Indi zpět v sedle, Těrlicko IRRC 2011

Téměř čtyři měsíce od vážné nehody v Irsku se Indi rozhodl opět posadit do sedla svojí Hondy CBR 600 RR a postavit se na start našeho neryhlejšího závodu v rámci českého Poháru na přírodních okruzích.

Fyzická příprava, která tomu předcházela, byla týdenní jízda na zapůjčené R1 od kamaráda Peti Němce. Záda se s náporem poprala statečně, zato kotník prostetoval a každý večer ho byl problém vůbec dostat z motocyklové boty kvůli otokům. Nicméně i ten týden určitě velmi pomohl, aby si Indi zase zvykl na řidítka.

Odjezd jsme naplánovali již na úterý večer, protože si Indi vzal částečně na starost depo kvůli umístění Irů i dalších cizinců. Také hned na druhý den přijel ve škříňovém Sprinteru Adrian McFarland s rodinou a naloženými jedenácti motocykly! Pět chlapů muselo otvírat zadní roletu, načež Adrian začal vykládat gumy a stojany. Za chvíli bylo okolo auta hromada stojanů a sloupy gum a auto bylo pořád plné! Motorky byly naskládané na dvě patra a to byla teprve podívaná. Ani se nedivím, že měl Adrian po cestě tři defekty, přijel na prázdném kole a praskl jeden ráfek.
Depo se začalo plnit pořádně až ve čtvrtek, a v pátek už bylo plno jak na asfaltu, tak na louce. Přežít vedra nám pomáhala těrlická přehrada, takže se hodně týmů setkávalo spíše na pláži než v depu. Na místě už byli nejen všichni Irové, ale i třeba Rico Penzkofer s kamionem, Horst Saiger nebo Didier Grams, kteří měli být hlavními hvězdami mezinárodního evropského IRRC šampionátu, který se letos prvním rokem na Těrlickém okruhu jel.
Trať byla letos opět trochu pozměněna, když letos pořadatelé „utáhli“ poslední zatáčku před cílem, aby dosáhli nižšího rychlostního průměru na kolo, což se stejně nepovedlo, porotože naopak retardér před cílem byl otevřenější než loni, a tak tam i v nějvětších kubaturách jezdili závodníci plná šest.
V pátek ráno si Indi přivstal v pět hodin, aby mohl od šesti přímo z okruhu živě vstupovat do „Dobrého Rána“ v ČT. Také se opět konalo zahájení na náměstí v Havířově, kam vyrazila většina cizinců a několik českých jezdců na závodních motocyklech, pozvat na víkend diváky. Na místě je přímo vyzpovídal pan Kratochvíl za pomoci Indiána, který pak celý víkend spolu s Vaškem Svobodou perfektně komentoval všechny závody.
Sobotní tréninky nezačal Indi úplně nejlépe, protože v kubatuře 125 SP zadřel hned v prvním kole krásnou Aprilii RS 125 2007 půjčenou od Pavla Grycze a jeho syna, a na kruhovém objezdu z ní “vystoupil“. Trénink sice ještě dojezdil, ale do dalšího už si netroufal nastoupit, protože si narazil rameno a zraněný kotník. Za to ve tříde 600ccm se mu vedlo dobře a obsadil tak v prvním tréninku druhé místo a v druhém tréninku celkově třetí místo za Belgičanem Bartem Clayesem a Jeroenem De Backenem na startovním roštu, tedy v první řadě.
Sobota by se jevila po všech stránkách jako vydařená, kdyby nebylo nehody Adriana McFarlanda, která ho bohužel následně stála po převozu do nemocnice život. Jeho žena s tříletým synem Tonym nesla tuto zprávu velmi statečně a ještě v nemocnici na dotaz organizátorů, zda si přeje ukončit závody, rozhodla, aby se v závodech pokračovalo, protože by si to Adrian určitě přál.
Druhý den tak do závodů Irové nenastoupili a před závodem 125 SP vzadli hold Adrianovi na motocyklech, s černými pásky na rukávech. Pořadatelé pak spolu s nimi a rodinou poližili na místě nehody kytici.
I Indi vyjel do svého prvního závodu po takové době s černou páskou na rukávu. Mnoho lidí čekalo na jeho návrat a na to, jak se vypořádá s tak silnou konkurencí. Indi ostartoval dobře, ale během prvního kola se pohyboval na čtvrtém místě, které rychle proměnil ve třetí za dvěma Belgičany. Netrvalo dlouho a za našeho jásotu projížděl cílem jako druhý. Ani jsme se neodvažovali doufat, ale k našemu překvapení, byl najednou Indi pár kol před cílem první a odrážel útoky Randyho Brandta a Barta Clayese. Když protnul vítězně cíl, mnoho z nás neudrželo emoce, ale to jsme ještě nevěděli, co nás čeká. V mávacím kole se Indi trochu zdržel se svými fanoušky, ale na stupně vítězů přijel včas. Ve chvíli, kdy si během státní hymny vzal Indi na podium syna Adriana a dal mu pohár, jsme už téměř všichni nasazovali brýle a utírali nosy do rukávu. Pro Indiho znamenal tento závod návrat, ale sám netušil, jak moc to bude náročné a těžké.
Indi byl nakonec jediný český jezdec, který se v rámci velkých kubatur postavil na bednu a nyní se připravuje na závody v Kyjově, kde se pojedou dokonce dva závody třídy 600ccm.
Výsledky všech tříd a další info najdete na http://www.terlickyokruh.nolimit.cz/

Fotky a novinky o našem týmu na našich stránkách www.iomtt.cz

Informace o redaktorovi

Veronika Hankocyová - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist