Seriál Alpe Adria na Slovakiaringu

O víkendu končí letošní sezona motocyklového šampionátu Alpe Adria sedmým podnikem na dráze Slovakiaringu, kde se také rozhodne o letošních vítězích jednotlivých kubatur. Na slovenském okruhu budou v sobotu a neděli závodit jezdci dvou šampionátů – Alpe Adria Road Racing Championship a International Motorcycle Race Championship.

Na téměř šestikilometrovém okruhu pojedou tento víkend jezdci a jezdkyně motocyklového seriálu Alpe Adria poslední závody sezony. Ve většině případů právě tyto závody rozhodnou o tom, kdo bude v letošním roce slavit zisk titulu. Všechny motocyklové třídy 125SP, 125GP/Moto3, Superstock600, Supersport/Moto2, Superstock1000 a SBK mají jeden trénink a závod v sobotu a druhý trénink a závod v neděli. Kombinace nejlepších časů obou tréninkových jízd určí postavení na startovním roštu nedělního závodu. Pro jezdce kubatur 125GP/Moto3, Superstock600, Supersport a Superstock1000 je tento víkend navíc důležitý v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy v Albacete.
V třídě 125SP má titul pro rok 2013 jistý Ital Danilo Di Giorgio. Jezdec Cagivy dosud nasbíral 123 bodů a jeho náskok už nedokáže nikdo z jeho soupeřů překonat. Druhý v pořadí Polák Jaroslaw Gegniewicz má 56 bodů a třetí Ital Luca Tommasini 51 bodů. O titul už v této třídě na Slovensku jezdci nebojují, ale stále je ve hře druhé místo. Z Českých jezdců první desítky průběžného hodnocení pojde na Slovakiaringu šestý Tomáš Mysliveček a devátý Lukáš Bělica.

Kategorii 125GP/ Moto3 vede se 128 body Ital Gabriele Gnani, druhý v pořadí Maďar Gergö Csanyi ztrácí na vedení pětadvacet bodů. Na třetím místě je česká závodnice Romana Tomášková, která se ve Slovinsku bohužel zranila, takže tam nezískala ani jeden bod. Třetí pozici bude muset bránit před Rakušanem Cristopherem Ederem, jemuž teď na třetí příčku chybí pět bodů. Na Slovensku také pojede průběžně osmý Oldřich Podlipný a Petr Zářecký. Romana Tomášková bude mít na dráze soupeřku v podobě Slovenky Barbory Jakubickové.
V třídě Superstock 600 je na prvním místě Polák Daniel Bukowski. Jezdec týmu Suzuki Grandys Duo Team nasbíral celkem 142 bodů a má před dvojicí maďarských závodníků náskok necelých čtyřicet bodů. Druhý Janos Chrobak má na kontě 104 body a třetí v pořadí Adrian Gyutai 102 bodů. Mezi oběma Maďary to bude rozhodně zajímavá bitva, nic jisté zatím nemá ani vedoucí Bukowski, i když jeho náskok je před posledními dvěma závody celkem dost vysoký. O třetí místo můžou ještě zabojovat jezdci jako Slovinec Luka Dečko, Ital Luca Tommasini, Rakušan Kevin Koller, Čech Jiří Kleich a Chorvat Alex Radman.
V třídě Supersport je se 139 body lídrem Rakušan Jochen Rotter, ale titul nemá vůbec jistý, protože ten může na Slovensku získat minimálně někdo z dalších jeho čtyř soupeřů. Pro české fanoušky je navíc zajímavá ta skutečnost, že mezi těmito jezdci jsou také zástupci z České republiky. O titul tak může zabojovat průběžně druhý Michal Prašek (122 bodů), třetí David Látr (121 bodů), čtvrtý Kevin Kreutzer (120 bodů) a pátý Igor Kaláb (113 bodů). Michal Prášek ale zatím chybí na startovní listině Alpe Adrie, protože by měl jet závod seriálu CEMC na Hockenheimu.

Titul v kategorii Superstock 1000 vyhrál pro rok 2013 český jezdec Michal Filla, který vede tabulku s 217 body. Jako jediný má nyní přes dvě stě bodů a jeho náskok ve vedení je na hodnotě jednaosmdesáti bodů. Na Slovensku tak v této kubatuře budou jezdci bojovat o druhé místo. Průběžně druhý je nyní Bulhar Martin Choy, ale letošní titul vicemistra může získat také třetí v pořadí Michal Šembera, čtvrtý Rakušan Andreas Meklau a čistě teoreticky má naději také Slovinec Marko Jerman. Na Slovakiaringu uvidíme závodit také Václava Rumlenu a Davida Ouředníčka.
Hodně napínavý souboj o titul slibuje kubatura Superbiků, protože tam vede šampionát Rakušan Andreas Meklau s náskokem osmadvaceti bodů před druhým v pořadí Marko Jermanem ze Slovinska. Do boje o titul chce ale také promluvit český závodník Jan Halbich, který na Slovince ztrácí jen šest bodů. Posledním z jezdců, který má matematickou šanci vyhrát titul je čtvrtý Polák Ireneusz Sikora.

Poslední podnik motocyklového seriálu Alpe Adria bude zcela určitě zajímavou podívanou. Časový harmonogram víkendu najdeteZDE.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist