Česká Tourist Trophy/IRRC – sobotní kvalifikace

V Hořicích se dnes během kvalifikací rozhodlo o postavení na startu zítřejších závodů, ve kterých se rozdělí body do mezinárodního šampionátu International Road Racing Championship a také volných závodů motocyklových klasiků.

Už sobotní program dal jasně najevo, že neděle bude nabitá akcí, adrenalinem a skvělým motocyklovým závoděním. Platit to bude především pro nejrychlejší kubaturu superbike, která je opravdu nabitá skutečnými hvězdami přírodních okruhů. Během kvalifikačních jízd vykrystalizoval trojlístek největších favoritů pro zisk zítřejších vavřínů a všechny tuzemské fanoušky určitě těší to, že na pole position se zítra postaví domácí hvězda Marek Červený. Ten sice v téhle třídě jede na divokou kartu, ale svým časem 2:17,867 sekundy ukázal, že rozhodně pomýšlí na stupínek nejvyšší! Pouhých 13 tisícin sekundy za ním zaostal několikanásobný vítěz tohoto seriálu Didier Grams z Německa a dalších 68 tisícin ztratil třetí muž kvalifikace a loňský mistr IRRC, a to Belgičan Sebastian Le Grelle. První řadu doplní leader průběžného pořadí, kterým je Belgičan Vincent Lonbois, jenž však na Červeného ztrácí už 1,118 sekundy. Dva velcí domácí favorité budou stát v úvodu druhé lajny a to pátý Kamil Holán a šestý Aleš Nechvátal a druhou řadu doplní Nizozemci Jochem Van Den Hoek a Johan Fredriks. Kompletně domácí bude třetí řada, v níž se srovnají devátý Petr Bičiště, desátý Josef Lukšík, jedenáctý Tomáš Mysliveček a dvanáctý Pavel Tomeček. Dvě zítřejší superbikové jízdy budou určitě patřit k tomu nejlepšímu, co bylo kdy v Hořicích k vidění – za to dám ruku do ohně!

Supersporty jsou obsazením i vyrovnaností trošku ve stínu silnějších superbiků, ale i tak se bude určitě jednat o parádní podívanou, která však bude mít pouze jednoho hlavního favorita… Bude jím samozřejmě obhájce loňského titulu Marek Červený, který se svojí Kawasaki nadělil druhému Wolfgangu Schusterovi z Německa propastných 2,218 sekundy! Na dalších příčkách je to však již o hodně vyrovnanější a na stupně vítězů si spolu se Schusterem brousí zuby určitě i třetí muž kvalifikace Kamil Holán, a čtvrtý Holanďan Joey Den Besten, jenž s Červeným bojuje o letošní titul. Ve druhé řade se zítra seřadí Dán Anders Blaha, Richard Sedlák, Francouz Pierre Yves Bian a Slovák Miroslav Sloboda. Kvalifikační top ten kompletují Němci Daniel Schmidt a Max Gaube.

Kvalifikaci společných tříd 175 a 250 ccm ovládli piloti na čtvrtlitrových motocyklech Yamaha a tím nejrychlejším z nich byl nestor tuzemských okruhů Vítězslav Hatan před druhým Markem Koudelkou a třetím Lukášem Běličem. Miloš Thér s ČZ 125 byl nejenom nejrychlejším pilotem slabší kubatury, ale v celkovém součtu obou tříd zajel skvělý sedmý čas a příliš nezaostal ani desátý Jiří Obultowicz s ČZ 125 OKD.

Vítězslav Hatan s Yamahou 350 TR3 opanoval i kvalifikaci kubatury do 350 ccm a to tak suverénně, že velmi rychlého Belgičana Marca Michota a Aermacchi Ala´d Oro porazil o propastných 11,132 sekundy! Třetí čas zajel Miloš Thér s ČZ 260 a první řadu doplní čtvrtý Václav Slanec s Yamahou 350 TR3. V první řade společného závodu tříd 500 a 750 ccm budou dva „půllitry“ a dvě „sedmpade“, jmenovitě Pavel Jančík s Seeley Weslake 750, Marek Stibor s dvoutaktní Kawasaki 750 H2, Pavel Novák s Hondou CB 500 R a Belgičan Marc Michot s motocyklem ESO 500 S49.

Skvělou podívanou samozřejmě nabízí i sidecary, které zítra sice vystartují k závodu „na pravidelnost“, ale i tak si piloti a jejich mitfárové nedarují ani metr tratě zadarmo! To už dnes potvrdily první dvě posádky, které dokázaly svůj stlačit čas pod tři minuty, což se stalo v historii poprvé. Jsou jimi Jiří Virág a Martin Vajdl se strjem Pedrini Yamaha OW 31 a také Miroslav Medek s Ondřejem Kopeckým, kteří startují se Suzuki 1000 GS. Parádní výkony ale předvádějí všech sedmnáct posádek, které se dnes v Hořicích představily a nejinak tomu bude určitě i zítra. Nezapomeňte si tedy ráno přivstat – první závod (supersporty) startuje totiž už v 9.15 hodin!

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist