Závod 300 zatáček Gustava Havla se jede už tento víkend

Jeden z vrcholů domácí roadracingové sezóny už je těsně za dveřmi – šestapadesátý ročník legendárního závodu 300 zatáček Gustava Havla se jede totiž už o tomto víkendu. V pozvánce se teď podíváme na program celé akce a hlavně si prolistujeme startovní listiny, ve kterých se pokusíme najít hlavní favority všech následujících klání.

Letos se závod 300 zatáček Gustava Havla pojede podle stejného časového harmonogramu jako v předešlých dvou letech. V pátek proběhnou nejenom technické a administrativní přejímky, ale hlavně divácky atraktivní slavnostní oficiální otevření „Muzea Czech Road Racingu“, na které byly pozvané hvězdy české motocyklové silnice v čele s Bohumilem Stašou a Pavolem Dekánkem. Diváci si tak budou moct během autogramiády spolu s nimi zavzpomínat na skvělé boje, které na tamní trati předváděli v letech minulých. V sobotu se pak po celý den bude trénovat a v neděli se diváci mohou těšit na šestici napínavých závodů. První klání „dakšnů“ odstartuje už v deset hodin a jeden z vrcholů nedělního programu, třída supersport, přijde na řadu hned poté, tedy v jedenáct hodin. Závod superbiků je naplánován krátce před půl třetí a celý program uzavřou supermona, jejich hřmící motory budou slyšet v hořických ulicích ještě kolem čtvrté hodiny. V žádném případě tedy neplánujte vyrazit ho Hořic až po nedělním obědě – přišli byste tak o skvělou podívanou! Raději přijeďte už v sobotu, kterou si vyhraďte k návštěvě depa, vyhledání divácky nejatraktivnějších míst na trati a určitě se nebudete nudit ani v pozdních odpoledních či večerních hodinách – dění v depu a kolem tratě bývá hodně napínavé po celý víkend!

Časový harmonogram

Sobota 19.05.2018
08:30 — 09:00 30 I. měřený trénink SP 125
09:15 — 09:45 30 I. měřený trénink Do 600
10:00 — 10:30 30 I. měřený trénink 125 + CRR 250
10:45 — 11:15 30 I. měřený trénink Twin
11:30 — 12:00 30 I. měřený trénink Nad 600
12:15 — 12:45 30 I. měřený trénink Supermono
13:30 — 14:00 30 II. měřený trénink 125 SP
14:15 — 14:45 30 II. měřený trénink Do 600
15:00 — 15:30 30 II. měřený trénink 125GP + CRR 250
15:45 — 16:15 30 II. měřený trénink Twin
16:30 — 17:00 30 II. měřený trénink Nad 600
17:15 — 17:45 30 II. měřený trénink Supermono

Neděle 20.05.2018
09:00 Slavnostní zahájení
09:45 09:55 10:00 9 SP 125
10:45 10:55 11:00 11 Do 600
11:55 12:05 12:10 9 GP 125 + CRR 250
13:00 13:10 13:15 10 Twin
14:10 14:20 14:25 11 Nad 600
15:20 15:30 15:35 10 Supermono

Uvedený časový harmonogram je předběžný a pořadatel si vyhrazuje, v závislosti na počtu jezdců a aktuální situaci, právo na jeho změnu.

Startovní listiny

Tak jako tomu bývá v posledních letech zvykem, první na trať v neděli vyrazí produkční stopětadvacítky, tedy třída Sportproduction 125, který se pojede jako "Memoriál Martina Turny". Do závodu je přihlášeno bezmála pět desítek pilotů, z nichž si na boje o stupně vítězů určitě nejvíc brousí zuby loňský vítěz Radek Lamich, který bude usilovat o svoje sedmé vítězství na tomto okruhu. Jeho plány ale budou určitě chtít překazit otec a syn Miroslav a Martin Sedlovi, kteří zde zvítězili v roce 2016 (syn Martin), respektive 2015 (otec Miroslav). Do bojů o stupně vítězů bude určitě chtít promluvit vloni bronzový Petr Kolář, stejně jako další domácí pilot Marek Zima. Na pozice v první pětici ale určitě pomýšlejí například Michal Vecko, David Řezáč či Lukáš Fikker, stejně jako testfára webu motorkari.cz Tomáš Mysliveček, který si na „dakšnu“ opět odskočí ze třídy superbiků. Už první předkrm, který budou tvořit tyto dvoutaktní malorážky, bude určitě stát za to.

Pořádná bomba je načasovaná na jedenáctou hodinu a bude jí kubatura supersportů (Open do 600). Bude to nejspíš nespravedlivé vůči pilotům, kteří se stabilně účastní a bojují o hořické trofeje, ale nedá mi to: „šestek“ se letos zúčastní několikanásobný mistr světa Endurance Matthieu Lagrive z Francie. V Hořicích už se byl kdysi podívat (vždyť byl členem supersportového týmu Josky Kubíčka), ale že se objeví i v závodě, v to asi doufal málokdo. Uvidíme, jestli se už při svém prvním závodě zapojí do soubojů o vítězství, tak jako tomu bylo kdysi v případě Michaela Pearsona či Rico Penzkofera. Mezi nejžhavější kandidáty na zisk vítězství budou ale určitě patřit naši střelci v čele s loňským vítězem Kamilem Holánem, Richardem „Ričim“ Sedlákem, který vloni dojel pro svoje první stupně vítězů, či vloni čtvrtým Michalem Veckem a pátým Michalem „Indim“ Dokoupilem. Hodně bude určitě vidět i Aleš Nechvátal, který si letos k litrové kubatuře střihne i šestky. Z dalších našich pilotů, kteří budou určitě usilovat o top ten, musíme určitě zmínit Karla Brandtnera a Petra Košťála. Z Německa přijede vloni stříbrný Christian Schmitz, jenž dojel druhý, stejně jako Max Gaube, který si připsal šestou příčku. Svoje krajany doprovodí Wolfgang Schuster, znající hořickou trať už nazpaměť, a ten si bude chtít spravit chuť poté, co jej z loňských bojů o stupně vítězů zradil stávkující motor. Další Němci Daryl Doerlich, Henrik Voit, Rakušan Jochen Rotter, Slováci Miroslav Sloboda a David Hanzalík, Dán Anders Blacha – v podstatě by šlo vyjmenovat celou startovní listinu – co jméno, to osobnost!

Dvoutaktní kubatury GP 125 a CRR 250 pojedou tradičně naráz, ale budou samozřejmě klasifikovány odděleně, přičemž získané body se budou počítat do přeboru České republiky na přírodních okruzích. „Dvacky“ patří vždy k ozdobám Zatáček a letos tomu určitě nebude jinak. Z pohledu zisku hořických vítězství je teď v největším laufu Patrik Kolář, který vloni ziskem osmého vítězství začal dotahovat domácího Oldřicha Podlipného, jehož konto je o jedno vítězství bohatší. Oba tak mohou v počtu vítězství ještě dotáhnout či předstihnout Bohumila Stašu, který je s deseti vítěznými závody na tomto piedestalu úplně nejvýše. Dvěma domácím pilotům bude určitě velmi těsně sekundovat loňský smolař a vítěz z roku 2015 Michal Savinkov, stejně jako Němec Steffen Graemer a Rakušan Christopher Eder na extovární KTM. Vloni byl sice výkon Patrika Koláře naprosto suverénní, ale právě ostré dvoutaktní malorážky bývaly vždy jedny z nejnapínavějších bojů o vítězství – doufejme, že tomu tak bude i letos. Ve čtvrtlitrech bude svoje loňské vítězství obhajovat Australan Eric Lenser, ale vloni druhý Karel Matuš určitě vynaloží všechny síly na to, aby sekundový náskok, s nímž vloni cílem projel právě Lenser, byl letos na jeho straně! Chybět nebude ani předloňský vítěz Jaroslav Křen a své bude chtít do bojů o vítězství říct i silný Dán Anders Blacha, jenž zde byl nejrychlejší v roce 2015 – ve čtvrtlitrech určitě budou boje stejně zajímavé jako ve dvackách!

Po dvoutaktních třídách přijde na řadu třída čtyřtaktních dvouválců, tedy kubatura Twin, která se pojede o body do mistrovství ČR. V ní je určitě největším favoritem Michal „Indi“ Dokoupil, startující s Kawasaki 650 ER6, který bude pravděpodobně jen těžko hledat nějakého vážnějšího konkurenta. K adeptům na stupně vítězů určitě patří obhájce loňského stříbra Marek Stibor, Jan Markalous, Slováci Milan a David Hanzalíkovi či Němec Stefan Holz. Bohužel na startu bude chybět vloni bronzový Belgičan Joel Smolders, ale zato přijedou jeho tři krajané Paul de Doncker (jehož dobře známe z veteránů), Jacques Borremans a Peter Bonnarens. Trať bude mít ze čtvrtlitrové třídy najetou Australan Eric Lenser, bohatá účast ve třídě Supermono je výhodou na straně Němce Daniela Zörnwega. Každopádně tenhle závod bude mít podtitul „Hon na Indiho“.

Jsme u absolutního vrcholu dne, kterým dozajista bude kubatura Open 1000. Je to již pravidlem, že právě v superbicích bývá nejhvězdnější zastoupení a nejinak tomu bude i v letošním ročníku. Nejvíce fanoušků bude mít kolem trati domácí hvězda Marek Červený, který s motocyklem BMW 1000RR připravovaným týmem Wepol Racing bude usilovat o obhajobu loňského vítězství a snažit se také ustanovit nový traťový rekord, který drží právě od a má nyní hodnotu 2:14,761. Největším konkurentem mu bude nejspíš Němec Didier Grams, se kterým tady už Mára svedl nejednu napínavou bitvu (a Hořice umí pod 2:15), ale i Kamil Holán – další jméno, které by nikoho nepřekvapilo nejenom na stupních vítězů, ale i na jejich nejvyšším postu. V bojích o bednu budou určitě zaangažovaní i další tuzemští střelci v čele s Petrem „Kimurou“ Bičištěm, Alešem Nechvátalem, Pavlem Tomečkem či Leošem Hlaváčkem. V Hengelu zaujal skvělým výkonem Tomáš Borovka, který tak bude v neděli pomýšlet na vylepšení loňského třináctého místa. Pokud jsem na začátku statě jmenoval Červeného a Gramse jako dva největší favority, tak k nim budeme muset připočítat určitě ještě Brita Dannyho Webba, startujícího v týmu Penz13.com. Někdejší účastník světové Grand Prix zde zaujal už při svojí loňské premiéře, kdy po nervy drásajících bojích skončil na pátém místě a letos svoji transformaci na „roadracera“ potvrdil i v Hengelu, ze kterého po dvou vítězstvích odjel jako leader tabulky šampionátu IRRC. Jeho týmový šéf Rico Penzkofer přiveze i další dva piloty a to Dereka Shieldse ze Severního Irska a Brita Jamieho Cowarda. Ti, stejně jako jejich loňští předchůdci Polita a Kneen, se také nejspíš ihned zapojí do bojů v elitní desítce. Letošní hořické superbiky budou určitě ozdobou české motocyklové silnice!

Celé nedělní klání tradičně uzavřou jednoválcové buchary, tedy třída Supermono, stejně jako twiny jedoucí na úrovni mistrovství ČR. V ní o třetí vítězství v řadě bude usilovat Shaun Anderson ze Severního Irska, který se svým speciálem Krämer 690 v předcházejících dvou letech všechny svoje soupeře doslova deklasoval. Vloni vyhrál téměř s minutovým náskokem, takže by bylo asi hodně odvážné tipovat, zda mu někdo z jeho soupeřů bude jakkoliv „překážet“ v dalším vítězství. Vyrovnané bitvy ale můžeme očekávat o stříbro a stejně jako vloni se jich mohou zúčastnit domácí piloti František Loučka, Karel Kalina (kteří Andersona vloni doprovodili na bednu), Libor Kamenický nebo Pavel Jančík. Do Hořic ale opět přijede znalec tamní tratě Němec Nico Kehrer, jeho krajan Alexander Michael, který vloni jen těsně zaostal za třetím Kalinou či Mario Wilhelm, jenž dojel na sedmém místě. Možnost zajímavého porovnání pravověrných supermon s motocyklem třídy Moto3 budeme mít opět díky Hondě NSF250RW Rakušana Christophera Edera.

Aktuální informace o šestapadesátém ročníku Zatáček najdete na našem fóru.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 2 Kč
tomasNJ přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist