Novým mistrem republiky je v třídě Supersport Igor Kaláb

Igor Kaláb vybojoval o víkendu na Slovakiaringu svůj vůbec první titul mistra České republiky v závodech silničních motocyklů třídy Supersport. Kromě toho po loňském prvenství skončil letos celkově druhý ve FIM Europe Alpe Adria Championship 2015.

Igor Kaláb komentoval s odstupem času letošní úspěšnou sezonu slovy: „Mám velkou radost. Vždy mi utekl domácí titul o pár bodů. Letošního vítězství si moc vážím, protože se jedná o můj první velký titul v domácím šampionátu. Druhých míst mám hodně, nakonec i vicemistra Evropy 2006 ze 125ccm. Předtím jsem byl mistrem republiky jen mezi juniory. A druhé místo v Alpe Adrii je taky dobré v letošní konkurenci.“

„Slovakiaring mám celkem v oblibě, jezdíme tam na jaře trénovat, ale teď o víkendu to nebylo ono. Byl jsem o dvě sekundy pomalejší než vloni. Slovakiaring je superrychlá trať a polovinu tvoří rovinky. Motorka sice fungovala dobře, ale zatím není dost rychlá, jak bychom potřebovali. Musíme přes zimu něco vymyslet.“

V sobotu třetí

Po standardních pátečních volných trénincích zajel Igor v sobotu v kvalifikaci až čtvrtý čas. V prvním závodě záhy ujeli Maďar Jánoš Chrobak s Polákem Sebastianem Zielinskim, kteří jeli na úrovni loňských časů Igora Kalába.

„Já jsem bojoval s Michalem Chalupou o třetí místo a také o tři poslední bodíky, které mi scházely k celkovému prvenství v domácím mistrovství. Pár kol před cílem jsem šel před Michala a pokusil se mu ujet. Nepodařilo se mi to, udržel se za mými zády a porazil mě na dlouhé cílové rovince v nájezdu do posledního kola,“ řekl jezdec týmu MBNS Triumph.

V cíli byl sice čtvrtý, ale potom obdržel Zielinski dvacetisekundovou penalizaci za předjíždění pod žlutými vlajkami, takže se Igor posunul na bronzovou příčku a s předstihem se mohl radovat z titulu mistra ČR i vicemistra FIM Europe Alpe Adria. Hned po startu spadlo několik jezdců ze zadních pozic a traťoví komisaři jistili průběh závodu vyvěšením praporů, signalizujících nebezpečí na dráze a zákaz předjíždění. Polák na to ale nebral ohled.

V neděli čtvrtý

Jako přes kopírák se opakoval průběh nedělního souboje. „Ze začátku jela sice větší skupina, ale pak první dva ujeli. O třetí místo jsem tedy bojoval opět s Michalem Chalupou a i Pepou Pončíkem. Celkové výsledky už byly jasné, proto jsem nic nešetřil, ale znovu jsem se ve finiši před Michalem Chalupou neudržel, i když jsem pro to udělal všechno možný. Zase rozhodovalo jen pár desetinek sekundy“.

„Děkuji moc všem našim partnerům a sponzorům, Triumphu ČR, panu Havlíkovi za přípravu motoru a panu Halbichovi a jeho technikům za přípravu podvozku. Společně jsme zvládli vzhledem k řadě technických problémům náročnou sezonu. Nová technika tyto obtíže s sebou někdy přináší. Přes zimu zkusíme zapracovat ještě více na motoru a asi také elektronice, podvozek na nové Daytoně funguje perfektně,“
dodal závěrem Igor Kaláb.

Konečné výsledky mistrovství ČR kategorie Supersport:
1. Igor Kaláb 231 bodů, 2. Michal Chalupa 194b., 3. Josef Pončík 152b.

Konečné výsledky FIM Europe Alpe Adria Supersport:
1. Janos Chrobak 261 bodů, 2. Igor Kaláb 198b., 3.Sebastian Zielinsky 186b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist