O víkendu se jede Těrlicko 2012

29. ročník Havířovského zlatého kahance na Těrlickém okruhu se jede ve dnech 18. - 19. 8. 2012 a je čtvrtým - tedy předposledním závodem šampionátu International Roadracing Championship (IRRC) 2012.

V letošním roce se mohou opět diváci těšit na jeden díl prestižního Evropského šampionátu IRRC, který po roce opět zavítá do České republiky. Na Těrlickém okruhu u Havířova se jezdci IRRC představí hned ve dvou samostatných závodech. Novinkou tohoto roku je zařazení závodu Těrlického okruhu do světového poháru Duke Road Race Rankings, jehož součástí jsou prestižní závody jako např. Isle of Man, North West 200, Ulster GP, nebo Macao Grand Prix.



Hlavní závod International Road Racing Championship má tuto startovní listinu, která obsahuje celkem 35 jmen a nechybí v ní vůbec nikdo z absolutní špičky tohoto šampionátu včetně šampiona posledních tří sezon Didiera Gramse z Německa.
Letošní seriál International Road Racing Championship obsahuje celkem pět závodů. Ten náš je v pořadí čtvrtý. Vše začalo 28./29. dubna v německém Schleizu, 19./20. května se závodilo v nizozemském Hengelu, 28./29. července byl dějištěm belgický okruh Chimay a po našem Těrlicku se pojede ještě v německém Frohburgu - 22./23. září. O každém závodním víkendu se jedou vždy 2 závody, kdy vítěz každé jízdy dostane vždy 45 bodů, druhý v cíli 41 a dále 38, 35, 32 atd.
Na čele šampionátu "International Road Racing Championship" je Nizozemec Branko Srdanov na motocyklu BMW se ziskem 247 bodů, když sice jen 1x vyhrál, ale 4x dojel druhý a 1x třetí. Na místě druhém je o pouhé dva body zpět úřadující šampion Němec Didier Grams rovněž s BMW (245), třetí pak jeho krajan Steven Michels se Suzuki (216), čtvrtý Nizozemec Frank Bakker na Yamaze (215) a Top-5 kompletuje další Němec Thomas Kreutz s Aprilií (179).
Šestý v průběžném pořadí Thilo Häfele - BMW (175) sice do Těrlicka přihlášen není, ale zato uvidíme všechny následující Holanďany v pořadí Johan Fredriks - BMW (7.-160), Olaf Romijn - Suzuki (8.-128) a Jochem van den Hoek - Honda (9.-122), když Top-10 uzavírá Němec Thomas Gottschalk - BMW (111), který bude na severní Moravě chybět - jinak všichni jmenovaní jezdci jedou na motocyklech specifikace SBK.

V IRRC Supersport je následující pořadí: 1. Hans Smees - Yamaha, 108 bodů, 2. Torben Reuels - Yamaha (86), 3. Laurent Hoffmann - Kawasaki (72), 4. Randy Brandt - Kawasaki (58), 5. Michael Hofmann - Kawasaki (56), 6. Anders Blaha - Kawasaki (53), 7. Jeroen de Backer - Yamaha (49), 8. Peter Heijmans - Kawasaki (35), 9. Niklas Pfeiffer - Triumph (35), 10. Bastian Reichenecker - Yamaha (32).

Naši jezdci se na startu objeví celkem čtyři: Josef Duchan z týmu MV Petrol, Michal Jiroš (OK Racing),  Aleš Nechvátal a Miroslav Pažitný (oba Road Racing Liberec). Jelikož ale nejsou čeští zástupci přihlášeni do celého seriálu IRRC, tak nemohou získat ani žádné mistrovské body. Michochodem roční přihláška do tohoto seriálu stojí 850 Euro.

Bodovací tabulka po třech závodech - 6 jízdách - šampionátu IRRC

Doposavadní průběh sezony IRRC 2012

IRRC - Schleizer Dreieck: Vítězství si rozdělili Horst Saiger a Didier Grams

V kvalifikaci úvodního závodu seriálu International Roadracing Championship (IRRC) na okruhu Schleizer Dreieck si Pole position vybojoval Horst Saiger (LIE/Kawasaki) a první řadu dokompletovali ještě Didier Grams (D/BMW), Steven Michels (D/Suzuki) a Branko Srdanov (NL/BMW). Druhou řadu pak vytvořili Udo Reichmann (D), Hervé Gantner (CH), Thomas Kreutz (D) a Thilo Häfele (D) - všichni čtyři jezdci s motocykly BMW. 

Když jezdci zaujmuli své pozice na startovním roštu, tak mezi nimi chyběl Didier Grams. Obhájce loňského titulu IRRC totiž musel do boxové uličky, neboť se mu uvolnila spojková páčka a německý jezdec si ji zajel ještě upevnit. Dle reglementu se tak musel zařadit na konec startovního pole. Do závodu nejlépe odstartovali Michels, Saiger a Srdanov, přičemž po 3 kolech se dostal do čela Saiger a udržel si ho až do průjezdu pod šachovnicovým praporkem. 

Steven Michels ukončil závod neohrožovaně jako druhý a jelikož Saiger jako "Gaststarter" neměl nárok na zisk bodů, tak se Michels mohl těšit z plného bodového zisku. Grams se postupně probojoval celým startovním polem a v předposledním kole předjel ještě Srdanova a dojel jako třetí. Další "Gaststarter" Hervé Gantner dokompletoval Top-5 a za ním následovali Thilo Häfele, Thomas Kreutz, Udo Reichmann, Frank Bakker (NL/Yamaha), Johan Fredricks (NL/BMW), Paul Shoesmith (GB/BMW) a Thomas Gottschalk (D/BMW).

Do druhého závodu nenastoupil Saiger, neboť těsně předtím absolvoval závod švýcarského šampionátu "Swiss Moto Racing". Lídr šampionátu Michels se po motokrosové vložce propadl dozadu a tím byla uvolněna cesta pro Gramse.
29-letý Sasík Grams vyhrál s náskokem 14 sekund před značkovými kolegy Srdanovem, Reichmannem, Häfelem a Gantnerem.

Ve zvláštní klasifikaci kubatury Supersport-600 vyhrál dvakrát Nizozemec Hans Smees (Yamaha), když Laurent Hoffmann (B/Kawasaki) a Anders Blacha (DEN/Kawasaki) obsadili v první jízdě místo 2., resp. 3. Ve druhé jízdě skončil Hoffmann opět druhý a Torben Reuels (D/Yamaha) si zajistil poslední podiové místo.

IRRC - Hengelo: Nizozemci využili domácí prostředí

Nizozemec Frank Bakker vyhrál při letošním druhém závodě IRRC v Hengelu obě jízdy. Jeho krajan Branko Srdanov se dostal do čela průběžné klasifikace.

V kvalifikaci International Roadracing Championship (IRRC) v Hengelu se nejvíce dařilo lídru šampionátu a obhájci loňského prvenství Didieru Gramsovi (D/BMW), který si vyjel Pole position. Sebastien Le Grelle (B/Yamaha), Frank Bakker (NL/Yamaha) a Branko Srdanov (NL/BMW) pak dokompletovali první řadu na startovním roštu. Tom van Looy (B/BMW), Gian Mertens(B/Honda), Steven Michels (D/Suzuki) a Jarco Grotenhuis (NL/BMW) obsadili řadu druhou. 
Do závodu nejlépe odstartovali Grams s Le Grellem. Po 5 kolech se do čela dostal Bakker, kterého stíhal v bezprostřední blízkosti Grams. Po jezdecké chybě - dlouhý na brzdy - se ale Grams propadl až na 4. místo a jelikož stejně chyboval i Le Grelle, tak se na druhé místo rázem dostal Srdanov. Michels jako třetí v cíli získal hodně důležité body do šampionátu. 

Ani ve druhém závodě nenašel Bakker přemožitele a slavil svůj první IRRC double. Srdanov potvrdil druhým místem stoupající formu a dostal se do čela průběžného hodnocení šampionátu. Němečtí favorité IRRC Grams a Michels dojeli jako třetí a čtvrtý. 

V klasifikaci Supersport-600 vyhrál stejně jako v úvodu ve Schleizu Nizozemec Hans Smees (Yamaha) obě dvě jízdy, když v té první ho na stupních vítězů doplnili Marcel Zurrbier (NL/Yamaha) a Michael Hofmann (NL/Kawasaki), zatímco ve druhé byl "stříbrným" Randy Brandt (NL/Kawasaki) a Marcel Zurrbier se musel tentokráte spokojit s místem třetím.

IRRC - Chimay: Double pro Grégory Fastrého

Superbikový mistr Belgie Grégory Fastré vyhrál v Chimay obě jízdy International Road Racing Championship (IRRC).

Už v kvalifikaci International Road Racing Championship (IRRC) v belgickém Chimay potvrdil Grégory Fastré (B/BMW) ziskem Pole position roli favorita. Trojnásobný šampion let 2009-2011  Didier Grams (D/BMW) se kvalifikoval jako druhý a první řadu doplnili ještě Thomas Kreutz (D/BMW) a Gian Mertens (B/Honda).
Za výborných povětrnostních podmínek vyhrál rutinovaný pilot ze světového šampionátu Endurance sice obě jízdy, ale jako "Gaststarter" neměl nárok na body. A tak se Branko Srdanov (NL/BMW) a Didier Grams, kteří si rozdělili druhá a třetí místa, mohli těšit z připsání 96 bodů na své konta. Branko Srdanov si tak udržel vedení v šampionátu, ovšem Didieru Gramsovi chybí na Srdanova pouhé 2 body a má tedy velkou šanci na obhájení titulu.

Rookie IRRC Steven Michels (D/Suzuki) dokončil oba závody za Gianem Mertensem (B/Honda) jako bodově čtvrtý a odsunul dvojnásobného vítěze z Hengela Franka Bakkera (NL/Yamaha) ze třetího místo v celkové klasifikaci. Jelikož Michels a Srdanov startovali poprvé na těžkém silničním okruhu v Chimay, tak jsou jejich výkony opravdu obdivuhodné. 

V klasifikaci kubatury Supersport se podařil Laurentu Hoffmannovi (B/Kawasaki) zasloužený double. Torben Reuels (D/Yamaha) skončil dvakrát třetí, což znamenalo i druhé místo v konečném pořadí. Druhá místa si vyjeli Randy Brandt (NL/Kawasaki) - bude v Těrlicku chybět pro zranění - a aktuální lídr šampionátu SSP Hans Smees (NL/Yamaha).

Těrlicko ovšem bude patřit i jiným kubaturám

Klasik 175 + 250 ccm - startovní listina je zde
Supermono + Twin - startovní listina je zde
Klasik 350 + 500 + 750 ccm - startovní listina je zde
Volná do 600 ccm - startovní listina je zde
125 Sportproduction - startovní listina je zde
125 GP + 250 CRC - startovní listina je zde
Volná nad 600 ccm - startovní listina je zde

Krátké výsledkové ohlédnutí za loňským Těrlickem

Absolutním vítězem 28. ročníku Havířovského zlatého kahance silničních motocyklových závodů se vloni stal jezdec s lichtenštejnskou licencí Horst Saiger s motocyklem Kawasaki 1000, který své nejrychlejší kolo zajel za 2:10,308, což odpovídá dosaženému půměru 168,52 km/hod.

IRRC do 600 ccm - 1. jízda: 1. Clayes Bart (B) Yamaha 600, 19:08,756, nejrychlejší kolo 2:21,318, 2. Brandt Randy (B) Kawasaki 600, +11.777, 3. Imbrongiano Antonio (NL) Yamaha 600, +40.219.

IRRC do 600 ccm - 2. jízda: 1. Clayes Bart (B) Yamaha 600, 18:54,376, nejrychlejší kolo 2:19,045, 2. Brandt Randy (B) Kawasaki 600, +8.705, 3. De Backer Jeroen (B) Yamaha 600, +30.343.

IRRC - 1. jízda: 1. Grams Didier (D) Suzuki 1000, 17:57.393, nejrychlejší kolo 2:12,418, 2: Saiger Horst (FL) Kawasaki 1000 + 11.365, 3. Van Looy Tom (B) Suzuki, +11.473.

IRRC - 2. jízda: 1. Saiger Horst (FL) Kawasaki 1000, 17:46,589, nejrychlejší kolo 2:11,699, 2. Grams Didier (D) Suzuki 1000, +0.200, 3. Van Looy Tom (B) Suzuki 1000, +24.987.

Letošní program Zlatého kahance

Sobota 18.8.
I. měřený trénink začíná v 8.00 hodin a postupně se na okruhu vystřídají všechny kubatury,  když první trénink IRRC je plánován od 9.20 do 9.50 hod. Po polední přestávce se bude trénovat od 13.30 hodin, přičemž druhý měřený trénink IRRC se pojede od 15.00 do 15.30 hodin.

Neděle 19.8.
Nedělní závodní program začne už od 8.00 hodin závodem Klasik 175+250 ccm.

První jízda IRRC odstartuje přesně v 11.00 hodin a na jezdce čeká celkem 8 kol, tedy 48,6 km.

Druhá jízda IRRC je na pořadu od 15.30 hodin a opět to bude 8 kol, tedy celkem 48,8 km.

Start posledního závodu celého víkendu "Volná nad 600" je potom plánován na 17.50 hod.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist