MMČR SZM na přírodních okruzích skončilo, ostatní třídy PČR klasik nastoupí v Hořicích

Letošní sezóna mezinárodního mistrovství české republiky silničních závodů motocyklů na přírodních okruzích skončila pro většinu tříd na začátku července v Těrlicku, nicméně závodů na přírodních tratích je mnohem více. O nadcházejícím víkendu se můžeme těšit na Českou Tourist Trophy v Hořicích, kde se kromě přeboru ČR zároveň představí evropská špička ze šampionátu IRRC.

V rámci závodů na přírodních okruzích se pod záštitou Autoklubu České republiky jedou tři šampionáty. Jde o SZM (silniční závody motocyklů) mezinárodní mistrovství ČR na přírodních okruzích, SZM Přebor České republiky Klasik a SZM Přebor ČR jízd pravidelnosti historických závodních motocyklů (JPHZM).

Poslední závodní podnik MMČR se odjel na začátku července v Těrlicku, takže již známe mistry většiny tříd. Závody dvou dalších zmíněných šampionátů pokračují dál a hned jeden další podnik se jede tento víkend od 17. do 18. srpna 2019 v Hořicích, kde se koná česká Tourist Trophy. Při ní se představí mezinárodní road racingový šampionát (IRRC) s evropskou špičkou závodníků na přírodních tratích, se kterými navíc pojede spousta dalších českých jezdců na divokou kartu. Právě těch, kterým už český šampionát skončil a mohou si proto užít další závod navíc, navíc v dobré konkurenci.

Přebor ČR SZM Klasik

Závody přeboru České republiky SZM Klasik měly v letošní sezóně čtyři podniky, ale po zrušeném Hradci Králové jezdce čekají poslední závody při Tourist Trophy v Hořicích. Rychlostní klasici se nám představili ve Starém Městě a v Radvanicích, kdy nám předvedli pěkné a vyrovnané závody. To se odráží i v průběžném hodnocení, kde je vše otevřené a o letošních celkových vítězích se rozhodne v Hořicích, takže se máme na co těšit. Zajímavostí je účast Švýcara Rolfa Blattera, který v Hořicích sedmkrát vyhrál, takže patří mezi neúspěšnější jezdce a nyní oslaví 40 let od své první výhry.

Volný závod JPHZM side

Velkým zpestřením každého závodního víkendu jsou závody sidecar. Ty u nás jezdí na pravidelnost a posledním závodem byl Nepomucký trojúhelník, který se konal na konci července. V Hořicích se jako tradičně také přestaví sidecary, ale půjde o volný závod a zároveň jediný, který se pojede na pravidelnost.

IRRC Superbike a Supersport

Hořický okruh je již několik let pravidelně zařazován do závodů mezinárodního road racingového šampionátu IRRC. Mezi jezdci je oblíbený a díky květnovým závodům 300 zatáček Gustava Havla mohou trať lépe poznat, což se letos potvrdilo, protože už v květnu byla zahraniční účast ve dvou nejsilnějších třídách hojná.

Mezinárodní mistrovství ČR SZM na přírodních okruzích

Mezinárodní mistrovství ČR SZM na přírodní okruzích mělo v letošní sezóně vypsáno celkem sedm závodních podniků. Během sezóny musely být zrušeny závody v Hradci Králové kvůli rozbourání části závodní trati. Poslední závodní podnik, který se jede při Alpe Adria v Mostě, je vypsán jen pro kategorii Supermono, takže pro ostatní třídy skončil šampionát při závodech Havířovského Zlatého Kahance v Těrlicku.

Závody v Těrlicku byly ovlivněny nepřízní počasí, kdy celý víkend pršelo a jen chvílemi byla trať suchá. V neděli do osudu závodů zasáhly další nezvyklé okolnosti, kvůli kterým harmonogram nabral velké zpoždění. Nakonec musely být poslední dva závody třídy Supertwin + Supermono a nad 600 ccm zrušeny. Hlavně jezdci třídy Supertwin přišli o druhý závod v řadě, protože byl jejich závod zrušen i v předchozích Radvanicích, kde byl zrušen také závod třídy do 600 ccm. To bohužel značně ovlivnilo kompletní hodnocení těchto tříd, protože už jezdci nemohli zasáhnout do zlepšení svých pozic.

Během závodního víkendu v Těrlicku si také odbyla svou premiéru bezpečností komise, která vznikla po tragické události při závodech v Radvanicích. Bezpečností komise během víkendu kontrolovala zabezpečení trati a fungovat bude při všech závodech na přírodních tratích.

Závody na Slovakiaringu

V rámci kalendáře závodů SZM na závodních okruzích je posledním závodním podnikem Slovakiaring. Zde jsou vypsány třídy pravidelně účastnící se závodů na závodních okruzích v rámci mezinárodního šampionátu Alpe Adria, ale je tu navíc také vypsána kategorie 125SP+GP+Moto3. Na základě několika dotazů od jezdců, kam se tento závod bude počítat, přichází vysvětlení od předsedky komise SZM Matěje Smrže.

Matěj Smrž (předseda komise SZM): „Po závodech v Těrlicku přišlo od jezdců i široké veřejnosti několik dotazů na závody na Slovakiaringu pro třídu 125 SP+GP+Moto3, který je vypsán v rámci kalendáře MMČR SZM na závodních okruzích. Každý si tam může přijet zazávodit, ale body se do MMČR SZM na přírodních okruzích nepočítají. Tento podnik je vypsaný Slovenskou federací, umožňuje start „stopětadvacítek,“ ale do přírody body počítat nebudeme a nebylo to tak ani vypsáno před začátkem sezóny. Nebylo by to fér vůči jezdcům, pro které je start v zahraničí finančně neřešitelný, jelikož jezdec musí mít mezinárodní licenci a k tomu adekvátní pojištění. Je to ale i tak výborná příležitost, jak si jezdci mohou vyzkoušet tyto závodní speciály na dalším uzavřeném okruhu, když první je Jarní cena v Brně. Jelikož se v Mostě při Alpe Adria jede už veliké množství kubatur, pro jiné třídy něž Supermono tam není prostor a to také jen díky tomu, že se tato třída jede jako Evropský šampionát.“

Hodnocení MMČR SZM PO GP 125
1. Christopher Eder - 81 bodů
2. Patrik Kolář - 56 bodů
3. Oldřich Podlipný - 52 bodů

Hodnocení MMČR SZM PO SP 125
1. Michal Vecko - 74 bodů
2. Marcel Hruboš - 60 bodů
3. Lukáš Fikker - 56 bodů

Hodnocení MMČR SZM PO 250 Open
1. David Řezáč - 65 bodů
2. Petr Kunz - 60 bodů
3. Karel Matuš Jr. - 49 bodů

Hodnocení MMČR SZM PO do 600 ccm
1. Michal Vecko - 63 bodů
2. David Hanzalík - 57 bodů
3. Tomáš Tóth - 55 bodů

Hodnocení MMČR SZM PO nad 600 ccm
1. Aleš Nechvátal - 57 bodů
2. Didier Grams - 45 bodů
3. Jiří Petrla - 33 bodů

Hodnocení MMČR SZM PO Supertwin
1. Petr Najman - 50 bodů
2. David Hanzalík - 40 bodů
3. Jan Markalous - 26 bodů

Průběžné pořadí MMČR SZM PO Supermono
1. Tomáš Červený - 48 bodů
2. Libor Kamenický - 41 bodů
3. Daniel Zörnweg - 36 bodů

Průběžné pořadí P ČR SZM Klasik do 175 ccm
1. Jiří Obtulowicz - 50 bodů
2. Miloš Thér - 36 bodů
3. Martin Novotný - 25 bodů

Průběžné pořadí P ČR SZM Klasik do 250 ccm
1. Jiří Švihnos - 45 bodů
2. Miroslav Jebavý - 27 bodů
3. Josef Lukšík - 25 bodů

Průběžné pořadí P ČR SZM Klasik do 350 ccm
1. Vítězslav Hatan - 45 bodů
2. Tomáš Venc - 27 bodů
3. Josef Juřík - 25 bodů

Průběžné pořadí P ČR SZM Klasik do 500 ccm
1. Tomáš Maixner - 50 bodů
2. Ondřej Mráz - 40 bodů
3. Jiří Grech - 29 bodů

Průběžné pořadí P ČR SZM Klasik do 750 ccm
1. Libor Mařík - 50 bodů
2. Milan Cynybulk - 33 bodů
3. Johann Fürböck - 20 bodů

Kompletní průběžné pořadí v jednotlivých třídách.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist