Mistrovský víkend na Těrlickém okruhu pro Road Racing Liberec

Vrcholem road racingové sezony (alespoň pro náš tým) byl prestižní závod na Havířovském Zlatém Kahanci na Těrlickém okruhu. Mirek Pažitný a Aleš Nechvátal byli přihlášeni do všech 3 hlavních závodů litrů, přesněji 2 závodů IRRC (mezinárodní mistrovství v roadracingu) a jednoho českého z Poháru přírodních okruhů. Skvěle připravená a zabezpečená dráha řinesla oproti loňsku změnu v poslední šikaně resp. retarderu ve kterém přibyly dva oblouky. To ne všichni uvítali protože z vytočené šestky se opět brzdilo až na jedničku a projet v tempu přesně vytyčenou trať dalo zabrat i těm nejlepším.

1.závod IRRC dokončil jako první z Čechů na 8 místě. Mirek, Alda bohužel s kolem ztráty nebyl klasifikován, jelikož byl po startu doslova sestřelen holandským jezdcem na R6, který přepálil nájezd do první zatáčky. 2. Závod už byl úspěšnější. Mirek si o místo polepšil když dokončil na jako 7., Alda 8. Oba závody vyhrál Branko Srdanov před Didierem Gramsem. Třetí a zároveň poslední nedělní závod litrů, který se jel v rámci Českého poháru přírodních okruhů opět ovládla již zmíněná dvojice Srdanov, Grams. Naši kluci svedli skvělý souboj až do poslední šikany, ze které úspěšněji vyjel Mirek a dokončil na celkovém 4.místě. Aleš dojel s minimální ztrátou 5. Třetí v českém hodnocení dojel Hlaváček na Hondě. Jelikož pod ČSMS se jede v poháru přírodních okruhů pouze jeden závod litrů, vezeme domu tituly mistra a vicemistra ČR.
ALDA: "Se svým výkonem ve třech odjetých závodech jsem spokojen. Jen škoda prvního závodu IRRC, kdy mě v první zatáčce sundal po mé pravé straně jedoucí jezdec na červené R6, který upadl díky nárazu do soupeřova zadního kola. Závod jsem nakonec dokončil, kdy se mi ještě povedlo předjet několik soupeřů. Druhý závod IRRC se již obešel bez kolize, což znamenalo dokončení na 8. pozici. Za tento výsledek jsem rád, jelikož ke konci závodu jsem měl problémy se spojkou, kdy jsem nemohl pořádně dořadit 1. rychlostní stupeň. Závadu se povedlo do dalšího závodu odstranit, díky Petru Košťálovi, kterému tímto děkuji za pomoc. V závodě MČR nad 600 ccm jsem dojel pátý, těsně za teamovým kolegou Mirkem Pažitným, který jel opět neskutečně. Chci poděkovat celému teamu a všem našim sponzorům!"
MIREK: "Víkend jsem začal hloupou chybou již v prvním tréninku, o který jsem tudíž přišel, naštěstí nic zásadního se nepoškodilo. Další tréninky už probíhali klasicky, zkoušeli jsme převody, směs a typ pneumatik. Povedl se zlepšit čas a dostat se na úroveň lepšího průměru v IRRC šampionátu, dostat se dál nám bohužel chybí "pár" koní v motorkách. První nedělní závod jsem na startu prohospodařil pár míst, během závodu se mi podařilo vrátit zpět a díky odpadnutí dvou rychlejších jezdců dokončit na 8.místě. Druhý závod se povedl celkově lépe, podařilo se mi zdolat i účastníka letošního TT na ostrově Man na BMW, výsledkem bylo 7.místo. Vrcholem dne byl závod o pohár Zlatého Kahance. Tam jsem sice stál na 9.místě startovního roštu, ale ve skutečnosti 5., jelikož celá druhá řada se neúčastnila závodu. Druhým kolem závodu jsem projížděl na 5.místě, v první zatáčce po startu v nájezdu do 3.kola jezdec přede mnou upadl, závod byl přerušen. Opakovaný závod se jel na 6 kol. Závod jsem odjezdil na 4.pozici, poslední 2kola tesně před dotírajícím kolegou Aldou, který mě i v posledním retardéru předjel na brzdy, ale už ho nebyl schopen regulérně projet :-D díky tomu jsem dokončil na 4.místě, Alda 5. Povedený víkend byl pro nás vrcholem závodní sezóny, protože okruhové závodění se diváckou kulisou s přírodními okruhy nemůže rovnat.."

   

TÝM: "Kluci odvedli skvělou práci, celý tým fungoval na výbornou. I na slabších motorkách (oproti BMW) dokázali držet krok s evropskou špičkou a vévodit českému zastoupení. Tropické počasí dokázala zpříjemnit nedaleká přehrada, ale i naše děvčata která se o nás už do čtvrtka nepřetržitě starala. Další zastávkou bude 1.-2.9. okruh Slovakiaring, na kterém vyvrcholí souboje o celkové umístění (nejen) ve třídě OPEN 600+ v rámci českého mistráku, ale i Alpe Adria Cupu."


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist