Závod 300 zatáček Gustava Havla – velkolepá podívaná

Letošní ročník jednoho z nejlegendárnějších závodů u nás je už minulostí a jeho šestapadesáté pokračování určitě nezklamalo žádného z četných fanoušků, kteří se v ohromném počtu sešli podél nádherné hořické tratě. Skvělé počasí, perfektní jezdecké obsazení ve všech třídách a hlavně dramatické souboje bez závažnějších problémů a pádů – víc jsme si snad ani přát nemohli.

Jako první v neděli na trať vyrazili tradičně piloti kubatury produkčních motocyklů Sportproduction 125. Hned úvodní klání nedělního programu bylo ale dvakrát přerušeno kvůli haváriím (v první části ve druhém kole a po restartu hned v prvním kole), které se naštěstí obešly bez vážnějších zranění. Ve všech třech částech závodu byl hodně vpředu Radek Lamich, který zde obhajoval svoje loňské vítězství. Po druhém restartu sice ještě na chvíli pustil na čelo Davida Poláka, ale při průjezdu prvním kole už byl na čele a svůj náskok během pěti kol už pouze navyšoval na sedm sekund, o něž zvítězil před stříbrným Lukášem Fikkerem a bronzovým Martinem Sedlem. Za nimi dojel v rozmezí necelé půlsekundy čtvrtý Michal Vecko. Těsný souboj o páté místo pro sebe nakonec rozhodl Marek Zima před šestým Davidem Polákem.

Po časově roztrhaném, leč velmi chutném předkrmu v podobě „dakšnů“ přišel na řadu první z vrcholů nedělního programu a to kubatura Open 600. Závod byl kvůli havárii sice ukončen červenou vlajkou, ale až v posledním kola a diváci tak nejenže o nic nepřišli, ale závod ani nenabral žádný časový skluz. V ní potvrdil roli největšího favorita loňský vítěz a zároveň poleman Kamil Holán, pilotující Yamahu YZF R6. Po startu se sice o pár příček propadl, ale vše rychle napravil a při průjezdu cílem prvního kola už byl na čele. Jeho výkon byl naprosto dominantní a nikdo z jeho soupeřů ani v nejmenším neměl šanci jej v jeho cestě za vítězstvím jakkoliv ohrozit. O to větší bitva se ale odehrávala v souboji o druhé místo, o které se přetahovali německy mluvící piloti Thomas Walther, Christian Schmitz (oba z Německa) a také Rakušan Jochen Rotter. Jejich bitva diváky zvedala ze sedadel, patřila k ozdobám celé neděle a tenhle trojlístek protnul cílovou čáru právě v tomhle pořadí. Skvělé páté místo získal Richard Sedlák po souboji se šestým Němcem Maxem Gaubem a sedmým Michalem Veckem. Francouzský mistr světa Endurance Matthieu Lagrive dojel při svojí premiéře na téhle těžké trati na osmém místě se ztrátou pětatřiceti sekund na vítězného Kamila Holána.

Nejlepší a nejvyrovnanější bitvy o vítězství letos v Hořicích nepředváděli superbikeři či piloti šestistovek, ale střelci kubatury 125GP. Tahle trída byla vždy ozdobou Zatáček, a i když vloni Patrik Kolář ve dvackách dominoval, letos se vše vrátilo o „starých pořádků“ a dvoutaktní pily zase pořádně tvrdily muziku! Hlavní role hrálo trio Patrik Kolář, Rakušan Christopher Eder a také Michal Savinkov. Všichni tři si několikrát prohodili veškeré pozice na stupních vítězů a v podstatě do posledního kole nebylo jasné, v jakém pořadí nakonec projedou cílem. Z bojů o vavříny se nakonec vyřadil Michal Savinkov, který v samotném závěru havaroval (naštěstí bez zranění) a pro svoje deváté vítězství na tomto okruhu si dojel Patrik Kolář, jenž už jen jedno prvenství ztrácí na legendárního Bohumila Stašu. O pouhých 0,189 sekundy za ním dojel druhý Christopher Eder na extovární KTM a na stupně vítězů je doplnil domácí Oldřich Podlipný, který těsně za sebou přivezl čtvrtého Steffana Graemera z Německa. Závod čtvrtlitrů 250CRR zdaleka nenabídl tak napínavou podívanou jako dvacky a zcela suverénně zvítězil Dán Anders Blacha se čtyřicetisekundovým náskokem před druhým Danem Vysloužilem a třetím Davidem Řezáčem.

Loňský i předloňský vítěz Shaun Anderson ze Severního Irska je buďto tvor z úplně jiné planety, nebo komisaři na přejímkách udělali chybu a do závodu třídy Supermono jej pustili se superbikem… Ani při svojí třetí účasti na Zatáčkách totiž nenašel vyrovnaného soupeře, všechny svoje protivníky zcela deklasoval a nakonec cílovou pásku protnul na prvním místě s náskokem 1:18,521 sekundy! Během svojí spanilé jízdy zajel i nový rekord trati téhle kubatury s hodnotou 2:25,085 sekundy a tenhle čas by ho v sobotní kvalifikaci nejsilnější třídy „litrů“ zařadil na třinácté místo - Chuck Norris by to nezvládl lépe! Pro druhé místo si v poklidu dojel matador téhle třídy Libor Kamenický a velmi těsný souboj o bronz pro sebe rozhodl Marek Němeček, který na „bramborovou“ pozici odsunul nestárnoucího Karla Kalinu. Pětici nejrychlejších pilotů uzavřel Pavel Jančík.

Všichni diváci se určitě nejvíc těšili na závod kubatury superbiků, tedy Open 1000 a hlavně na miláčka domácího publika, kterým je Marek Červený. Ten do závodu vystartoval nejrychleji a spolu s polemanem Gidierem Gramsem si v prvních kolech vytvořili před svými pronásledovateli drobný náskok. Během jedenácti kol si Mr. 45 dokázal před Gramsem vytvořit pětisekundový náskok a i když nevylepšil svůj traťový rekord, tak dokázal očekávání svých fanoušků naplnit a nejprestižnější kubaturu opět vyhrát. Hodně výrazná byla dvojice ostrovanů, jezdících v týmu Penz13.com, když zpočátku dokázal na třetím místě držet Brit Danny Webb a hlavně Derek Shiels, který si při svojí premiéře na téhle trati dojel pro čtvrté místo, když nestačil na Kamila Holána, jenž si po vítězství v supersportech z Hořic odvezl i bronzový věnec ze superbiků. Dvě desetiny sekundy na Shielse ztratil pátý Petr Bičiště, šestý dojel expilot světové Grand Prix a vedoucí muž seriálu IRRC Danny Webb. Na dalších pozicích dojeli domácí střelci a to sedmý Tomáš Borovka, osmý Pavel Tomeček a devátý Aleš Nechvátal. Desítku nejrychlejších superbikerů doplnil Němec Timo Shoenhals.

Celý nedělní program uzavřel závod dvouválců, tedy třída Twin. Je sice „nejmladší“ kubaturou celého programu a dříve se jezdila spolu se supermony, ale dvouválce jsou stále populárnější a stala se tak nedílnou součástí Zatáček, kde se jede jako součást mistrovství České republiky. Přestože na startu byli i mnozí zahraniční jezdci, pořadí na čele závodu bylo čistě „československé“. Zvítězil Petr Najman, který s motocyklem Kawasaki 650 ER6 s časem 2:27,175 sekundy zajel i nový tratový rekord kubatury a ukázal, že třída twinů už není pouze „o Indim“. Na druhém místě dojel Slovák David Hanzalík, který na Najmana ztratil jedenáct sekund a stupně vítězů doplnil Marek Stibor. Jak byly klidné boje v první trojici, o to těsnější byly výsledky na dalších příčkách, kde dojel čtvrtý Jan Markalous těsně před pátým Jakubem Gottwaldem, šestý pak byl David Kužela o půl sekundy před Němcem Stefanem Holzem.

Šestapadesáté Zatáčky opět ukázaly, že patří k tomu nejlepšímu, co u nás na „silnici“ k vidění a nejinak tomu určitě bude i u dalšího závodu, kterým v Hořicích bude Česká Tourist Trophy, jejíž součástí je i seriál International Road Racing Championship, konaný o víkendu 18. - 19, srpna.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)
Dušan Belica - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 24 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
jo přispěl 2 Kč
kopetr přispěl 2 Kč
JirkaR6R přispěl 2 Kč
omg přispěl 2 Kč
wejrcze přispěl 2 Kč
strecKopca přispěl 2 Kč
strakon přispěl 2 Kč
davidmestak přispěl 2 Kč
Venca_hnhn přispěl 2 Kč
Jack přispěl 2 Kč
monkeyvraky přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist