Motocyklová „Cena města Jičína“ - pozvánka na závody

Pokud nemáte ještě stanovený program na tento víkend, můžete vyrazit do Českého ráje a spolu s výletem do Prachovských skal shlédnout i motocyklovou „Cenu města Jičína“. Vedle řady veteránských závodů se divákům představí i sajdkáry, dakšny, padesátky, ale i supersporty s loňským vítězem poháru IRRC Markem Červeným.

Motocyklové závody mají v Jičíně velikou tradici a na původním přírodním okruhu vedoucím samým srdcem Prachovských skal se v minulosti tamním divákům představili piloti známí z okruhů světové Grand Prix. Před třemi lety se v Auto moto klubu Český ráj rozhodli tuto tradici obnovit a pro svůj podnik si vybrali přírodní okruh, jenž má délku 3300 metrů, a i když není svým profilem nijak zvlášť technický (má pět pravých a dvě levé zatáčky), je atraktivní svým umístěním nedaleko centra Jičína. Pro letošní rok pořadatelé připravili jedenáct závodů, z nichž je většina ve veteránských kubaturách, ale na své si přijdou i milovníci současných motorek.

Mezi nejatraktivnější bude určitě patřit kubatura do 600cc, ve které bude určitě největším favoritem Marek Červený se svojí Kawasaki ZX6. Vítěze loňského mistrovství International Road Racing Championship budou chtít na stupně vítězů určitě doprovodit Olin Hanák, vracející se na závody po těžkém zranění, Petr Košťál, ostřílený mnoha závody na přírodních okruzích, nebo Slovák Miroslav Sloboda. Silně zastoupen bude kubatura SP125, tedy „dakšny“. Mezi favority téhle třídy určitě musíme počítat téměř domácí piloty Zbyňka Soukupa, Petra Koláře, nebo Marka Zimu. Divácky atraktivní podívanou budou populární „fichtly“, které se po téhle trati prohánějí i 120 km/h, stejně jako sajdkáristé, jejichž akrobatické kousky nadchnou i náhodné přihlížející. Řada veteránských závodů nabídne skvosty motocyklové historie, které se určitě vyplatí si prohlédnout zblízka při návštěvě závodního depa. Od sedmdesát let starých strojů BSA, AJS či Rudge, přes dvoutaktní pily, které se ještě před nedávnem proháněly po světových kolbištích Grand Prix až po klasické superbiky japonské i evropské provenience – vše bude tento víkend v Jičíně k vidění.

Podrobné informace, časový harmonogram a kompletní startovní listiny najdete na webu AMK Jičín.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist