Indiánské tažení

Shrnutí závěru sezony na roadracingové scéně nejen u nás.

Kapitoly článku

Závěr Poháru na přírodních okruzích ČR v Kyjově

Začátkem Září se uskutečnil poslední závod na přírodních okruzích započítaný do prvního ročníku Poháru na přírodních okruzích SZM ČR. Díky mojí nehodě ve třídě SP125 jsem se nedostala dříve k nějakému podrobnějšímu povídání, ale pokusím se to pro nadcházející, stále delší a delší a chladnější večery, napravit.
Do Kyjova jsme vyrazili už ve čtvrtek, protože depo je zde u nádraží přeci jen menší, a letos navíc bylo zčásti zavřené kvůli rekonstrukci a taky se sem chystalo více jezdců. Nakonec padlo rozhodnutí „ubytovat se“ na betonové nakládací rampě, takže jsme měli rozhled po celém depu i relativní klid. S sebou jsme přivezli Hondu CBR 600 RR 05 a Indi si jako správný blázen, který sedne úplně na vše, domluvil s Martinem Veselým alias MAVEm motocykl do třídy SuperMono. Byli jsme hodně zvědaví, jak se popere s tímto nadupaným jednoválcem, protože přeci jen je to úplně jiný kafe, a aby toho nebylo málo, tak se ještě rozhodl dělat „opičáka“ na sajdě.
Počasí nás trochu nervovalo, a v sobotu ráno se odjely první třídy ještě za sucha, ale pak zapršelo. Bohužel jak jsem psala, měla jsem nehodu, a se zlomeninou klíční kosti mě odvezli do nemocnice. Indi se tak prvních kvalifikací ani nezúčastnil a tím pádem vynechal i jízdu na sajdě. Do odpoledních „suchých“ kvalifikací již nastoupil jak do třídy 600ccm, tak i do SuperMon. V šestkách si Indi vyjezdil první řadu, druhé místo, vedle prvního Franty Loučky a třetího Pepy Duchana. V SuperMonech pak překvapivě jako nováček obsadil dokonce PolePosition a jeho čas na Monu by mu dokonce stačil i na čtvrté startovní místo v rámci šestikil!
V neděli se diváci rozehřáli na úvod Minibikovou Show po které následovaly třídy Klasik a sajdy. O přestávce se zase předvedl v sedle Indiho Hondy Jim Redman, šestinásobný mistr světa, kterému je bez mála osmdesát let! Po přestávce nastoupili „nové třídy“ a hned v úvodu závodu na startu SP 125 došlo ke kolizi jezdců Lukáše Běliče a Jana Pospíšila. Lukášovi se bohužel nepodařilo odstartovat a Honzovi se nepodařilo v chumlu jezdců Lukášovi vyhnout. Honza je v pořádku a Lukáš si snad už vybral letošní smůlu se zlomeninou nohy, kterou má po operaci. Nejvíce očekávaný byl určitě závod nejrychlejší, a to šestistovky. Indi opět předvedl parádní jízdu a podařilo se mu i opět pokořit traťový rekord s časem 1:15 na kolo a s průměrnou rychlostí 147,804. Franta Loučka bohužel upadl z druhého místa (měl by být již v pořádku) a vedle Indiho se tak na „bednu“ postavil další vynikající český jezdec Pepa Duchan a Kamil Holán.
Závod SuperMon byl ovšem nejdramatičtější. Když už byli jezdci seřazení na startu, na jedné části okruhu začalo pršet. Libor Kamenický se jako snad jediný rozhodl přezout, když ostatní ponechali stávající obutí. Po zaváděcím kole navíc Indi nedojel, protože neměl otevřený benzín a docela nás překvapil tím, že dokázal motorku roztlačit a nakopnout a dojet zpět na start. Po prvním startu nastal zmatek, Indi neodstartoval vůbec, ostatní jezdci jeli velmi vlažně a jen asi tři nastolili závodní tempo. Údajně někde na trati zavlálo několik červených vlajek, což jezdce zmátlo. Nakonec se tedy rozhodlo pro restart, a jezdci se znovu zařadili na svá místa. Indi opět předvedl krásnou jízdu a celu dobu si držel první místo. Bohužel byl závod opět zastaven a to z důvodu těžké nehody závodníka Pepy Duchana. Během závodu se mu projevila technická závada na předním kole, Pepa havaroval a byl převezen do bohunické nemocnice v Brně. Jeho stav se velmi rychle zlepšuje a všechny svoje fanoušky zdravil již tři dny po náročné operaci. Závod už znovu restartován nebyl a tak nebyly jeho výsledky započítány.
V celkovém pořadí Poháru tak Michal „Indi“ Dokoupil obsadil 1.místo ve třídě 1000ccm a 3.místo ve třídě do 600ccm za prvním Pepou Duchanem a druhým Petrem Zrzavým.
„Jsem strašně rád, jak pro mne nakonec tato sezona v rámci ČR dopadla, protože po nedojetém závodě 600ccm v Hořicích a neodjetém závodě v Radvanicích, jsem neměl přísun bodů na to, abych mohl počítat s podiovým umístěním. Chtěl bych moc pogratulovat Pepovi za titul v 600ccm a věřím, že se příští rok opět sejdem v první lajně na startu!“
Hořický Pavel Kočí, který loni vyhlásil „mistráček“ a hodně se zasloužil o vznik Poháru, také letos opět vyhlásil i Czecher Road Racing Rankings, kde se letos Indi umístil zase v čele jako loni. Je to trochu jiný způsob hodnocení jezdců, které je inspirováno systémem Duke Road Racing Rankings a nese jméno skvělého českého jezdce Vincenta Haskovce alias Czechera #3. Podrobnosti a výsledky naleznete na www.roadracing.webnode.cz

Kompletní výsledky všech tříd z Kyjova, fotografie a další Info naleznete na webu: www.kyjovskyokruh.com

Celkové výsledky Czech Road Racing Cupu, nebo-li Poháru přírodních okruhů SZM ČR můžete stáhnout zde.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist