Přírodní okruhy nově pod dohledem bezpečnostní komise

Závody silničních motocyklů na přírodních okruzích budou pod dohledem nově zřízené bezpečnostní komise. Pro každý okruh bude v intencích bezpečnostního manuálu zpracován konkrétní bezpečnostní plán. Jeho dodržování budou před i během závodu kontrolovat členové bezpečnostní komise.

O zvyšování bezpečnostních pravidel se hovořilo již na minulém jednání komise silničních motocyklů pro přírodní okruhy. Po tragické události v Ostravě-Radvanicích se na mimořádné schůzi rozhodlo o okamžitých opatřeních a dále změnách v oblasti bezpečnosti pro příští sezónu. „Zavedla se zpřísněná bezpečnostní pravidla při rally, a fungují. Stejně tak tomu bude u motocyklových přírodních okruhů. Není možné, aby docházelo k úmrtí při závodech,“ uvedl rezolutně Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, který mimořádnou schůzi svolal.

Právě zkušenosti z automobilových rally mají být ve zvyšování bezpečnosti na motocyklových závodech využity. Proběhne aktualizace pravidel bezpečnostního manuálu. Navíc, pro každý okruh bude zpracován bezpečnostní plán s detailními opatřeními pro doslova každý metr závodní trati. Bezpečnostní komise ve složení Matěj Smrž, předseda komise silničních motocyklů, v případě nepřítomnosti v zastoupení Jakubem Smržem; Tomáš Jenčovský, člen komise za přírodní okruhy, který je ředitelem závodu nebo předsedou jury; Jan Adámek, ředitel závodu nebo předseda jury; a dále tři zástupci závodníků. Z řad jezdců byl pro závod v Těrlicku zvolen Marek Červený, pro příští závody přibudou další. Bezpečnostní komise den před závodem projde trať, zkontroluje její připravenost a vypracuje oficiální zprávu. Na základě připomínek bude trať před startem upravena. Během závodního víkendu bude okruh kontrolován ráno před vyjetím jezdců a průběžně během dne.

K tvorbě bezpečnostních plánů, organizačně provozních řádů, homologací, schvalování tratí a pravidel pro rok 2020 zasednou členové komise na příští schůzi. Na podzim pak proběhne školení pořadatelů o přijatých změnách.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Normik přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Sečus přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist