybě nebude dokonce ani Mistr světa!

AA 125 SP + MČR Supermono
Závod sportproductionů a supermon byl vzhledem k počtu startujících sloučen. Třída Supermono má ve své startovní listině k dnešnímu dni sice pouze 10 jmen, ovšem „dakšny“ představí 38 pilotů z nichž 18 bude z ČR. Ze zahraničních účastníků přijedou do Brna všichni přední jezdci této třídy, včetně velmi rychle jezdících Italů Altamonteho a Galbusery. Vedle našich jezdců můžeme držet palce i Michalovi Puškárovi ze Slovenské republiky, který v této třídě patří také k nejlepším.
Přebor Volná do 600 a Volná přes 600
Obě volné třídy pojedou své závody společně s polskou třídou stejné kategorie i výkonnosti. V té slabší je přihlášeno 32 Čechů a 28 Poláků. Mezi Čechy pochopitelně nechybí žádný z předních jezdců. V litrové třídě je vedle 28 Poláků přihlášeno dokonce 43 jezdců pro naší volnou třídu. Těchto 71 jezdců bude rozděleno do dvou kvalifikačních skupin, z nichž poté bude složeno startovní pole pátečního závodu (obě volné kategorie jedou kvalifikace ve čtvrtek a warm up se závodem v pátek).
125 GP
Závod 125 GP bude prezentovat 24 bojovníků, kteří budou zastupovat zkušenost (např. Podlipný, Gnani, Zářecký), ale i dravost mládí (např. Prášek, Šembera, Karel Pešek, Kornfeil, Marcone, či Andrea Toušková).
Superstock 600
Neskutečný počet 65 jezdců se bude ucházet o právo stanout na startu jednoho z nejprestižnějších závodů posledních ročníků AA mistrovství. Popularita této třídy stoupá závratným tempem a tak není divů, že se do kvalifikace přihlásila rovná dvacítka českých zástupců. Návrat na závodní dráhu připravuje Ondra Ježek, poprvé před domácím publikem se na čtyřtaktu představí Igor Kaláb, své umění pilované v závodech pořádaných v rámci víkendů WSBK bude prezentovat Patrik Vostárek, po dlouhé době se představí před domácím publikem nejrychlejší česká dívka Markéta Janáková. Ze zahraničních jezdců vzpomeňme rychlého Maďara Gerga Talmacsiho, bratra pilota GP 125, Evropou ostříleného Andrzeje Chmielewskeho nebo slovenskou hvězdu Tomáše Svitka. Ti všichni se budou chtít postavit našim nejlepším Oudovi, Dokoupilovi, Drobnému či Holubcovi.
Superstock 1000
Zde samozřejmě nechybí naši nejlepší Prager s novým „stokařem“ Čermákem. Celkem 64 litrových stocků představí kompletní špičku Alpe Adria šampionátu, do které bude chtít promluvit 19 českých jezdců, což je oproti nedávným letům doslova famózní číslo, vždyť v dobré paměti máme závody kdy nebyly přidělované ani body do MČR (mále přihlášených jezdců), či kdy si Kamil Prager bral s sebou na stupně vítězů psa (aby tam nestál sám). Vzhledem k blížícímu se závodu WSBK na brněnském okruhu, bude startovní listina této třídy prezentovat několik jezdců z FIM Cupu Superstock 1000. Z této exkluzivní kategorie na Alpe Adria do Brna přijede tým DBR Racing Team Italy, v jehož barvách budou startovat jejich jezdci Francouz Cedric Tangre a Slovinec Marko Jerman, italský tým Scuderia Caracchi Ducati naopak představí svého Slovince Luku Nedoga. Velmi, ale opravdu velmi výrazný by měl být i start Andrease Meklaua.
Supersport
Supersporty jsou poslední roky výrazně českou záležitostí. V Brně bude startovat 33 jezdců (dle předběžné listiny), z nichž by mělo být 14 českých zástupců. Chybět pochopitelně nebudou Bittman, Filla, Rous, Fejta, Brož ani Dokoupil, nově se k nim přidá Vostárek a Ježek, kteří budou startovat se svými druhými stockovými motocykly. Zajímavou prezentaci chystá šéfredaktor časopisu Motohouse Karel Táborský, který do tohoto závodu nastoupí s novým motocyklem Yamaha, který mu oficiální dealer Yamaha CZ osázel novým kittovým materiálem (mimochodem Carlos se poslední červencový víkend žení, tak mu tam můžete i poklepat pravicí). Ze zahraničních jezdců upozorňujeme především na Christiana Zaisera, který by měl usednou na svou loňskou Ducati, ale především Williama de Angelise, bratra Alexe z GP 250, který bude společně s Mistrem světa Endurance Mathieu Lagrivem startovat v barvách svého týmu Intermoto Czech. A to nejlepší na závěr – jistě jste v posledních dnech mohli sledovat zajímavé indicie v komentářích pod některými články o spojení Jakuba Smrže a supersportové Ducati. Ano, Kuba Smrž v Brně chystá svou supersportovou premiéru, při které osedlá stroj svého týmového kolegy Gianluca Nannelliho a v rámci Alpe Adria šampionátu bude bojovat v sedle stroje Ducati 749R.
Superbike
Zatímco první tři závody Alpe Adria šampionátu byly hodně za představou o početném poli jezdců a v národním šampionátu bylo dokonce přiděleno pouhých 25 bodů na Hungaroringu, tentokrát se máme nač těšit. Celkem 43 superbiků, z nichž bude 15 (!) českých, se utká v závěrečném závodu nedělního odpoledne. Naprosto kompletní českou špičku doplní několik zvučných jmen. Chybět nebude Miloš Čihák, Marek Svoboda, Jirka Dražďák, ani vedoucí jezdec letošního šampionátu Michal Javůrek (a také prozatím jediný bodující v této třídě). Návrat do sedla Ducati nahlásil Jirka Mrkývka. Oba své syny představí pan Martin Smrž, Mates poveze svou 96., zatímco Kuba si na Ducati před toto číslo nalepí jedničku a vidět ho tak můžete s číslem 196. A co zahraniční posily? Pokud je v Brně tým MS Racing, nemůže pochopitelně chybět Brit Barry Burrell, který bude stejně jako jeho týmový kolega startovat v superbikách, těšit se ale můžeme i na Andrease Meklaua a především na hvězdy Mistrovství světa superbike. Testovat před brněnským WSBK totiž přijedu v rámci závodu Alpe Adria Christian Zaiser a Max Neukirchner!
Oproti startovní listině jsem se dnes odpoledne dozvěděl od pana Josefa Kubíčka i další dvě zajímavé „posily“ brněnského závodu. V barvách Intermota by měl do závodu Supersport nastoupit také Tomáš Mikšovský, který se připravuje na svůj první start ve velmi sledovaném vytrvalostním závodě na okruhu Suzuka. Druhou posilou, o které se ovšem zatím usilovně jedná, a která by měla být také pro pastvu diváckých očí, by měl být Team Yamaha YZF, který by měl přivézt svého jezdce WSBK Japonce Nakatomiho.

Takže pánové a dámy, pokud stále ještě váháte nad tím, co budete dělat v sobotu a v neděli, zde máte jedno zaručeně skvělé pokoukání – Alpe Adria a Mezinárodní Mistrovství ČR na okruhu v Brně!

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist