Z Těrlicka si Zlatý kahanec odvezl Danny Webb

Kdysi jsme britského závodníka Danny Webba sledovali v seriálu Grand Prix jako naději Britů pro závody MotoGP, nicméně osud je zpravidla nepředvídatelný a o pár let později Webb už dávno nezávodí na okruzích automotodromů, ale je velmi rychlým jezdcem závodů na přírodních okruzích. O tomto faktu všechny přesvědčil minulou neděli v rámci Havířovského Zlatého kahance 2018, když vyhrál oba závody evropské série IRRC a navíc si jako nejrychlejší jezdec víkendu z Těrlicka odvel Zlatý kahanec. Nejúspěšnějším českým závodníkem byl Marek Červený. Kvůli zranění z TT na ostrově Man nemohl závodit Kamil Holán, který ale s nasazením všech sil na sever Moravy dorazil, aby pozdravil své fanoušky i soupeře. Přímo na místě byl náš fotograf Lubor Horák, který na svých snímcích zachytil atmosféru na závodní dráze.

Kapitoly článku

Druhý podnik seriálu International Road Racing Championship (IRRC) 2018 měl v Těrlicku na programu po dva závody tříd Superbike a Supersport. V šestistovkách překvapil hned v prvním klání Matthieu Lagrive (Yamaha), který jel v Těrlicku poprvé a první závod vyhrál. S dvěma předchozími triumfy z Hengela tak Francou jel na vítězné vlně. Na druhém místě skončil Belgičan Laurent Hoffmann (Kawasaki) a třetí byl Pierre-Yves Bian (Yamaha).

Ve druhém závodu supersportů slavil vítězství další z francouzských jezdců Jonathan Goetschy (Yamaha), na druhé pozici závod dokončil Pierre-Yves Bian (Yamaha) a třetí byl Matthieu Lagrive (Yamaha), jemuž v průběžném hodnocení patří s jednadevadesáti body vedoucí pozice. Do Těrlicky přijel slovenský závodník Miroslav Sloboda, který si odvezl třináct bodů a před cestou do Imatry je na průběžné desáté příčce.

Průběžné hodnocení IRRC Supersport 2018 - 2018.02-IRRC-SSP-ranking.pdf

V královské superbikové kubatuře vyhrál první závod Danny Webb (BMW), jenž si na konto připsal třetí vítězství sezony a jen potvrdil pozici vedoucího jezdce seriálu. Druhé místo obsadil N2mec Didier Grams (BMW), třetí v cíli byl Fin Erno Kostamo (BMW). Čech Marek Červený (BMW) obsadil čtvrté místo, Tomáš Borovka (Yamaha) byl sedmý, devátý dojel Aleš Nechvátal (Yamaha) a desátý Pavel Tomeček (Kawasaki).

Druhý závod superbiků byl výsledkově stejný jako ten první, alespoň co se týče prvních čtyř míst. Vyhrál Danny Webb (BMW), který má po čtyřech úvodních závodech sezony 100 bodů a je jasným lídrem. Na druhé pozici je Didier Grams (BMW), jemuž na vedení schází třiatřicet bodů. Třetím jezdcem průběžného hodncoení je Erno Kostamo, který je jen dva body za druhým Němcem a další podnik sezony bude v jeho domácím prostředí Imatry. Marek Červený v Těrlicku na stupně vítězů nedosáhl, alespoň pokud jde o závody IRRC, ale zůstává průběžně čtvrtý se ztrátou jen devíti bodů na druhého Gramse.

Průběžné hodnocení IRRC Superbike 2018 - 2018.02-IRRC-SBK-ranking.pdf

Co se týče závodů mistrovství republiky, tak ty se jely v třídách Twin+Supermono, třídy 125SP/125GP, 250CCR, do 600ccm (SSP,SST) spadaly do Přeboru České republiky na přírodních okruzích a Volný závod byla kategorie nad 600ccm (SBK,SST1000).

V závodu mistrovství České republiky Twin+Supermono slavil vítězství David Hanzalík, druhý byl Petr Najman a třetí Marek Stibor. V kategorii Supermono byl nejlepším jezdcem Marek Němeček. V závodu 125GP vyhrál Christopher Eder před Michalem Savinkovem a Tommym Bergstedtem. První v třídě 250CRR byl Petr Kunz, body za druhé místo bral Petr Křen a třetí byl Karel Matuš. Samostatný závod kategorie 125SP se stal kořistí Marka Zimy, který jen velmi těsným rozdílem porazil druhého v pořadí Eduarda Wernera. Na třetí pozici závod dokončil Ivo Doležal.

Posledním závodem v rámci Přeboru České republiky na přírodních okruzích bylo klání třídy do 600ccm (SSP,SST), které vyhrál Ilja Caljouw. Druhý Juha Kallio ztratil necelých šest desetin, třetí byl Richard Sedlák. Závod nad 600ccm v kategorii Volný závod/Open1000 (SBK,SST1000) vyhrál Němec Didier Grams před Danny Webem a Markem Červeným. Nicméně byl to britský závodník Danny Webb, kdo zajel v pátém kole nejrychlejší čas závodu 2'12,833 sekundy a z Těrlicka si tak odvezl Zlatý kahanec.

V průběhu závodního víkendu Havířovského Zlatého kahance došlo také na měření alkoholu u samotných jezdců ze strany Policie České republiky a bohužel jedno z měření bylo pozitivní, takže tento závodník předčasně skončil. Jinak proběhlo vše bez větších problémů až do posledního závodu, kdy došlo k nehodě Martina Sucháčka, který musel do nemocnice. Dle posledních informací se má jednat o středně těžké poranění, která jezdce neohrožovala na životě.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist