Maple Racing Team v Mostě

Se slušným bodovým přídělem a hlavně s jedním podiovým umístěním se po závodním víkendu z Mostu vrátil MAPLE Racing Team. Tento víkend byl pro tým velmi náročný nejenom díky tropickým teplotám, které všechny sužovaly, ale i díky technickým potížím se strojem Michala Javůrka.

Již tradičně se na začátku července konalo na mosteckém autodromu Mistrovství Evropy silničních motocyklů, jehož čtyři třídy (125, 250, STK600 a SSP) byly doplněny o dvě pohárové třídy, Volná 250-600 ccm a Volná nad 600. MAPLE Racing Team měl zástupce v obou pohárových třídách, mezi šestistovkami jste mohli vidět Pepka Brtka a mezi litry Michala Javůrka. Jezdci se svými stroji se do Mostu přesunuli již v polovině týdne, kdy se chystali využít možnosti testovacích jízd. Pepek Brtek toto testování absolvoval bez potíží, bohužel Michalu Javůrkovi se hned během prvního dne testování poškodil motor jeho superbikové Suzuki GSX-R. I přes velké úsilí mechaniků a náročnou práci, se do ranních hodin nepodařilo srdce závodního stroje spolehlivě oživit. Muselo tedy dojít k bezpodmínečné výměně upraveného motoru, narychlo se podařilo sehnat zcela sériový motor, se kterým se Michal Javůrek pustil do kvalifikace.
Pepek Brtek se probil kvalifikací s nejlepším časem 1:51:323, což mu zajistilo devátou startovní pozici do nedělního závodu. Michal Javůrek nastoupil do první kvalifikace v podstatě bez tréninku, ale i tak byl rozhodnut prát se o první příčku na startovním roštu. Jeho snahu v první kvalifikaci zastavila netěsnost víka motoru, kudy unikal olej. Tuto závadu se podařilo Michalovým mechanikům do startu druhé kvalifikace odstranit. Michal tedy velice nabuzen s vědomím nutnosti zajetí dobrého výsledku doslova vlétl na trať, ale prvním měřeném kole měl pád, při němž se poškodil motocykl natolik, že již v kvalifikaci nemohl dále pokračovat. Mechanici museli opět dlouho do noci opravovat Michalovu Suzuki, především poškozený podsedlový rám. Michal díky času 1:48:478 z první kvalifikace získal šesté místo na startu. V neděli závodní den otevíral závod Volné třídy 250-600 ccm. V tomto závodě bojoval Pepek Brtek a dokázal stlačit svůj čas na jedno kolo pod hranici 1:50, v cíli to znamenalo osmé místo. Během závodu se projevila na Pepkově stroji závada v elektroinstalaci, která vyřadila funkci některých signalizačních prvků. Po první pohárové třídě následovaly všechny čtyři třídy Mistrovství Evropy a na závěr přišla na řadu druhá pohárová třída Volná nad 600 ccm. Michal Javůrek do závodu nastoupil frustrovaný po předchozích peripetiích s motocyklem. Start se Michalovi podařil na výbornou a cílem prvního kola projížděl na první pozici, pak se začal projevovat nejen výkonový handicap sériového motoru, ale nedostatek tréninku a tak Michal byl předstižen pozdějším vítězem závodu Alešem Halámkem. V průběhu závodu Michal svým maximálním úsilím bezpečně udržel druhé místo a stanul na podiu. Ziskem poháru a bodů nádherně poděkovali oba jezdci, především Michal Javůrek, týmu a mechanikům za neúnavnou práci, kterou předvedli během klání v Mostě. Dále bychom chtěli poděkovat Petru Štolovi (www.racing.motorkari.cz) za mediální podporu, také firmě Aura Engineering (která podporuje přímo Michala), ale i všem ostatním sponzorům za jejich podporu.
Další podnik s účastí MAPLE Racing Teamu se koná již tento víkend (14-16.7.2006) v Brně, kde se koná Mistrovství ČR v rámci Alpe Adria Champinship.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist