Druhý podnik seriálu Alpe Adria na Pannoniaringu

Druhým podnikem pokračoval motocyklový seriál Alpe Adria na maďarském okruhu Pannoniarig. Úspěšní byli především čeští závodníci, kteří slavili vítězství téměř v každé z kubatur. V Moto3 vyhrál závod Martin Gbelec, Supersporty Igor Kaláb a David Látr, Superstock 1000 Michal Filla a Superbiky Jan Halbich.

Úplnou novinkou víkendového podniku
na Pannoniaringu bylo, že podnik seriálu Alpe Adria vůbec poprvé zastřešil jako promotér slovenská agentura Slovakia Racing. Navíc kromě bodů do seriálu Alpe Adria a International Motorcycle Race Cupu (IMRC) jezdci a týmy bojovali o body do národních šampionátů České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Chorvatska.


AA Superstock 600

První závod jela třída Superstock už v sobotu odpoledne. Počasí jezdcům přálo a teplo bylo možná až moc. V šestistovkách startoval z pole position Polák Daniel Bukowski, dvojice českých závodníků Viktor Dušek a Daniel Brož stáli na startu v pořadí na třinácté a čtyřiadvacáté pozici.

V prvním závodu slavil vítězství turecký závodník Razgatlioglu Toprak na Yamaze, který do závodu startoval pátý z druhé řady. Druhé místo vybojoval Maďar Adrián Gyutai a třetí skončil Rakušan Stefan Kreschbaumer. Viktor Dušek bodoval osmým místem, Daniel Brož byl dvacátý.

Druhý závod jeli jezdci v neděli, ale tentokrát ne jako první, ale po závodu nejnižší kubatury 125/ Moto3. Vítězství slavil Rakušan Stefan Kerschbaumer, druhý byl Adrián Gyutai a třetí byl nakonec klasifikován Ital Alessandro Zaccone, protože Turek Razgatlioglu Toprak dostal dvacetisekundovou penalizaci za předjíždění pod žlutými vlajkami. Daniel Brož byl osmnáctý, Viktor Dušek závod nedokončil.

AA Superstock 600
Pannoniaring, Maďarsko

Sobota, 24.května 2014 – Závod (1)
Neděle, 25.května 2014 – Závod (2)

Výsledky - AA STK600.pdf


AA Supersport 600

Tato kubatura je silně obsazena jezdci z České republiky, kteří tam patří mezi favority a to také potvrdili svými výsledky. Do závodu se kvalifikoval na pole position časem 1´57,121 sekundy David Látr na Hondě, druhý startoval Igor Kaláb na Triumphu, třetí byl Rakušan Kevin Kreutzer a první řadu uzavíral Michal Chalupa na Yamaze. Ve druhé řadě byl pátý Josef Pončík a šestý Jiří Brož. Na startu byl také další Češi jako Rostislav Chládek, Petr Sodomka, Vít Hlavenka, Antonín Karásek a Tomáš Sodomka.
V prvním závodu, který se jel v sobotu na třináct kol, bral plný počet bodů David Látr, druhý skončil Michal Chalupa a třetí Jiří Brož. Kompletně české stupně vítězů znamená jediné a to jednoznačně dominantní výkon českých závodníků v mezinárodní konkurenci. Ve druhém závodu slavil vítězství Igor Kaláb, který v sobotním klání nebodoval. Na stupních vítězů se pak na druhé místo postavil David Látr a třetí skončil znovu Jiří Brož. Michal Chalupa závod tentokrát nedokončil.

AA Supersport 600
Pannoniaring, Maďarsko

Sobota, 24.května 2014 – Závod (1)
Neděle, 25.května 2014 – Závod (2)

Výsledky - AA Supersport.pdf


AA Superstock 1000

Z první pozice startoval do sobotního závodu Slovinec Marko Jerman, který si v kvalifikaci dojel v sedle Kawasaki pro nejlepší čas 1´54,577 sekundy. Společně se Slovincem startovala z první řady trojice jezdců BMW Čech Michal Filla, Bulhar Martin Choy a Čech Michal Prášek.

V sobotním závodu jel do čtvrtého kola na vedoucí pozici Marko Jerman, ale Slovinec havaroval, takže o zlato bojovala dvojice Michal Filla a Martin Choy. Michal Prášek dokázal ujet čtvrtému v pořadí Markovi Ercegovi a cílem projel třetí. Závod nakonec vyhrál Michal Filla, Bulhar Choy skončil druhý.

V neděli bylo na programu druhé klání superstocků, které si už pohlídal Slovinec Marko Jerman a na konto si připsal plný počet bodů za vítězství. Na druhém místě skončil český závodník polské stáje BMW Sikora Motorsport Michal Filla a třetí byl klasifikován Martin Choy. Přitom v posledním kole Bulhara Choye předjel Michal Prášeka byl třetí. Jenže v posledním kole závod zastavily červené vlajky kvůli nehodě, takže se počítalo poslední dokončené kolo a v tom byl Bulhar třetí. Takže Michal Prášek se chtě nechtě musel spokojit s čtvrtým místem.

AA Superstock 1000
Pannoniaring, Maďarsko

Sobota, 24.května 2014 – Závod (1)
Neděle, 25.května 2014 – Závod (2)

Výsledky - AA STK1000.pdf

AA Superbike 1000

Prvním závodem ukončili jezdci superbiků sobotní program na Pannoniaringu. Startovali deset minut po šesté večer a na startu nechyběli také závodníci z Čech. Na pole position byl první z nich Jan Halbich, který s Kawasaki Amboseli Racingu zajel v kvalifikaci nejrychlejší kolo časem 1´53,213 sekundy.

Vedle Halbiha stáli v první řadě Rakušané Ronald Resch, Thomas Berghammer a čtvrtý byl Polák Ireneusz Sikora. Z Čechů pak patřilo sedmé místo Michalu Šemberovi, devatenáctý startoval David Ouředníček, dvacátý Jan Nimmerfoll, jednadvacátý Stanislav Polák a sedmadvacátý Richard Balcar.

První závod vyhrál Jan Halbich před Rakušanem Ronaldem Reschem a Polákem Pawlem Skopekem. Michal Šembera byl pátý, ostatní čeští závodníci skončili za bodovanými pozicemi. Také ve druhém klání slavil prvenství Jan Halbich, který si na Pannoniaringu připsal double. Na druhém místě byl Rakušan Roland Resch a na třetí příčku tentokrát dosáhl Slovinec Janez Prosenik.

AA Superbike 1000
Pannoniaring, Maďarsko

Sobota, 24.května 2014 – Závod (1)
Neděle, 25.května 2014 – Závod (2)

Výsledky - AA Superbike.pdf



AA 125 SP + 125GP/Moto3

V kategorii 125GP/ Moto3 měla Česká republika zastoupení v podobě Martina Gbelce, který je jezdcem Red Bull Rookies Cupu a v Alpe Adrii závodí v barvách Moto FGR. Druhým českým zástupcem je úřadující mistryně České republiky Romana Tomášková, jezdkyně týmu PaM servis Racing Team. Na startu patřilo pole position Martinu Gbelcovi, Romana Tomášková startovala druhá, třetí Ital Gabrielle Gnani a první řadu uzavíral Federico Menozzi.

Oba závody jely nejnižší kubatury, na rozdíl od ostatních, až v neděli. Prvním závodem na deset kol zahájili nedělní program na Pannoniaringu a jeho vítězem byl Čech Martin Gbelec před Italy Gabrielle Gnanim a Federicem Menozzim. Romana Tomášková bohužel první závod nedokončila. V třídě 125SP závod vyhrál Danilo Digiorgio na stroji Cagiva.

Druhý závod nejnižší kubatury uzavřel závodní víkend na Pannoniaringu. Po deseti kolech slavil vítězství Gabrielle Gnani, druhý skončil Maďar Máté Laczkó, třetí byl Federico Menozzi. Ani jeden z českých závodníků nebyl v tomto závodě klasifikován. V třídě 125SP vyhrál také druhý závod Ital Danilo Digiorgio.

AA 125 SP + 125GP/ Moto3
Pannoniaring, Maďarsko

Neděle, 25.května 2014– Závod (1-2)

Výsledky - AA 125_Moto3.pdf

Výsledky - AA 125SP.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist