Kaláb vyhrál oba závody a je lídrem soutěže

Ve třetím kole letošního ročníku motocyklového šampionátu FIM Europe Alpe Adria Championship 2015 vyhrál český závodník Igor Kaláb v Chorvatsku oba závody třídy Supersport, díky tomu získal plný počet bodů a přesně v polovině soutěže se probojoval do čela průběžného hodnocení.

Hrbolatý asfalt na chorvatském automotodromu Grobnik je poměrně zrádný, navíc díky klopeným zatáčkám se zde dosahuje vysoká průměrná rychlost a trpí především zadní pneumatika. „Pád se tady rozhodně nevyplácí, i motorka po něm bývá hodně poničená,“ prozradil jezdec týmu MBNS Triumph Igor Kaláb.

Tradiční vedro se o víkendu v Chorvatsku nekonalo, takže Igor musel jezdit více hlavou a šetřit zejména zadní pneumatiku: „Při chladnějším počasí povrch dráhy žere zadní gumu. Navíc se v trénincích i kvalifikaci vyplatí pozorovat místní závodníky, protože tu kvůli hrbolům rozhodně není nejrychlejší ideální stopa.“

Tréninky a kvalifikace

„V pátek jsem jezdil pouze na jetých pneumatikách a odpoledne pak začalo pršet. Na mokru jsem nejezdil a víc spoléhal na sobotní trénink. Ten jsem využil naplno. V kvalifikaci jsem pak zkoušel gumy pro závod, kolik kol vydrží při plné zátěži. Musel jsem upravit způsob jízdy, aby vydržely až do cíle. Jednodušší by to každopádně bylo při teplotách nad třicet stupňů.“ Rychlejší než český jezdec byl v kvalifikaci supersportů místní specialista Bosjan Pintar z nedalekého Slovinska.

První závod

Před sobotním startem se blížila bouřka. „Po startu jsem se držel v přední skupině a zanedlouho předjel i Pintara. Déšť sílil a začínalo být jasné, že závod přeruší. Stalo se v desátém kole, protože vzadu na okruhu už opravdu lilo. Protože jsem v tom okamžiku byl v naší kategorii Supersport první, o vítězství jsem již nepřišel,“ zhodnotil první klání Igor, jenž při průjezdu devátého kola z plánovaných čtrnácti měl na druhého Pintara náskok 1,5 sekundy.

Druhý závod

„Do nedělního závodu nenastoupil Pintar. Ani nevím proč. Soupeřem byl tentokrát především Polák Zielinski, jenž ve druhé kvalifikaci výrazně zrychlil.“ Po startu se před něj polský dravec tlačil, ale Igor ho před sebe nepustil a od druhé zatáčky ho definitivně setřásl. Namále měl Igor v sedmém kole, kdy jen tak tak ustál smyk zadního kola: „Už v polovině závodu jsem dostal velký highsider, protože už měly gumy dost. Obdržel jsem vážné varování. Pořádně mě to koplo navíc v rychlé zatáčce. Ke konci závodu jsem kontroloval vedoucí pozici před dotírajícím Maďarem Nemethem.“ Po dobrém výkonu ji Igor Kaláb uhájil téměř o tři sekundy.

Dvě prvenství posunula Igora Kalába v polovině šestidílného seriálu na čelní pozici, kde má patnáct bodů náskoku na druhého Maďara Janose Chrobaka, který Rijeku vynechal, protože dostal divokou kartu do Misana. V polovině července následuje další kolo v Mostě, kde se bude bojovat jak o body ve FIM Europe Alpe Adria, tak v mistrovství České republiky. Igor tam bude startovat v pozici vedoucího jezdce obou šampionátů. „Motor jsem teď odvezl na repasi do Prahy k panu Havlíkovi, jenž mně připravuje motory už několik let. Snad najdeme nějaké koně navíc. Děkuji také všem našim sponzorům a partnerům za podporu.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist