Hořice - Museum Czech Road Racing

Zajímavý projekt mapující závody na přírodních okruzích spustili v Hořicích pod názvem “Museum Czech Road Racingu“. První část je již přístupná všem fanouškům na webu, kde je možné se dozvědět podrobnosti nejen o závodech v Hořicích. Druhá část projektu představuje umístění muzea do hořického zámku.

V rámci vlastního dispozičního řešení by měly vzniknout dva základní výstavní okruhy, tzv. severní, který by měl být síní slávy Hořických závodů a významných závodníků od počátku motorismu až po současnost. Jižní část by měla sloužit jako moderní víceúčelový prostor, kde se budou expozice pravidelně měnit. To znamená, že zde budou probíhat jak historické výstavy, zaměřené na jednotlivé motocyklové značky, tak i prezentace soudobých závodních stájí a motocyklových firem. Výsledkem by mělo být "živé muzeum", kde se budou výstavy i exponáty měnit tak, aby návštěvník měl potřebu do Hořic přijet i několikrát za rok.

Autorem návrhu je bývalý aktivní jezdec a přeborník republiky v jízdě pravidelnosti historických motocyklů Ing. arch. Martin Pour s kolegou studentem architektury Michalem Šubrtem.
„Bylo využito historické budovy zámku, který je nejstarší budovou ve městě Hořice jako objektu, který po revitalizaci nabídne důmyslnou hru protikladů. Důraz byl kladen na pokoru i velkorysost, kde původní prostory umožňují vyniknout moderní čisté expozici. Návštěvník by měl na motocykl či jiný exponát nahlížet jako na umělecké dílo. Díky efektnímu kontrastu historických prvků a moderního designu to lze velmi elegantně uskutečnit,“ dodal k projektu architekt.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Carlo888 přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist