Sobotní Hořice a pozvánka na neděli

Sobotní tréninky na dnešní závod 300 zatáček Gustava Havla nabídly skvělou podívanou a jsou nejlepší pozvánkou na nedělní závod. Kdo bude chybět, může litovat už teď…

Kapitoly článku

Přestože Svatý Petr zkoušel všechny příznivce toho nejlepšího roadracingového závodění odradit poměrně drsňáckou ranní přeháňkou, tak ve chvíli kdy uviděl, že závodníky ani diváky neodradí, radši svoji snahu odpískal a po celou sobotu už bylo naprosto luxusní počasí. První tréninkové jízdy se ale odjely na mokré vozovce a trať zejména v lesních partiích osychala hodně pomalu. Už v sobotu všichni piloti předváděli opravdu skvělé výkony a je jasné, že v neděli se bude na trati hodně jiskřit!
Na co se můžeme v neděli těšit? Po ranních warm-upech, které se pojedou mezi 8.30 - 10.20 hodinou následuje slavnostní zahájení a v půl dvanácté vyrazí na trať v prvnímu závodu kubatura 250 CRR. Jedná se o dvoutaktní produkční dvouválce, kde přesilu našich pilotů v čele s velezkušeným Karlem Kalinou či klanem Vysloužilových budou chtít překonat Slovák David Hanzlík či Francouz Philippe Delaunay. V tomhle případě půjde spíše o rozcvičku před první ostrou podívanou, která ale přijde hned vzápětí.
Ostré šestky, tedy kubatura Open 600 totiž bude druhý závod nedělního programu, myslete na to, že v půl jedné už musíte být na trati! Pokud totiž nestihnete tenhle závod, neuvidíte parádní bitvu Česko vs. Irsko. Zatímco nás budou reprezentovat zejména poleman Marek Červený, třetí a čtvrtý muž kvalifikace Kamil Holán a Patrik Vostárek, za Irsko se bude bít hrdina loňského ročníku Michael Pearson. Tenhle ostrovan byl před závodem tipován na jasného vítěze, ale naši bombarďáci dnes ukázali, že mu budou více než vyrovnanými soupeři. Také druhá řada je pořádně nabitá a postaví se do ní tři Petrové: Zrzavý, Homola a Bičiště a také populární Michal „Indi“ Dokoupil.
Třetí závod nedělního programu bude klání kategorie Sportproduction 125 ccm. „Dakšnů“ se letos přihlásilo tolik, že musely být rozdělené do dvou skupin, ze kterých do dnešního závodu postupuje osmnáctka nejrychlejších. Kde máte hledat favority? Marek Zima, Miroslav Sedlo, Petr Kolář, Radek Lamich, Zbyněk Soukup… aspiranty na prvenství byste na prstech jedné ruky určitě nespočítali - start „dakšnů“ je v půl druhé.
Hodně zajímavě vypadala kvalifikace závodů spojených tříd Supermono a Twin. Ještě při skončení kvalifikačních jízd nebylo jasné, jestli obě kubatury vystartují naráz či odděleně, ale vzhledem k jejich vyrovnanosti by rozhodně byl společný start vhodnější. Ve společné kvalifikaci byl suverénně nejrychlejším německý veterán Johanes Kehrer s monem Skorpion KTM, když nadělil tři vteřiny Michalu Dokoupilovi, vodícímu naopak twin Kawasaki 650. První lajnu by dnes (ve čtvrt na tři) měli dokompletovat opět jednoválce, sedlané Liborem Kamenickým a Karlem Kalinou.
Stejně jako u předešlého závodu, tak ani u společných kubatur GP 125 a GP 250 ještě nebylo jisté, zda dnes vystartují naráz nebo ve dvou vlnách - každopádně kvalifikaci jeli společně. Také tady by byl společný start o hodně zajímavější a dvacky by rozhodně nebyly nijak pozadu, vždyť právě na pole position by se postavila stopětadvacítka v sedle s Patrikem Kolářem! Ten je možná vůbec nejlepší pilotem na hořické trati a superbikeři můžou být rádi, že Patrik sedlá jenom malý dvoutakt. Druhému Tuukkovi Korhonenovi z Finska se čtvrtlitrovou Hondou nadělil bezmála dvě vteřiny, třetí čas zajel Dán Anders Blacha (Yamaha 250) a čtvrtý byl Francouz Peter Hartmann (Aprilia 250). Pátý čas si připsal domácí matador Oldřich Podlipný, který se bude dnes s Kolářem přetahovat o prvenství ve třídě stopětadvatítek. Připíše si Podlipný deváté „domácí“ vítězství, či Kolář šesté v řadě za sebou? Rozhodne o tom závod startující v 15.20 hodin.
Poslední závod nedělního programu bude jeho absolutním vyvrcholením a budou to samozřejmě litry, tedy Open 1000. Steně jako v šetkách tak i v litrech je papírově největším favoritem Ir Michael Pearson pilotující litrový BMW, kterému by měl při svojí premiéře na tomto okruhu nejvíce zatápět Němec Didier Grams, sedlající stejný motocykl. Ale jak to vypadá po sobotě? Na pole position se dnes postaví náš reprezentant Kamil Holán, který předvádí naprosto neuvěřitelnou jízdu - i na startovní „rovince“ má koleno skoro nalepené na vozovce, jezdí „od rohu k rohu“ - prostě 1A! Vedle Kamila bude dnes právě Pearson a první lajnu doplní Mára Červený s Patrikem Vostárkem, kteří nechali Gramsovi na startovním roštu až páté místo. Vedle hvězdného Němce bude dnes stát Víťa Bican, Aleš Nechvátal a Miroslav Pažitný.
Takže v neděli v Hořicích nashledanou a nezapomeňte, že uvedený časový rozvrh je pouze předběžný!

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist