Rozpálený Grobnik

Kapitoly článku

Motorpower: Chorvatská pódiová premiéra

Tým Motorpower se poprvé ve své historii vypravil závodit do Chorvatska, v obrovském vedru si vybojoval dva pódiové výsledky.

Královéhradecký tým Motorpower do chorvatské Rijeky vyrazil s dvojicí Michal Šembera a David Látr, ke které se opět přidal Patrik Vostárek. Ten se na okruhu Grobnik představil v kategorii Superstock 600. V sobotních kvalifikacích si Patrik zajistil start z první řady, když zajel třetí nejrychlejší čas. Po kvalifikaci mechanici týmu ještě částečně pozměnili nastavení pérování jeho Hondy, což se nakonec ukázalo jako krok správným směrem. Patrik do závodu velmi dobře odstartoval a ve druhém kole se propracoval na první místo. Od té chvíle si neustále zvyšoval svůj náskok, k čemuž mu pomohlo i nejrychlejší kolo závodu 1:31,915. Cílem projel Patrik jako vítěz, což pro něj znamená, že v průběžné klasifikaci Alpe Adrie se dostal již na čtvrtou pozici.
Michal Šembera a David Látr se tradičně představili v kategorii Supersport. V kvalifikaci se lépe dařilo Michalovi, který si časem 1:32,693 zajistil start z první řady, David se kvalifikoval šestým časem 1:33,261 o řadu dále. I v nedělním závodě si vedl lépe Michal Šembera, který se sice po startu propadl o několik pozic, nicméně v jedenáctikolovém závodě dokázal svou chybu napravit a postupně se propracovávat kupředu. V posledním kole zaútočil na do té doby třetího Poláka Marca Szkopka, jehož až do projetí cílem udržel za svými zády. Michal tak týmu Motorpower zajistil druhé pódium dne. David bojoval s Rakušany Rotterem a Juranitschem. Prvně jmenovaného se mu podařilo ve čtvrtém kole předjet, za tím druhým pak přijel do cíle pouze se ztrátou 0,244 sekundy. David Látr si tak z chorvatské Rijeky odvezl body za 7. pozici, což znamená, že v průběžné klasifikaci třídy AA Supersport mu stále patří třetí pozice.
Luboš Moravec, manažer týmu: „Díky našim sponzorům jsme se nakonec mohli zúčastnit závodů AA v Rijece. Vůbec poprvé jsme se vydali do Chorvatska a musím konstatovat, že budeme příště velmi zvažovat, zda se vydat znovu vstříc takovému dobrodružství a zbytečně si ničit nervy. Po příjezdu na hranice mezi Slovinskem a Chorvatskem jsme narazili na neřešitelný problém v podobě přepravy dvou rezervních motorů. Po třech hodinách čekání nám celník s úsměvem na rtu oznámil, ať jedeme zpět do ČR. Otočili jsme se tedy a vydali se na druhý přechod. Tam nám ihned po příjezdu celník opět s úsměvem oznamuje, že nás k nim nepustí, ačkoli máme vše v pořádku. Na naše argumentace, jako že jsme snad Evropané, nám odpověděl, že oni nejsou Evropa, oni jsou Chorvatsko. No, nicméně tenhle celník byl drzejší a směle se přihlásil o jakýsi dokument a jemně nám naznačil, že by bylo dobře, kdyby v dokumentíku nalezl padesát euro. Po takovéto peripetii jsme se po dalších dvou hodinách dostali do Chorvatska.

No na můj vkus celkem drahý výlet. V pátek jsme přišli o další motor. Záplata v podobě vítězství Patrika Vostárka a třetího místa Michala Šembery přece jen trochu zmírnila náladu. David zde byl prvně, bouchlý motor byl na jeho motocyklu a přestože vím, že chtěl víc, tak v náročných klimatických podmínkách odvedl opravdu maximum. Patrik ukázal jaký je to profesionál a myslím, že ještě bude solidně míchat s pořadím AA, ale i v souboji o titul mistra ČR. Michal sám říkal, že si svůj díl smůly vybral z kraje sezony a v dnešním závodě šel štěstí naproti, to ale šlo naproti i jemu. Všechny trápila obrovská tepla okolo 40 stupňů, přičemž teplota asfaltu byla přes šedesát! David i Michal měli problémy s pneumatikami, které jim nefungovaly, ať zkoušeli cokoli. Nyní je před námi Most, a věřte, že se sem moc těšíme. Je to naše trať a tomu budou odpovídat výsledky všech čtyřech jezdců.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist