Bily Racing Team v Mostě

Slovenský Bily Racing Team se odebral k dalšímu závodu šampionátu Alpe Adria, tentokrát na sever České Republiky, kde se uskutečnily závody silničních motocyklů na mosteckém autodromu.

Celý závodní víkend doprovázelo chladnější počasí s občasnými dešťovými přeháňkami, přesto se nedělní závody odjely za suchých povětrnostních podmínek. Po vítězných závodech na domácím Slovakiaringu se na mostecké trati představil Jaroslav Černý pouze v kategorii supersportů, neboť ve třídě SST600 má dostatečný bodový náskok v celkové klasifikaci Alpe Adria před druhým Tomášem Holubcem. Druhý jezdec Tomáš Mikšovský opět startoval v kategorii SST1000, kdy po úspěšném závodě na SK-ringu s motocyklem BMW, opět usedl na svou Yamahu R1. Sobotní dopolední kvalifikační tréninky ovlivnil déšť a Tomáš vyjel na trať s mokrými pneumatikami. Během kvalifikace trať postupně osychala a v samotném závěru si Tomáš vyjel provizorní šesté místo na startovním roštu.
Jaroslav Černý si v těchto podmínkách zajistil druhé místo za domácím Igorem Kalábem. Odpoledne bylo vše jinak a druhé kvalifikační tréninky se již jely za sucha. Tomáš Mikšovský zabojoval a s časem 1:38“959 si zajistil čtvrté místo, tedy první řadu na startovním roštu. Druhý kvalifikační trénink supersportů byl několikrát přerušen a Jaroslav Černý vybojoval pátou startovní pozici s časem 1:40“571. V neděli se jako první postavil na start 12kolového závodu Tomáš Mikšovský se strojem Yamaha R1. Tomáš potvrdil své startovní kvality a po startu byl v šikaně jako první. Bohužel ve třetím a čtvrtém kole musel Tomáš výrazně zpomalit, kvůli špatně nastavené brzdové páčce a tak ztratil několik drahocenných vteřin, které později začal dohánět. Bohužel to v cíli znamenalo čtvrté místo těsně za Fabriziem Pellizzonem a druhé místo do hodnocení MČR.
Jarovi Černému nevyšla startovní procedura podle jeho představ a prvním kolem projížděl až na 6.místě. Několik kol jezdil za zády rakouského závodníka Thomase Berghammera. Mezitím si vedoucí čtyřčlenná skupinka vytvořila drobný náskok, a i když se Jarovi podařilo Rakušana předjet v první polovině závodu, na vedoucí skupinku to již nestačilo. Cílem projel na celkovém pátém místě.

Tomáš Mikšovský:

„Ze samotného závodu jsem zklamaný, dojet na čtvrtém místě před domácím publikem a ještě po mé zásadní chybě mě opravdu mrzí. Start do závodu mi vyšel celkem dobře, i když jsem byl do šikany malinko delší, udržel jsem si první místo. Ale během prvních třech kol jsem bojoval s přední brzdovou páčkou, kterou jsem si nešťastně nastavil ještě před ostrým startem do závodu. Následkem tohoto byla při brzdění brzdová páčka na mých prstech, takže jsem nemohl tvrdě brzdit. Dvě kola mě trvalo, než se mi v závodním tempu podařilo optimálně nastavit vzdálenost páčky od řidítka. Bohužel si to vyžádalo několik vteřin ztráty a propad na čtvrté místo. Po tomto divadlu jsem začínal zajíždět podobné časy jako vedoucí dva jezdci a začal likvidovat 3vteřinový náskok třetího Pellizzona. Bohužel závod byl vypsán jen na 12kol a mě již nezbyl čas ho předjet. Cíl jsem projel jako čtvrtý o 0,136s za třetím Fabriziem Pellizzonem. Když pominu mou zásadní chybu, víkend to byl velmi vydařený. Podařilo se nám za těchto povětrnostních podmínek perfektně nastavit podvozek motocyklu a zvolit správnou směs zadní pneumatiky do závodu a já mohl jet rychle. Tímto děkuji Honzovi Halbichovi staršímu i mladšímu a Pavlovi Máslerovi, kteří se o můj motocykl celý víkend starali, a já mohl v závodě konkurovat těm nejlepším. Poděkování také celému týmu Bily Racing a sponzorům, kteří nás v tomto podporují a samozřejmě všem fanouškům, kteří se byli v Mostě podívat a kteří nám drželi pěsti.“

Jaroslav Černý:

„S 5.miestom niesom vôbec spokojný, už v sobotu sme mali v kvalifikácii smolu, keď mi v prvom rýchlom kole do cesty vbehol pes, našťastie v najpomalšej zákrute okruhu, a tak sa nič nestalo, ale bol prerušený tréning, v druhom dobre rozbehnutom kole, ma spomalil pomalý jazdec, a v treťom veľmi rýchlom kole bol zasa tréning prerušený kvôli pádu iných jazdcov, a tak som čakal aspoň na posledných 5minút, kde som si chcel vylepšiť štartovú pozíciu, ale nakoniec tréning predčasne skončil, bolo z toho nakoniec až 5.miesto. Štart nebol najhorší, až na to že som v prvej zákrute mal kontakt s dvoma jazdcami, ktorí ma zdržali a prvá skupina bojujúca o pódium mi odskočila, snažil som sa ich dobehnúť, čo sa mi aj celkom darilo až do nejakého 7-8kola, som strácal už len niečo málo pod 3 sekundy, ale potom som z ničoho nič úplne stratil grip a v jednom kole som dostal tri krát z výjazdu šmyk, tak som si uvedomil, že aj body za 5.miesto do Alpe Adrie budú určite lepšie ako žiadne, priebežne som druhý za Jermanom, a Kaláb na 3.mieste stráca dosť bodov, tak som radšej dojazdil na istotu... V stocích sme sa rozhodli neštartovať nakoľko mám dosť veľký bodový náskok v Alpe Adrií, a uvidíme, aká bude situácia pred poslednými pretekmi v Rijeke.“

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist