Havířovský Zlatý kahanec je už tento víkend

V netradičním termínu oproti předcházejícím ročníkům se v letošním roce uskuteční již 33.ročník mezinárodního silničního motocyklového závodu o „Havířovský Zlatý kahanec“, který na silničním okruhu nedaleko Havířova uspořádají v termínu 16. až 17.července 2016.

Kapitoly článku

Historie tohoto legendárního závodu nicméně pamatuje klání pořádané v květnu nebo červnu, což bylo v letech 1976 – 1980. Pořadatel závodu z.s. Prosport – cz intenzivně pracuje na přípravách tak, aby o nadcházejícím víkendu bylo vše organizačně zajištěno k uskutečnění této výjimečné motoristické akce, jenž se odehraje na přírodním okruhu v blízkosti Těrlické přehrady.

Diváky pochopitelně bude nejvíce zajímat startovní listina přihlášených jezdců, kteří se utkají o sady vavřínových věnců v sedmi samostatných závodech. Na startu by se mělo objevit okolo 160 jezdců z České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Belgie, Dánska a také Švédska. Ačkoliv termín závodu na Těrlickém okruhu koliduje s jiným závodem na motodromu v Mostě nebude Havířovský Zlatý kahanec v žádném případě ochuzen o kvalitní jezdecké pole, ale právě naopak. Zejména v závodech do 600 ccm, nad 600 ccm a Grand Finále se dá očekávat doslova bitva o ty nejvyšší příčky.

"Co je to GRAND FINAL? Do tohoto závodu se mohou přihlásit všichni jezdci tříd do 600 ccm a nad 600 ccm. Startovat bude nejlepších 35 jezdců seřazených na startovním roštu dle dosažených časů z tréninkových jízd bez rozdílu tříd. V případě, že se jezdec nekvalifikuje do tohoto závodu bude mu vráceno startovné za závod GRAND FINAL. Vyhlášeny budou obě kategorie do 600 ccm i nad 600 ccm samostatně."

Největším diváckým lákadlem bude zcela určitě lichtenštejnský jezdec a také absolutní vítěz Havířovského Zlatého kahance Horst Saiger. Pravidelného účastníka mistrovství světa Endurance (vytrvalostní závod), který patří ke světové špičce přírodních světových okruhů uvidí diváci na motocyklech Kawasaki a to ve všech třech divácky nejatraktivnějších závodech. Zatím nikdy co startoval v Těrlicku nenašel přemožitele, i když jeho největší rival pětinásobný absolutní vítěz Evropského poháru IRRC Didier Grams z Německa marně rok co rok hledá recept jak Saigera porazit a získat tak trofej pro absolutního vítěze závodu, která mu již uniká pátým rokem. Dalším zahraničním favoritem bude také vítěz mezinárodního závodu Fischereihafen – Rennen Bremerhaven sympatický německý pilot Thilo Günther startující na motocyklu BMW.

Český prapor budou chtít povznést naši nejlepší jezdci této nejrychejší kubatury jako Kamil Holán v letošním roce startující na proslulém TT Isle of Man, Petr Bičiště, Aleš Nechvátal a také Marek Červený, který se v Těrlicku objeví poprvé na stroji BMW a jistě bude patřit k velkým překvapením letošního ročníku. Neméně napínavou podívanou až do posledního kola bude závod volné třídy do 600 cccm. Své loňské první vítězství z Těrlického okruhu bude obhajovat v současnosti náš nejúspěšnější jezdec přírodních okruhů Marek Červený. Pokořit Marka Červeného se chystá početná konkurence našich i zahraničních jezdců na čele s Horstem Saigerem (v loňském roce druhý) dále pak premiérově startujícím jezdcům na Těrlickém okruhu Belgičan Kevin De Frenne (7. místo IRRC), dánský jezdec Anders Blacha (8. Místo IRRC), Rakušan Stefan Schorgendorfer (11. Místo IRRC).

Také v dalších závodech tříd 125 SP, 125 GP, 250 GP, 250 SP, Supertwin, Supermono a všech kubatur veteránů zvané Klasik si diváci najdou své. Přihlášeni jsou favorité těchto závodů jako například Karel Kalina, Miloš Thér, místní Marek Vrána, Josef Juřík, Johan Furbock (A), Petr Kunz, Milan Horák, Miroslav Sedlo, Marek Zíma, Christopher Eder (A), František Loučka, Pavel Jančík, Stefan Holz (D), Daniel Zeornweg (D), Vysloužil Alexandr, Hanzalík David (SK), Richard Sedlák. Na startu závodu nebudou chybět ani zástupkyně něžného pohlaví Anežka Svobodová a Tereza Poláková.

Doslova v hodině dvanácté potvrdil start tým Motopoint Indi Racing Team (MIRT), jenž letos závodí s Michalem Indi Dokoupilem a Veronikou Hankocyovou v Irsku. Ve svém nabitém programu nicméně nalezli čas a v Těrlicku se všem fanouškům představí Michal Indi Dokoupil ve třídě Supertwin. Dokonce už v pátek se úspěšný jezdec letošní TT na ostrově Man ukáže na tradiční autogramiádě na náměstí v Havířově, kde bude s ostatními vybranými jezdci víkendového podniku k dispozici všem fanouškům závodění na dvou kolech.

Sobotní tréninky a nedělní závody začínají od 8:30 hodin. Slavnostní zahájení závodu se v prostoru startu a cíle uskuteční od 10:45 hodin. Tak jako v předešlých letech bude možno závod sledovat opět na velkoplošných obrazovkách jak v prostoru startu a cíle, tak i na Těrlickém zpomalovacím retardéru pod Bludovickým kopcem zvaný stadion. Divákům bude opět umožněno zakoupit si v předprodeji na tradičních vybraných místech zlevněné vstupenky.

Více informací naleznete na webových stránkách pořadatele - www.terlickyokruh.nolimit.cz

Děti do výšky 150 cm mají vstup zdarma a budou mít jedinečnou možnost v prostoru startu a cíle si zajezdit při nedělním závodě na elektro crossových motocyklech značky Kuberg. Samotnému závodu bude předcházet v pátek 15.července v prostorách Havířovského náměstí od 16:00 hodin tradiční autogramiáda s předními jezdci. Letošní ročník je doslova za dveřmi proto si jej nenechte ujít a přijeďte nasát jedinečnou atmosféru přírodního okruhu, tohoto ojedinělého motoristického svátku v našem kraji.

Provizorní startovní listina Havířovský Zlatý kahanec - Startovni listina 2016.pdf

Pro účast v soutěži se prosím přihlašte

Pro účast v naší soutěži je nutné se přihlásit ke svému účtu (vpravo nahoře) nebo se zaregistrovat na stránkách www.motorkari.cz. Děkujeme.
  • Kolikrát se stal jezdec Horst Saiger absolutním vítězem Havířovského zlatého kahance?
    • 2x
    • 3x
    • 4x
    • 5x

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Čestmír Dlouhý - (Odebírat články autora)
Milan Hlavatý - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist