Sobotní Zatáčky

Na přírodním okruhu v Hořicích se v sobotu odjely kvalifikační jízdy, které rozhodly o postavení na startu nedělního závodu 300 zatáček Gustava Havla.

Kapitoly článku

Už tréninkové jízdy musely všechny přítomné diváky doslova nadchnout, Svatý Petr zařídil doslova luxusní počasí, piloti se rozhodně nenechali zahanbit a tahali heftem tím správným směrem! Nejparádnější podívaná byla na kubaturu Open 600 a hlavně na místního Máru Červeného, který se svojí Kawasaki ZX6 R zajel čas 2:17,783 sekundy, což je pouze tři desetiny za stávajícím rekordem okruhu, který drží Michael Pearson, ale s litrovým motocyklem! Kdo dneska chyběl, může samozřejmě vše napravit zítra, bitvy o vavříny budou určitě ještě daleko napínavější, nežli dnešní boje s časem.

Zítra se začíná brzy ráno, když od 8.45 do 10.15 hodin jsou naplánované warm-upy. Po slavnostním zahájení vyrazí na start třída Sportproduction 125 ccm. Do tohoto závodu se přihlásilo přes padesát závodníků, takže kvalifikace sloužila i jako síto, jímž se oddělilo šestatřicet nejrychlejších, kteří postoupili do nedělního závodu. V první lajně se zítra seřadí Martin Sedlo, Petr Kolář, Jakub Vojtíšek a Miroslav Sedlo. Loňský vítěz Radek Lamich za obhajobou prvenství vyrazí z páté pozice, za šestým Michalem Šlezarem bude na sedmém místě stát nesmrtelný Zbyněk Soukup a osmý čas zajel Ital Pierre Coppa.

Dalším závodem bude kubatura Open 600 a jak už bylo předesláno, patrně se bude jednat o vrchol celého dne. Na pole position se postaví domácí matador Marek Červený, který za sebou nechal o propastných 2,284 sekundy druhého Patrika Vostárka. Třetí čas zajel Ital Luca Gottardi, který sice na téhle trati vloni debutoval, ale jeho progres je opravdu neuvěřitelný a boje o nejvyšší příčku rozhodně nejsou vyloučeny. První řadu dokompletuje další ikona domácí roadracingové scény Kamil Holán. Ve druhé řadě vedle sebe postaví pátý Josef Duchan, šestý Dán Anders Blacha, sedmý Martin Holoubek a osmý Petr Homola. Na deváté příčce sice figuruje Michal Dokoupil, ale ten bohužel do závodu nenastoupí kvůli zranění, jenž utrpěl při kvaldě Twinů. Je to veliká škoda, protože pokud by se do zítřejších bojů zamíchal i „Indi“, byla by to opravdová infarktovka! Důležité je ale to, že jeho zranění nejsou nijak vážná a neohrozí jeho starty při závodě Tourist Trophy.

Do „dvoutaktního trojboje“ zítra nastoupí piloti kubatur 125GP, 250GP a 250SP. Ve společné kvalifikaci byl nejrychlejší Dán Anders Blacha s „ostrou“Yamaha 250 TZM. V závodě čtvrtlitrů spolu s ním budou v první řadě Němec Henrik Voit, a domácí piloti Pavel Navrátil a Michal Šlezar, který je zároveň nejrychlejším pilotem produkčních dvěstěpadesátek. Sledovanějším bude ale určitě část „dvacková“, kde budou v první řadě stát domácí piloti Michal Savinkov a Olda Podlipný a také Rakušan Christopher Eder a Němcem Steffenem Gramerem.

Do závodu superbiků, tedy kubatury Open 1000, vystartuje zítra osmadvacet pilotů. Na prvních dvou místech budou motocykly BMW S 1000RR, pilotované polekaném Kamilem Holánem a také Alešem Nechvátalem, jenž si připsal druhý kvalifikační čas - pouze tito dva „bavoráčníci“ svoje časy stlačili pod hodnotu 2:20 sekund. Třetí čas zajel Pavel Tomeček a čtvrtý byl Vítězslav Bican, který ale ve druhé kvalifikaci ošklivě havaroval a byl s otřesem mozku a vnitřním zraněním letecky transportován do hradecké nemocnice - přejeme brzké uzdravení! Pátý čas si připsal Petr „Kimura“ Bičiště, jehož do druhé řady doprovodí šestý Leoš Hlaváček, sedmý Tomáš Mysliveček a osmý Němec Mark Bornhausser, který je tak nejrychlejším zahraničním účastníkem. Jejich ústup ze slávy je daný jednak tím, že se „přespolní“ zaměřili spíše na srpnové Tourist Trophy, ale také tím, že naši piloti zkrátka pekelně porychlili, vždyť například Němcům Stefanu Holzovi a Henriku Voitovi (kteří vždy patřili do popředí výsledkových listin) patří až dvanáctá, respektive čtrnáctá příčka!

Závody jednoválců a dvouválců měly jet původně naráz, ale nakonec bylo rozhodnuto, že každá kubatura pojede oddělený závod. Ve třídě Twin bohužel na startu neuvidíme Michala Dokoupila, a tak závod se musí obejít bez největšího favorita, vždyť „Indi“ dokázal první kvalifikaci ovládnout s bezmála dvousekundovým náskokem. Na pole position tak bude zítra stát nádherná Ducati 796 pilotovaná Josefem Duchanem, druhý čas zajel Fin Tuuka Korhonen, třetí byl Marek Němeček a první řadu doplní Zbyněk Soukup. Zajímavý bude určitě i souboj o nejrychlejší dámu, ve kterém se utká osmnáctá Veronika Hankocyová a dvacátá Anežka Svobodová.

Také ve třídě Supermono bude na pole position stát jiný motocykl, nežli většina diváků očekává. Favorizovaného Libora Kamenického totiž o 0,334 sekundy za svoje záda odsunul nestor české silnice Karel Kalina. Němec Daniel Zornweg na nejrychlejšího ztratil 0,821 sekundy a čtvrtý Pavel Jančík 0,930 sekundy. První čtveřice se tedy vešla do jediné sekundy a „mona“ jsou tak nejvyrovnanější kubaturou.

I když předpověď hlásí na neděli ochlazení, tak je jasné, že bitvy na trati rozpálí jak piloty, tak diváky - určitě tedy dorazte! Aktuální informace a přesné kvalifikační výsledky najdete na webu hořického Automotoklubu.
.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist