Tandragee – Vítězství Dokoupila v Supersport 400

Premiérou bylo pro Michala Indi Dokoupila #23 a Veroniku Hankocyovou #53 severoirské Tandragee. Oba totiž byli na této trati nováčky, a tak bylo velmi těžké odhadnout, jak si povedou. Tento okruh totiž patří v Irsku mezi nejnáročnější. Na osmi a půl kilometrech lze najít snad všechny možné nástrahy od úzkých cest, skoků, rohových zatáček, přechodů různých povrchů, rychlých protahováků, až po dolíky, kde jde motocykl kapotami až na doraz. I proto se Tandragee říká malé TT, a také se říká, že kdo zvládne tuto trať, má legendárnímu okruhu TT dobře nakročeno.

Po jízdě autobusem, kde zkušení závodníci vysvětlili a ukázali všechny nástrahy trati, přišla v pátek na řadu také nováčkovská jízda pět kol za instruktory, kterou oba naši jezdci absolvovali. Indi jel na FZR 400 a Veronika na Kawasaki ER6. Hned poté již následovaly pětikolové tréninky do každé třídy. Michal byl přihlášený do Open 1000 a do Supersportů s Yamahou R6 Motopoint, do Supertwinů s Kawasaki ER6 a do Supersportů 400 s Yamahou FZR týmu RT&E. Veronika se již tradičně účastnila se svojí Kawasaki ER6 třídy Junior Support a Supertwin, a jako překvapení pro ni tým nachystal Kawasaki ZXR400 do SS400.

Michal Indi Dokoupil (#23) „Trať je těžká na naučení. Musel jsem myslet na to, jak jet a zároveň už si plánovat to, jaký dáme převody, a co s podvozkem. Každá třída má k dispozici jen těch pět kol a pak se jde do závodu. Hned první kvalifikace byla s mojí R6 do litrů, takže tam jsem tolik neřešil umístění, ale soustředil se právě na to vychytání detailů. V Supersportech jsem se kvalifikoval čtrnáctý, v Supertwinech osmý a ve čtyřkilech čtvrtý.“

Veronika se kvalifikovala na čtrnáctém místě ve třídě Junior Support a na jedenáctém v kategorii Supertwin. V rámci Supersport 400 pak zajela patnácté místo.

Oba jezdci se na trať skvěle adaptovali, protože s každou jejich jízdou dokázali snižovat svůj čas na kolo o několik vteřin a dostávat se závodním polem dopředu. Netrpělivě jsme tak čekali na sobotní závody. Indi se v úvodním závodě Superbiků na R6 umístil osmnáctý. Následoval závod třídy Junior Support, kde měla Veronika dle časů z kvalifikace Supertwinů našlápnuto na Top 3. Bohužel hned v prvním kole byla vyvěšena červená vlajka a závod přerušen. Po restartu a zkrácení závodu na tři kola se po dvou kolech znovu stala nehoda a závod tak přerušila druhá červená vlajka. Veronika se musela spokojit s desátým místem. Ihned následoval závod Supersportů, kde se Indiánovi náramně dařilo. Po dobrém startu a stíhací jízdě se dokázal dostat ze čtrnáctého místa na konečné sedmé! V závodě Supertwinů pak ukázal, že již patří v Irsku mezi špičku a z osmého místa se dostal na finální čtvrté. Veronika závod dokončila jako dvanáctá. Absolutně nejzajímavějším závodem byl pro náš tým právě závod Supersport 400, kde se dostal Indi do čela, a celou dobu bojoval o každý centimetr s Ryanem Farquharem, kterého se mu nakonec podařilo porazit a jako nováčkovi zvítězit! Veronika si opět vyjela dvanácté místo v této třídě.

Michal Indi Dokoupil (#23) „Tandragee jsem si maximálně užil! Časy šly dolů, v umístění jsem šel nahoru a finále bylo pro mě naprosto skvělý, protože jsem si perfektně zazávodil s Ryanem Farquharem a v závodě zvítězil. Ryana jsem měl celý závod neustále na zadku a pořád jsem slyšel jeho motorku. Párkrát mě předjel, ale dařilo se mi to vracet a cílem jsem jen o chlup projel jako první a to byl prostě můj největší zážitek z Tandragee. Tahle trať mi neuvěřitelně sedla a už se nemůžu dočkat, až tam pojedu zas! Díky celému týmu RT&E a Motopoint za skvěle odvedenou práci, která se odrazila i na výsledcích.“


Veronika Hankocyová (#53) „Po první jízdě na týhle trati, kdy mi ujeli instruktoři i s ostatními nováčky, jsem si nebyla jistá, jak rychle mi půjde se tuhle trať naučit, ale s každou jízdou přišlo zlepšení pět až deset sekund a kdybych nezvolila špatně převody v sobotu, dokázala bych časy stlačit ještě víc dolů. Trochu mě mrzí výsledek závodu třídy Junior Support, kde to ovlivnily červené vlajky. V Supertwinech jsem s dvanáctým místem spokojená a se svojí premiérou na čtyřkile taky. Nikdy jsem na té motorce předtím neseděla, celý víkend nás trápila velmi slabá přední brzda, ale i tak se mi v závodě dařilo a dojela jsem dvanáctá. Můj dojem z celého víkendu bylo jedno velký nadšení a skvělej pocit z progresu.“

Indi se po závodech v Tandragee umístil na devátém místě v hodnocení Duke Road Racing Rankings, kde se započítávají nejen body ze závodů ale i umístění v kvalifikacích.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist