Tomášková: Cílem je vyhrát titul

Česká závodnice Romana Tomášková ve svých patnácti letech sbírá body v šampionátu silničních motocyklů Alpe Adria, kde je v kategorii Moto3 lídrem průběžného hodnocení. Do konce sezony dnes zbývá jen jeden jediný podnik, který je na programu v polovině září na Slovakiaringu a nabídne dva poslední závody.

Po třetím místě z loňského ročníku je v letošním roce Romana Tomášková na nejlepší cestě seriál Alpe Adria vyhrát. Před posledními dvěma závody třídy Moto3 na Slovakiaringu má v čele průběžného hodnocení náskok třiadvaceti bodů před druhým v pořadí Italem Nicolou Settimem. Ve hře o titul zůstává ještě další Ital Federico Menozzi, jehož ztráta na vedení představuje šestatřicet bodů.

V rozhovoru pro web Motorkari.cz Romana Tomášková hovořila s jakými ambicemi nastupovala do letošního ročníku, jak nepříjemné bylo zranění zápěstí nebo s jakým cílem odjede příští týden na Slovensko.

Loni jste Romano vyhrála titul mistryně republiky a v šampionátu Alpe Adria skončila třetí. V letošním roce jste před závěrečným podnikem na Slovakiaringu průběžně první. S jakými ambicemi jste do sezony nastupovala?
Romana Tomášková: „Tak do sezony jsem nastupovala s velkými ambicemi, protože chci získat titul mistryně v šampionátu Alpe Adria, který by mi pomohl dostat se v závodění na vyšší úroveň.“

Nejhorší moment sezony zřejmě nastal už ve druhém podniku na Pannoniaringu, kde bylo zranění. K čemu tehdy vlastně došlo a co vám v tu chvíli proběhlo hlavou, když jste si místo očekávaných bodů odvezla sádru na pravé ruce?
Romana Tomášková: „Ano bylo to asi moje nejhorší zranění na motorce vůbec. Nebyl to ale ani pád co tam stalo. Motor měl najeto více kilometrů a mezi otáčkami mezeru, zastavil se a mě motorka vykopla. Já se to ale snažila ustát, což se mi také povedlo, ale rukou jsem díky tomu prorazila kapoty až k rámu. Jak jsem chtěla zabrzdit, nemohla jsem ani narovnat prsty a to už jsem věděla, že bude zle. Měla jsem pootočené kosti v zápěstí.“

Do chorvatské Rijeky jste přijela průběžně devátá, ale díky vítězství jste odjížděla pátá. To bylo jistě velké povzbuzení před domácím podnikem. Navíc jste závodila s ještě ne zcela vyléčeným zraněním. Jak hodnotíte víkend v Chorvatsku?
Romana Tomášková: „Tak víkend v Rijece určitě hodnotím kladně, protože jsem tam jela ještě se zlomenou rukou a vlastně kvůli bodům, abych se v Mostě mohla posunout ještě výš. Ale to jsem ani ve snu netušila, že to bude můj první vyhraný závod v Alpe Adrii.“
Domácí podnik je pro každého závodníka jednak velkou motivací zajet co nejlepší výsledek, ale také někdy až příliš svazuje pocit povinnosti vůči všem partnerům a fanouškům. Jaké to bylo u vás letos v Mostě?
Romana Tomášková: „Myslím, že na závodech, které se jedou na domácí půdě, jsem daleko víc nervozní než na jakýchkoliv jiných závodech v roce. S výsledkem z Mostu jsem ale celkově spokojená. Škoda jen technické závady na přední brzdě při nájezdu na start.“

Právě problém s brzdou před sobotním závodem vás vyřadil z bojů o body v prvním klání. V tom druhém jste pak nestačila pouze na Martina Gbelce jedoucího s prototypem týmu FGR. Jak jste byla spokojena se svým výkonem?
Romana Tomášková: „Celkově jsem byla se svým výkonem velmi spokojená. V sobotu jsem nejdřív spadla ve warm upu a pak došlo k tomu problému s brzdou, ale určitě jsem spokojená s nedělním umístěním, protože to jsem dojela druhá.“

Následoval závodní víkend v Poznani a předposlední kolo sezony na Hungaroringu. V obou případech jste zaznamenala velmi dobré výsledky a posunula se do čela průběžného hodnocení. Jak tyto dva podniky hodnotíte?
Romana Tomášková: „Poznaň je moje asi nejoblíbenější trať v seriálu Alpe Adria. Proto jsem také moc ráda, že jsem tam dojela dvakrát na prvním místě, protože jsem se tak posunula na průběžné druhé místo, kde mi na vedení scházelo pár bodů. V dalším kole na Hungaroringu mi první závod vyšel opravdu suprově, ale ke konci už bylo znát, že motorka začíná vadnout. První místo mě ale katapultovalo do čela průběžného hodnocení šampionátu.“

Poslední kolo šampionátu Alpe Adria na Slovakiaringu rozhodne o vítězi letošního ročníku. Jak se na toto rozhodující klání připravujete a s čím na Slovensko budete odjíždět?
Romana Tomášková: „Momentálně rehabilituji s pomůckou Daflex, protože mám velmi přetížené svaly. Na Slovakiaring odjedu se stávajícím motocyklem, což je sériová Honda HRC, budu se snažit uhájit body a získat titul mistryně Alpe Adria v třídě Moto3.“

V polovině září skončí sezona šampionátu Alpe Adria. Máte výsledky, máte rovněž talent, ale jaké jsou pro vás další možnosti jak v rámci technického vybavení, tak třeba přestupu do jiného šampionátu. Jaké jsou v tomto ohledu plány do konce letošního roku nebo pro příští sezonu?
Romana Tomášková: „Tak v tomto směru je zatím vše otevřené. Každopádně děkuji všem mým sponzorům, kteří se na tomto projektu podílejí, protože bez nich bych se tak daleko nedostala."

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist