Další závod šampionátu Alpe Adria se jel v Poznani

Dějištěm 6. kola šampionátu Alpe Adria byl jezdci nepříliš oblíbený polský okruh v Poznani, a tomuto závodu navíc nepřálo ani počasí. Závod byl bohužel provázen řadou pádů, z nichž nejhůře z českých jezdců dopadli Tomáš Vavrouš, Igor Kaláb a Radek Rous. Česká hymna se v Polsku hrála pouze na počest Patrika Vostárka, který vyhrál svou třídu stocků do 600 ccm.

125SP+125GP: Stejně tak jako v Mostě, tak i v Poznani byl sloučen závod sportproductionů s ostrou třídou malorážek. I tak na startu stálo pouze 9 jezdců. Závod se jel stejně tak jako ranní warm up na vodě. V první vlně byla odstartována kategorie 125GP (včetně Moto3) a ve druhé vlně po nich vyjela ke svému závodu čtveřice “espéček“. Po startu se na čele vytvořila skupina Barbora Jakubičková, Gergo Csanyi, Romana Tomášková. Čtvrtý Olda Podlipný nepatrně zaostával. V úvodu také nepříjemně havaroval Rakouský veterán Helmut Sommer. Pořadí na čele však bylo ovlivněno průjezdem boxovou uličkou za předčasný start, který dostala Bora Jakubičková. Na čelo se tak před Csanyiho dostala Tomášková a začala mu poodjíždět. Naneštěstí pro ni však tři kola před cílem havarovala. Velikou stíhací jízdu předvedla Bora Jakubičková, která postupně dojela všechny své soupeře a kategorii 125GP+Moto3 vyhrála.
SP: V kubatuře SP se od startu ujal vedení Ital Stefano Schillaci, před svým krajanem Di Giorgiem a Slovákem Michalem Puškařem. Ital Schillaci předvedl neuvěřitelnou jízdu, kdy nejenže porazil jezdce ve své kategorii, ale dokonce i ve třídě GP. Druhý v espéčkách byl s velkou ztrátou Di Giorgio, třetí Puškár a čtvrtý další Slovák Peter Rauch.
Superstock600: Na závod šestkových stocků přestalo sice pršet, ale trať byla i nadále neuvěřitelně kluzká. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila většina jezdců, když z jedenácti jezdců na startu došlo celkem k sedmi pádům. Hned ve druhé zatáčce po startu upadl Tomáš Vavrouš. Postupně havarovali také Michal Chalupa, podruhé Tomáš Vavrouš, Michal Prášek, Litevec Aglitis a výborně jedoucí Jirka Fejta, který do poloviny závodu bojoval o první místo s Vostárkem a Chrobákem. Čela se bezpečně ujal Patrik Vostárek, který postupně ujel druhému Chrobákovi. Třetí dojel i přes pád v úvodu Michal Prášek. Čtvrtý byl Jirka Klejch a pátý Lukáš Fikker.
Superstock1000: Trať ještě i na litrové stocky nebyla uplně suchá. Zpočátku na čele velice zajímavý závod pro sebe rozhodl jezdec se zkušenostmi z mistrovství světa endurance Francouz Gwen Giabanni. Druhý dojel Polák Krzysztof Kubis, který si to až na cílovou čáru rozdal s krajanem Pawlem Gorkou. Čtvrtý byl nejlepší z našich Michal „Bóža“ Drobný, před dalším domácím jezdcem Bartkem Wiczynskim. Trochu překvapivě až na sedmém místě dojel Michal Filla. Ten je však i nadále lídrem Alpe Adria o dva body před Bulharem Choyem (v Poznani 10.).
Supersport 600: Třídu supersportů poznamenal už ranní warm up, kdy se zranil třetí jezdec ze sobotních kvalifikací Igor Kaláb a do závodu tak nenastoupil. Po startu už na suché trati začalo v úvodu lehce mrholit a na to doplatil ve druhém kole David Látr. Motocykl sice zvedl, ale na boj o čelo už nemělo smysl pomýšlet tak si dojel pro body do českého mistrovství. Na čele mezitím vedl Polák Marek Szkopek před Sebastiánem Zielinskim. To se však nelíbilo na třetím místě jedoucímu Šemberovi. Michal postupně předjel Zielinskeho, kterému postupně se Szkopkem ujeli. Na čele poté následovalo neustálé střídání pozic. V závěru vítězství na svou stranu strhl Szkopek. Druhý Michal Šembera dokazuje, že po zranění v úvodu sezony (klíční kost) je zcela fit a musí se s ním počítat na čele. Třetí dojel bezpečně Zielinski, čtvrtý Rotter. Český souboj o páté místo pro sebe získal Jirka Brož před šestým Viktorem Duškem. Sedmý skončil Kurt Tetal na Yamaze o které by málokdo v sobotu řekl, že v neděli pojede(velký pád v kvalifikaci).
Superbike: Po pádu favoritů Polemana Andyho Meklaua, druhého v kvalifikaci Marka Jermana a třetího muže na startovním roštu Radka Rouse - v závodě havaroval v jednom z nejrychlejších míst okruhu - se nakonec vítězem superbikového závodu stal Švýcar Gregory Junod s motocyklem Yamaha, který vyhrál s náskokem 4,221 sekundy před domácím Ireneuszem Sikorou na BMW a dalším domácím jezdcem Januszem Oskaldowiczem s motocyklem stejné značky (+24.653). Nejlepším Čechem byl Michal Filla jako čtvrtý (+32.871) a Top-5 dokompletoval Waldemar Chelkowski – všichni s motocykly BMW. Z dalších Čechů dojeli David Ouředníček jako 9. a Radek Kubišta na místě 10., ovšem již s kolem ztráty.

A závěrem jedna hodně podstatná změna, dějištěm přeposledního závodu šampionátu Alpe Adria bude začátkem září místo Hungaroringu slovenský okruh SlovakiaRing.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist