Rico Penzkofer je prostě nezlomný

I u nás velmi populární německý pilot Rico Penzkofer, vítěz z Těrlicka i Hořic, vzkazuje fanouškům, že těžký pád v Halle a následná těžká zranění nic nezmění na jeho ostrém jezdeckém stylu. Rico si jen s velkým štěstím neporanil míchu a v současné době se denně trápí na fyzioterapii, aby stihl Macau GP.

„Mám se dobře, jako ostatně vždycky,“ reagoval Rico Penzkofer na otázky redaktorů magazínu Speedweek.de, kteří ho navštívili během jeho rekonvalescence. To ale německý sympaťák samozřejmě nadsazoval. Od 11. července, kdy havaroval na pouťáku Halle-Saale, se jeho život ponejvíce odehrává v nemocnicích. Co se vlastně stalo? Po technické závadě na svém motocyklu vletěl Rico do balíků slámy, které lemovaly trať. Byl okamžitě převezen do nemocnice a následovala několikahodinová operace. Penz si zlomil hrudní kost, bederní obratel a vážně si zranil několik dalších obratlů. Lékaři tvrdí, že šlo o naprostý zázrak, že nebyla narušena mícha. Chirurgové vložili k páteři vnitřní fixátor a čekali, jak bude tělo reagovat. Rico ale prokázal nezlomného ducha a po pár dnech už dělal na nemocniční ošetřovně první kroky. Samozřejmě pod dohledem lékařů.

„Do těch balíků jsem vletěl hlavou napřed. Sláma byla tvrdá jako beton a náraz mi dokonce strhnul z hlavy moji přilbu,"  vzpomíná Penzkofer, který byl loni vyhlášen nejlepším nováčkem jak na Tourist Trophy, tak na North West 200. „V Halle je naštěstí pro tyto případy speciální nemocnice,“ říká Penz a tvrdí, že technická závada na jeho motocyklu, kterou odmítá specifikovat, se jednou projevit musela. Otázkou bylo jen kdy. „Pokud by se to stalo o 100 najetých kilometrů dříve, bylo by to na Manu. A kdyby se to nestalo v Halle, nutně by to přišlo v Macau. V obou těchto případech by to asi se mnou dopadlo hůře. Nesmím ale na takové věci moc myslet. Je to těžké, ale musím to nějak vytěsnit z hlavy. Všichni víme, že takové věci se někdy stávají. Můj doktor řekl, že podobné nehody končí v 998 případech z tisíce smrtí nebo na invalidním vozíku,“ filozofuje Rico.
 

 V současné době je Penzkofer denně na fyzioterapii. A plánuje odletět do Macau, kde se 20. listopadu jede tamní klasická GP. Loni tam dojel pátý. Otázkou ale je, zda k závodu vůbec nastoupí. „Já na to netlačím za každou cenu. Konzultuju to s doktorem Jörgem-Uwe Fischerem, okruhovým lékařem ze Sachsenringu. Pokud to půjde, bude to fajn, ale pokud ne, tak se z toho nezblázním. Jednou stejně zase závodit budu.“ Rico se nikdy netajil se svou láskou pro real roadracing a ani po tak těžké nehodě prý rozhodně svou vášeň neztratil. „Bylo to zkrátka selhání stroje. To se může stát vždycky. Nebyla to moje osobní chyba. Na takových tratích nikdy nejezdím s přehnaným nasazením. Pro závody na přírodních okruzích je nutná zkušenost. Pro mladé jezdce je to nebezpečnější. Je dobře, že jsem na takových tratích nezačínal ve dvaceti. To jsem byl ještě nerozvážný zajíc.“
Penzkofer letos začal jezdit německý šampionát IDM na supersportu v barvách týmu Racing53, ale podle něj je to tak trochu snobárna a tak trochu nuda. Raději má vytrvalostní mistrovství světa se svým vlastním týmem. Příští rok hodlá přejít do superbiků a jak jinak odjet i několik vybraných závodů na přírodních okruzích. Pro radost...

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist