Legendární závod je zpět !!

Těrlicko u Havířova se vrátilo na mapu přírodních okruhů po dlouhé 18 leté odmlce, kdy naposled v roce 1990 vyjely závodní stroje na trať. V dobách své slávy, kdy se okruhem proháněli od roku 1965 jezdci celé Evropy navštěvovalo tento jedinečný prestižní závod okolo 20 tisíc diváků.

Občanské sdružení PROSPORT-CZ, které v loňském roce obnovilo dlouholetou tradici silničních motocyklových závodů na Těrlickém okruhu přichází s pozváním na letošní 26. Ročník závodu „ o Havířovský zlatý kahanec" , který se uskuteční ve dnech 22.-23.8. 2009. Ředitelství závodu , jež navštívilo jiné přírodní tratě ( Staré Město a Hořice) , je potěšeno nebývale zvýšeným zájmem jezdců, kteří v loňském roce u nás nestartovali. Z úst účastníků minulého ročníku zazněla většinou slova chvály a uznání čehož si organizátoři závodu nesmírně váží. Velkou měrou k tomu přispělo mimořádně dokonalé zabezpečení tratě, ale také i možnost poznat krásné prostředí Těrlické přehrady, která se nachází v těsné blízkosti závodní tratě.
O významu Těrlického okruhu hovoří i účast úspěšných jezdců startujících v seriálu mistrovství světa, mezi které patřil František Šťastný, Gustav Havel, Gula Marszowsky, Silvio Grasseti. V roce 1981 maďarský reprezentant János Drápal (pětinásobný vítěz Zlatého kahance) dosáhl ve třídě 350 ccm rekordní průměrné rychlosti 175 km/h, čímž se Těrlický okruh stal jednou z nejrychlejších závodních tratí v Evropě. Z důvodu zajištění větší bezpečnosti přistoupili v roce 1983 pořadatelé závodu na změnu směru jízdy. Své fanoušky, zde měli také naši nejúspěšnější jezdci, jmenovitě Bohumil Staša a Pavol Dekánek, kterým se tady fandilo jako na fotbale.
Na start letošního závodu se postaví rekordních 229 přihlášených jezdců z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie, Irska a sousedního Polska. Své bodované mistrovské závody si odbude třída Klasik (historické závodní motocykly do r.v. 1972) a také třída Supermono (jednoválce do 800ccm). Organizátoři se rozhodli uspořádat pro zvýšený zájem solo závod třídy 125 ccm sportproduction. Nejatraktivnější podívanou nabídnou rychlé kubatury do 250 ccm, do 600 ccm a nad 600 ccm. Do Těrlicka míří elitní jezdci přírodních tratí i závodních motodromů. Mezi žhavé kandidáty na absolutní vítězství „Havířovského zlatého kahance“ bude určitě patřit premiérově startující Čech na ostrově Man Michal Dokoupil al. INDI. Jeho bezchybná brilantní jízda zaujala polotvární tým KAWASAKI u kterého také podepsal smlouvu. Chybět nebude ani nejrychlejší německý jezdec přírodních tratí Rico Penzkofer (loňský vítěz tř. do 600 ccm), kterého vyzve k souboji jeho superrychlý krajan Udo Reichmann.

Stranou zájmu nezůstane ani závod sidecar,jež je divácky populární pro svou jedinečnost. Vyburcovat k dobrým výsledkům můžete místní jezdce jakými jsou M. Bařák, J. Szlachta, B. Šlachta ml.,B. Szlachta st., M. Vrána, B. Staš, P. Glinz, P.Schwarz, P. Schulz, D. Struminský, J. Hečko, Z. Paznocht, P. Čadek, T. Bilský,J. Suchánek, Š. Valíček, R. Zelený,T. Fojtů a posádka sidecaru R.Bílý + M. Vorel.

Samotným závodům bude předcházet promoakce, která se uskuteční v pátek 21.8. 2009 odpoledne na náměstí v Havířově. Pro návštěvníky závodu bude v sobotu po skončení tréninkových jízd připraven hudební doprovodný program v prostoru před parkovištěm závodních strojů.
Více Informací naleznete na internetových stránkách www.terlickyokruh.nolimit.cz, časový harmonogram závodu naleznete také v našem kalendáři.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist