Memoriál Františka Šťastného v Brně

Česká motocyklová elita se o víkendu sejde na Masarykově okruhu v Brně. Od 19. do 22. května se na něm jede Memoriál Františka Šťastného. V českém mistrovském seriálu startují i špičkoví jezdci z okolních zemí.

Diváci se mohou těšit na pestré startovní pole, ve kterém budou kromě špiček českých seriálů i motocykloví závodníci známí z mezinárodních závodů třídy Supersport, která se jezdí souběžně se šampionátem Superbike. V Brně bude startovat například Ondřej Ježek, který si bude chtít na brněnské trati napravit chuť po závodu v Monze. Ten sice dokončil na desátém místě, kvůli malému množství zbývajícího paliva v nádrži byl ale diskvalifikován.
„Hlavním cílem bude připravit se na světový červencový závod. V Memoriálu mohu startovat, protože mám Masarykův okruh nahlášený jako svoji oficiální testovací trať,“ vysvětlil dvaadvacetiletý Brňan, který kromě závodění studuje na Mendelově univerzitě.

Pro návštěvníky jsou po všechny dny podniku otevřeny sedadlové tribuny T3 a T5 a přírodní tribuna C. Vstup je zdarma, vstupné do paddocku činí 100 Kč. Součástí této vstupenky je i Pit Walk, tedy procházka boxovou uličkou. Ta se koná ve dvou termínech – v sobotu 12.50-13.20 a v neděli 10.40–11.10. Parkovat lze zdarma buď u přírodní tribuny C, nebo bude provizorně zprovozněna silnice k parkovišti za sedadlovými tribunami u cílové rovinky.
První závod letošního českého silničního mistráku se jel na maďarském okruhu Hungaroring 24. dubna a byl to také první závod letošního ročníku devítidílného seriálu "UEM Alpe-Adria Championship". Z českých jezdců vyhráli v Maďarsku Igor Kaláb v supersportech a Michal Filla v superbicích. Ovšem na stupních vítězů stanuli z českých zástupců také Karel Hanika a Tomáš Vavrouš v kubatuře do 125 ccm, Jiří Fejta a Michal Prášek v malých stocích a také Michal Filla s Michalem Drobným v litrových stocích, třetí z našich dojel Tomáš Mikšovský.

Memoriál Františka Šťastného

Závod je pojmenovaný na počest motocyklového závodníka Františka Šťastného, pětinásobného mistra Československa a čtyřnásobného vítěze závodů světového mistrovství. František Šťastný se narodil v roce 1927, nejprve zkoušel závodit na kole. První závod na motocyklu jel na jaře 1947 na jméno nevlastního bratra. Od roku 1953 působil jako tovární Jawy a této značce zasvětil celou svoji kariéru. Na vrcholu svého působení bojoval například s legendárním Giacomem Agostinim nebo Philem Readem. Největšího úspěchu dosáhl v sezóně 1961, kdy se stal vicemistrem světa třistapadesátek. Po skončení aktivní kariéry komentoval motocyklové závody. František Šťastný zemřel v roce 2000.

V roce 2000 byl v anketě Autoklubu České republiky zvolen nejlepším československým motocyklovým závodníkem 20. století.

Od roku 2008 nese první zatáčka nového Masarykova okruhu oficiální název „Zatáčka Františka Šťastného“.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Wlada Novotný - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist