Memoriál Františka Šťastného - závod

Vítězi třetího letošního závodu Alpe Adria, který byl zároveň také mistrovským závodem ČR, se stali na brněnském Masarykově okruhu Ital Stefano Schillaci v kubatuře 125 SP, náš Ladislav Chmelík v 125 GP, Slovák Tomáš Krajčí v "malých" stocích, domácí Ondra Ježek v supersportech a Rakušan Andreas Meklau dnes dokonce dvakrát, v litrových stocích a v superbicích.

Úvodním závodem nedělního odpoledne - na 7 kol - byly sportovní "malorážky", kde vítězství start-cíl slavil největší favorit Ital Stefano Schillaci s Aprilií, který prakticky každé kolo dával svým soupeřům přes 1 sekundu a v cíli závodu byl v čase 14.59.320 minuty o celých 9.571 sekundy před svým krajanem Daniele Scagnettim a italskou dvojici doplnil na stupních vítězů Slovák Michal Puškár se ztrátou 9.686 sekundy. Čtvrtý byl v cíli klasifikován Chorvat Renato Novosel (+10.956), pátý Němec Torn Busch (+11.073) a šestý, jako první jezdec mistrovství ČR, Pierre Copa. Sedmý Kamil Kořízek, osmý Slovák Pavol Skovajsa, devátý jeho krajan Peter Rauch a desátý další jezdec našich bývalých federálních bratrů, Štefan Bunčiak. Z dalších českých jezdců dojeli jako 15. Petr Mirovský, 17. Libor Raszka a 21. Filip Frodl.   

Kompletní výsledky této kubatury najdete zde.
Klasické stopětadvacítky vyhrál bezpečně jezdec startující z Pole position, Čech Ladislav Chmelík na Aprilii za 17.59.511 min. Velmi zajímavý souboj - trvající až do odmávnutí šachovnicovým praporkem - byl ovšem o druhé místo a to nakonec získal domácí jezdec Karel Hanika s FGR (+6.968) těsně před Rakušanem Lukasem Trautmannem s Hondou (+7.037). Čtvrtý byl klasifikován Tomáš Vavrouš na druhém motocyklu FGR (+36.404) a pátý Rakušan Julian Mayer na Hondě (+43.938). Top 10 kompletovali šestý Petr Vošlajer (Honda), sedmý vedoucí jezdec letošního Red Bull Cupu Australan Arthur Sissis (Honda), osmý se zlomenou klíční kostí! startující Jakub Jantulík (Honda),  devátý Maďar Adrian Gyutai (Honda) a konečně jako desátý skončil Alessio Capella (Sherc). Na výborném 11. místě dojela Andrea Toušková a závod z českých jezdců dokončil i 15. Pavel Roháč. Ze závodu se brzy pro defekt odporoučel jeden z favoritů, Ital Gabriele Gnani, jezdící v tu dobu na 5. místě.
Kompletní výsledky této kubatury najdete zde.
"Malé" stocky byly jednoznačnou záležitostí dvou jezdců ze Slovenska. Stabilní jezdec evropského šampionátu Tomáš Krajčí musel sice dlouho bojovat s Lukášem Jasenským, ale nakonec z toho bylo celkem jasné vítězství, když 8 kol ujel za 17.09.431 minuty.    
Druhý skončil už jmenovaný Lukáš Jasenský (+5.566) a třetím byl první Čech, Michal Chalupa (+9.329) - všichni na podiovém umístění jeli na motocyklech Yamaha. Čtvrtý dojel Jan Halbich s Kawasaki (+11.568) a Top5 dokompletoval Rakušan Manfred Koch s další Yamahou (+12.509). Ovšem velmi dramatický byl souboj o místo šesté a nakonec v této skupině dominoval Michal Prášek před Polákem Mateuszem Korobaczem (oba na Yamahách), Brňákem Michalem Šemberou (Honda), Jiřím Fejtou na Yamaze a Karlem Peškem s Kawasaki - což bylo Top10 této kubatury. Ovšem do této skupiny patřili ještě dva Poláci Artur Wielebeski, Adrian Pasek (oba na Yamahách) a také Ital Luca Tommasini (Triumph). Na 24. místě dojel Jiří Klejch a 27. Petr Nečesaný.

Kompletní výsledky této kubatury najdete zde.
Litrové stocky byly ve znamení skvělého souboje dvou Rakušanů Andyho Meklaua a Rolanda Resche s Bulharem netypického jména Martinem Choyem. Tři kola před koncem nestačil tempu Resch, ovšem zbývající duo bojovalo až do samého konce a nakonec se smál zkušený Andreas Meklau, který k ujetí 10 kol potřeboval se svou Suzuki čas 20.52.654 min.
Druhý skončil Bulhar Martin Choy s BMW (+0,761) a třetí byl další Rakušan Roland Resch s Kawasaki (+7.375). Jako čtvrtý byl v cíli odmávnut nejlepší z Čechů Michal Drobný s BMW (+19.679) a pátým v cíli byl Slovák Tomáš Svitok s Ducati (+28.781). Šestý Maďar David Juhacz (Honda), sedmý Michal Salač (BMW), osmý Polák Waldemar Chelkowski (BMW), devátý jeho krajan Marciusz Kondratowicz (BMW) a desátý Chorvat Aldo Simonovic (BMW) dokompletovali Top 10. Z českých jezdců dojel na 12. místě Václav Rumlena (BMW), 14. Zbyněk Čech (Yamaha) a 15. Jan Nimmerfool (BMW).
AKTUALIZOVÁNO: Bulhar Martin Choy byl po závodě diskvalifikován, neboť jeho baterie neodpovídala reglementu, což znamená že český jezdec Michal Drobný skončil nakonec jako třetí!  
Kompletní výsledky najdete zde.
Supersportům dominoval kuřimský jezdec Ondra Ježek s Hondou, ovšem neměl to vůbec jednoduché. Do závodu nejlépe odstartoval Ital Michele Conti, brzy se ale do čela dostal Brňák Igor Kaláb. Tato trojice spolu dlouho bojovala, po jezdecké chybě, se z boje o vítězství odporoučel Kaláb. Ovšem souboj mezi českým jezdcem Ježkem a Italem Contim trval až do samotného závěru, když Ondra Ježek vyhrál o 0.026 sekundy a jeho výsledný čas za 10 kol byl 21.17.966. Druhý v cíli byl tedy Michele Conti rovněž s Hondou a třetím na stupních vítězů skončil Igor Kaláb s Triumphem (+2.597). Čtvrtý dojel Polák Daniel Bukowski na Suzuki (+5.050), pátý jeho krajan Marek Szkopek s Yamahou (+6.719) a jako šestý při svém comebacku Patrik Vostárek na Hondě (+7.973). Sedmý Thomas Berghammer z Rakousko (Honda), osmý Jiří Brož (Yamaha), devátý David Látr (Honda) a desátý Rakušan Kevin Kreutzer (Suzuki) pak dokompletovali  Top10. Z dalších českých jezdců skončili 14. Viktor Dušek (Yamaha), 16. Michal Vecko (Honda), 20. Petr Svoboda (Yamaha) a 22. Miloslav Beznoska (Triumph).    
Kompletní výsledky najdete zde.
Posledním závodem skvělého dnešního dne na Masarykově okruhu byly pochopitelně superbiky. Těm vévodil od začátku až do konce Rakušan Andy Meklau (43 let) se Suzuki, který 12-ti kolový závod vyhrál za 24.53.562. Na skvělém druhém skončil náš Radek Rous s Yamahou (+7.386) a třetím byl nakonec Maďar Viktor Kispataki s Hondou (+23.029), když v posledním kole havaroval ze suverenního třetího místa další Rakušan Roland Resch s KTM. Čtvrtý dojel Polák Janusz Oskaldowicz s BMW (+29.558) a pátý skončil Rakušan Helmut Schleindlhuber na Suzuki (+31.251). Šestý skončil další Rakušan Klaus Grammer (Kawasaki), sedmý jeho krajan Günther Sendlhofer (Kawasaki), osmý Polák Tomasz Wilczynski (Suzuki) a Top10 dokompletovali Alen Györfi na Hondě a Slovák Vladimír Ruža s Kawasaki. Z českých jezdců hned ve 2. upadl ve velmi dobře rozjetém závodě Raymond Borowczak a tak na druhém místě českého šampionátu skončil jako 17. v cíli Marek Káňa (Yamaha), 21. Zdeněk Brabec (Yamaha), 24. Pavel Čáp (Honda) a konečně 25. Jaromír Švec (Aprilia).     
Kompletní výsledky této kubatury najdete zde

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist