Rozpálený Grobnik

Chorvatský Automotodrom Grobnik nedaleko Rijeky byl dějištěm 4. letošního závodu 58. ročníku "Alpe Adria Championship". A ačkoliv do doslova tropické výhně si našlo cestu pouze několik českých týmů a jezdců, tak se zde hrála dvakrát česká hymna na počest vítězů Patrika Vostárka, jenž vyhrál stocky o objemu 600 ccm a Igora Kalába v kubatuře supersportů.

Kapitoly článku

Nejdříve se podívejme aspoň očima výsledků na jednotlivé kubatury, které se na Automotodromu "Grobnik", ležícímu 18 km od Rijeky a 24 km od Opatije, o minulém víkendu jely.

Ta nejslabší, tedy 125 SP a 125 GP, měla na startu dohromady celkem 10 jezdců a zatímco v "GP" vyhrál suverénně Maďar Adrian Gyutai před svým krajanem Gergö Csanyiem (oba Honda) a nestárnoucím Rakušanem Helmutem Sommerem (Schoka), tak v "SP" v napínavém souboji kvarteta jezdců se nakonec radoval Slovák Michal Puškár před domácím Renato Novoselem (oba Aprilia), Italem Danilo Digiorgiem (Cagiva) a dalším jezdcem z této motocyklové velmoci Stefanem Schillacim (Aprilia), přičemž celá čtveřice se vešla do rozmezí pouhých 0,951 sekundy.
"GP" vede celkově hodně suverénně Adrian Gyutai se ziskem 101 bodů. Druhá je Slovenka - startující s českou licencí - Barbora Jakubíčková (45 bodů), která má stejný počet bodů jako Sommer. Z dalších českých zástupců si vede nejlépe Romana Tomášková (36), Ladislav Chmelík je 6. (27), Oldřich Podlipný7. (24) a Petr Zářecký 10. (13).

Na čele kubatury "SP" je dvojice se stejným počtem bodů, Michal Puškár a Renato Novosel se ziskem 75 bodů, třetí je pak Stefano Schillaci (67).

Malé stocky o objemu 600 ccm vyhrál v Chorvatsku mezi 13 startujícími český jezdec Patrik Vostárek na Hondě s náskokem 5,633 sekundy. Ve velkém souboji o místo druhé porazil Ital Luca Tomasini (Triumph) o necelých 0,3 sekundy Maďara Jánose Chrobáka s Yamahou. Z dalších českých zástupců dojel Jiří Klejch s Yamahou jako 6. (+21.478) a Michal Chalupa rovněž na Yamaze 9. (+ 35.046). 
V šampionátu vede i nadále Michal Prášek s Yamahou, který doposud získal 67 bodů, ovšem Chorvatsko vynechal. Jen o 1 bod zpět je János Chrobák (66) a další 4 body ztrácí Luca Tommasini (62). Top-5 pak kompletují Patrik Vostárek (53) a Jiří Klejch (33). V Top-10 ale najdeme ještě i Michala Chalupu na místě 7. (27) a Jiřího Fejtu, který je desátý (23).

Početněji nejvíce obsazené litrové stocky vyhrál na Automotodromu Grobnik Bulhar Martin Choy s motocyklem BMW, který zvítězil před domácím jezdcem Dario Horvatem na Yamaze (+7.848) a Rakušanem Stefanem Schrammelem na BMW (+9.932), ten jen hodně těsně porazil v boji o poslední podiové umístění Čecha Michala Drobného - BMW  (+10.020) a Itala Andreu Frescuru - Aprilia (+10.071). Jako šestý byl potom odmávnut šachovnicovým praporkem další český jezdec Michal Filla (+21.808).
V šampionátu této objemové kubatury je po čtyřech závodech následující pořadí: Vede i přes částečný nezdar v Chorvatsku výborný český jezdec World-Endurance Michal Filla se ziskem 84 bodů. Druhý je vítěz z Grobniku Martin Choy (73) a následuje dvojice se ziskem 42 bodů, kterou tvoří Stefan Schrammel a Michal Drobný. Top-5 pak doplňuje další Čech Ondra Ježek (27).

Mezi deseti jezdci se supersportovými motocykly kraloval český závodník Igor Kaláb s motocyklem Triumph, který vyhrál suverénně před Rakušanem Thomasem Berghammerem na Hondě (+6.238) a dalším českým jezdcem Michalem Šemberou - Honda (+14.891). A zatímco Jiří Brož - Yamaha pak dokompletoval Top-5 (+15.138), když jen těsně podlehl Poláku Marku Szkopekovi, tak David Látr - Honda dojel 7. (+19.888) a Viktor Dušek - Yamaha jako 8. (+27.009).
V šampionátu Alpe Adria vede tuto kubaturu po chorvatském závodě brněnský Igor Kaláb s celkovým počtem bodů 74. Druhý je Marek Szkopek (69) a třetí další z Čechů, David Látr (58). Jiří Brož má bodů 35 a je průběžně 6., Viktor Dušek obsazuje místo 9. (31) a Top-10 kompletuje Michal Šembera (29).

Hodně skromně obsazené superbiky - pouhých devět startujících - vyhrál Slovinec Marko Jerman na Hondě celkem suverénně před Igorem Jermanem na Kawasaki (+11.344) a Slovákem Vladimiren Ružou rovněž s motocyklem Kawasaki (+25.185). Jako osmý projel pod šachovnicovým praporkem český jezdec David Ouředníček s BMW (+57.601).
V superbikovém mistrovství vede Marko Jerman s celkovým počtem 69 bodů. Za ním následují dva Češi, kteří ovšem Chorvatsko v této kubatuře vynechali, Michal Filla (56) jako druhý a Radomil Rous (50) na místě třetím. Slovák Vladimír Růža je čtvrtý (34) a Top-5 kompletuje další český jezdec Jan Halbich (28).

Kompletní výsledky můžete najít zde.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist