Šestý nejlepší Čech v Těrlicku

Zlatý Kahanec znamenal pro tým Šrámek racing promotion 12. místo v závodě třídy Volná do 600. Martin Holoubek byl navíc šestým nejlepším jezdcem z České republiky.

Dne 26.8.2011 se tým Šrámek racing promotion přesunul do Těrlicka - Havířova, kde se konaly závody známé jako "Zlatý Kahanec". Ve volné třídě do 600 ccm opět tým reprezentoval Martin Holoubek. Tento okruh je velmi dlouhý, měří celých 6100 metrů a průměrná rychlost přesahuje mnohdy 160km/h na jedno kolo. Těrlický okruh je velice náročný, střídají se zde jak dlouhé rovinky, tak „vracáky“, do kterých se brzdí z maximální rychlosti. Do volné třídy do 600 ccm, bylo přihlášeno 42 jezdců nejen z České republiky. Počasí bylo od pátku vyloženě pekelné, na obloze ani mráček, teplota celý den přes 30°C.
Sobota začala klasicky první kvalifikací, která se jela na suchu. Jelikož Martin na supersportu startoval letos poprvé, hledalo se během první kvalifikace optimální nastavení hlavně podvozku a převodu. Přesto byl výsledek z první kvalifikace slušné 15. místo z 42 startujících. Do druhé kvalifikace došlo ke změně nastavení, ale velký počet jezdců na trati nedovolil Martinovi zlepšit svou startovní pozici. Do závodu tak startoval až z 20. místa.

Závod byl naplánován na nedělní dvanáctou hodinu a strategií bylo co nejlépe odstartovat a vylepšit si tak pozici pro průběh závodu. Toto se Martinovi podařilo a pořádně se do soupeřů zakousl. Většinu závodu pak bojoval ve skupině o 10 až 15 místo. Tři kola před cílem se Martin dokonce probil na 10 místo, nicméně přišlo jedno chybné prořazení a vláček soupeřů ho zase předjel. Prostě závod jak se patří. Nakonec Martin získal pár pozic zpět a cílem projel na velice dobrém 12. místě. Celkově to znamená, že byl 6. nejlepší český jezdec.
Zlatý Kahanec 2011 byly nesporně jedny z nejlepších závodů za poslední dobu, ať organizací, připraveností tratě, počasím, konkurencí jezdců a hlavně diváckou kulisou, která neměla chybu. Bohužel i tento víkend připomněl, že závody na přírodních okruzích jsou pekelně nebezpečné. V sobotním tréninku třídy IRRC havaroval irský závodník Adrian McFarland, a následně svému zranění v nemocnici podlehl.

Martin Holoubek: "Super, maximální spokojenost. Chci poděkovat týmu, odjeli jsme skvělý závod, dosažený výsledek udělal všem radost. Dále děkuji organizátorům závodu, že to všechno zvládli i v obtížném počasí, fotografům, fanouškům, divákům, jelikož v Těrlicku vytvořili neuvěřitelnou atmosféru. K tragické nehodě bych jen dodal, že jsem měl možnost se s Adrianem setkat, byl výrazný už jen když šel v depu a určitě každý kdo ho potkal si ho zapamatoval:-(. Čest jeho památce."

Celkové 5. místo v Poháru SZM do 600 ccm

Dalším závodem po Havířovském Zlatém Kahanci byl v termínu 3.-4.9.2011 závod v Kyjově. Okruh v Kyjově je asi nejnebezpečnější z celého šampionátu. Trať vede pouze městem, nejsou zde žádné únikové zóny, asfalt taky není zrovna ideální a je tu pasáž kde se na motorce skáče v docela velké rychlosti. Okruh je poměrně krátký a převažují pravé zatáčky. V sobotu čekaly Martina kvalifikace, dále byl na odpoledne pořádán speciální závod - sprint O Pohár Petra a Tomáše Hlavatkových, který byl vypsán pouze pro třídu do 600 ccm.

První kvalifikaci Martin opět věnoval hledání vhodného převodu a seznamoval se s tratí, jelikož zde startoval pouze jednou, a to ve třídě 125SP. Po první kvalifikaci obsadil Martin 18. pozici. Do druhé kvalifikace se provedly nějaké změny, hlavně jsme se snažili zlepšit přilnavost zadní pneumatiky. Výsledek se dostavil a díky podstatnému zlepšení obsadil Martin konečné 9. místo.

Sobotní "sprint" závod byl vypsán jen na 6 kol. Martin po skvělém startu bojoval jako lev a v cíli z toho bylo perfektní 6. místo. Tento výsledek vlil hodně energie do příprav na hlavní nedělní závod, který byl plánován s dvojnásobným počtem kol než ten sobotní. Neděle byla také ve znamení krásného počasí a zástupy diváků dávaly najevo, že se schyluje k důstojnému finále Poháru silničních závodů na přírodních okruzích 2011. Start do hlavního závodu se Martinovi nepovedl tak skvěle jako v sobotu a tak musel stahovat co ztratil. Prokousal se do skupinky, která čítala čtyři jezdce a bojovala o 10. místo. Martin se rval a dokázal celou skupinku nejen předjet, ale hlavně dokázal, díky dobrému tempu, ještě sjet jezdce na místě devátém. Na toho zaútočil v poslední zatáčce závodu a dojel si tak pro krásné 9. místo.

Martin Holoubek: "Závody v Kyjově byly tzv. třešničkou na dortu, až na určité pády víkend proběhl výborně, jak na trati tak mezi lidmi v depu. Diváci byli fantastičtí. Kyjov byl opět velice emotivní, všude po trati byly skupinky co mi fandili a tímto bych, Vám všem co jste nás hnali na trati k lepším výsledkům, chtěl poděkovat!

Když jsem šel na začátku sezony na technickou přejímku, tak si ze mě techničtí komisaři dělali srandu, a to že nepřevezmou motorku do závodů, že už patří do veteránů, a že si mám přečíst řády. Samozřejmě, že jsme s motocyklem Yamaha R6 r.v. 2001 nastoupili ke všem závodům a doufali alespoň ve výsledek do 10 místa celkově, což by bylo víc než skvělé. V Kyjově se podařilo zajet výborné výsledky v podobě 6. a 9. místa, což následně v konečném pořadí přineslo body. Každý bod byl důležitý a přinesl mi skvělé 5. místo v celkovém hodnocení šampionátu. Toto bylo před začátkem sezony pro mě i celý tým něco nepředstavitelného.

Je skvělé, že český road racing jde velmi rychle nahoru, a všichni se máme na co těšit do dalšího roku. Chtěl bych poděkovat Jirkovi Šrámkovi za vytvoření týmu a celosezónní podporu, samozřejmě tátovi, Koldovi a Rozičovi, všem partnerům kteří stojí za týmem a přispěli k jeho propagaci, fanouškům a přátelům, kteří na závodech výborně fandili, díky moc! Na závěr bych chtěl pozvat všechny příznivce road racingu, aby se dostavili o státní svátek dne 28.10.2011 v odpoledních hodinách do kempu v Hořicích, kde proběhne ukončení závodního roku a bude pokračovat zajisté do ranních hodin následujícího dne. Těším se, že se zde všichni zase sejdeme.“


Jirka Šrámek, majitel a manažer týmu: "Martin ukázal, že jsme se vydali správnou cestou a celkovým výsledkem mi udělal více než radost. Martine gratuluji!"

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist