Dokoupil si z Hořic odvezl zlatý a stříbrný věnec

Tým MIRT má za sebou s Michalem "Indi" Dokoupilem perný závodní týden. Druhý srpnový víkend nás totiž čekalo již druhé letošní hořické klání, které se stalo součástí evropského šampionátu IRRC pod tradičním názvem Česká Tourist Trophy.

Michal "Indi" Dokoupil byl přihlášený do třídy Supersport IRRC, kam získal jako jeden z prvních jezdců takzvanou “divokou kartu“, protože se jinak tohoto šampionátu jako stabilní jezdec neúčastní. Mnoho zahraničních závodníků zde bylo vůbec poprvé, a tak se dalo předpokládat, že na stupních vítězů pravděpodobně stanou právě čeští jezdci. Indi patřil od začátku k favorizovaným závodníkům, i když na vítězství bylo více adeptů.
Sobotní kvalifikace probíhaly v poklidu, a i když předpověď počasí byla taková všelijaká, a museli jsme počítat i s případným deštěm, nakonec se vše odjelo na suchu. V prvním tréninku obsadil Indi druhé místo s časem 2:23,4 za Markem Červeným a třetí skončil Kamil Holan. I druhý trénink potvrdil pořadí, i když Indi zrychlil na 2:20,7 a časové rozestupy se tak mezi jezdci snížily.











„Na tyhle závody jsem jel s tím, že mi o nic nejde, a tak jsem zdaleka nebyl pod takovým tlakem, jako jsem byl třeba při 300ZGH. Chtěl jsem samozřejmě ukázat, že patřím na bednu, a že můžu vyhrát, ale smířil jsem se s tím, že když to v závodě nepůjde, klidně zůstanu druhý, protože byl přede mnou důležitý týden na Ulster Grand Prix v Severním Irsku. V kvalifikacích jsem moc netlačil na pilu a snažil se jet maximálně na jistotu. Důležitý pro mě bylo zůstat v první řadě a to se povedlo, takže jsem byl spokojený. Že bude největším soupeřem Marek, bylo jasný, ale nepředpokládal jsem, že bych skončil hůř než druhý, i když stát se může cokoliv a kdokoliv z cizinců mohl ještě překvapit.“
I když byl Indi přihlášený pouze do Supersportů, přesto ho čekaly závody dva, protože v rámci IRRC se jedou šestistovkové i litrové třídy dvakrát během dne. Takže i kdyby se jeden závod nevyvedl podle představ, stále byla šance na reparát ještě ten samý den.

Start se Indimu povedl a po průletu prvního kola byla jasné, kde se bude odehrávat hlavní souboj dne, když jako první projel Marek Červený těsně před naším Indiánem a za nimi s velkým odstupem zbytek pole.
„Hned po startu mi Marek najel do stopy, tak jsem měl trochu co dělat, abychom se nestřetli, ale potom jsem se za něj navěsil a čekal na příležitost, protože se po mě Marek začal dost často ohlížet. Na cílovce už jsem byl skoro vedle něj, ale pak ta příležitost přišla až u Vodojemu, kde udělal chybu, byl dlouhej a já se dostal před něj. Takhle to bylo, až dokud jsme u Křížku nepotkali kolaře. Tam jsem bohužel musel hodně zpomalit, pak mě tam jeden z nich vyvezl, kdežto Marek si to nachystal na vnitřek a předjel nás oba. Hned jsem se zase za něj navěsil a u garáží jsem jej zase předjel stejným způsobem v posledním kole zpět a dojel tak do cíle první. Byl to tvrdej souboj, ale dobrej a fér a jsem rád, že jsem se dostal dokonce na čas 2:18,3 a zajel si tak svůj rekord!“
Ve druhém závodě už na startu Indi nechtěně rozhodl, jak se bude dál závod vyvíjet, protože se pohnul a dostal tak okamžitě penalizaci 20 sekund. Přesto dokázal nakonec dojet na druhém místě, protože třetí jezdec v pořadí Luca Gottardi měl ztrátu již více než dvacet šest vteřin.

„Nepovedl se mi start. Počítal jsem s tím, že světla zhasnou o chvilku dřív, a tak jsem cuknul. I když jsem hned uklapl a po startu se tak propadl, dostal jsem se po chvíli do čela. Potom mě dolů do města předjel Marek. Věděl jsem, že tu penalizaci dostanu, a tak jsem se smířil s tím, že na druhou výhru nemůžu dosáhnout, přesto jsem se chtěl pokusit alespoň jako první projet cílem. Když se mi podařilo Marka předjet, začala mi vařit motorka. Nevěděl jsem co se děje, a tak jsem zvedl ruku a nechal jej zase předjet a počítal s tím, že budu muset zajet. V lese mi teplota o něco klesla, i když to bylo pořád okolo sta stupňů a do cíle zbývalo jen málo. Navíc spadl třetí Kamil Holan, a já tak věděl, že když se pokusím dojet, můžu být i s tou penalizací druhej, proto jsem zase zatáhl. V posledním kole do cíle se mi dokonce opět podařilo předjet Marka, a tak jsem si alespoň trochu splnil to, co jsem chtěl. Tohle druhý místo bylo super a jsem rád, že jsme divákům předvedli opět pořádnou podívanou!“
Jakmile Indi dojel do cíle a odstavil motorku, zjistili jsme, že má proražený chladič pravděpodobně od kamínku. Zlatý a stříbrný věnec jen dokreslil super atmosféru, která celý víkend u nás v týmu panovala za dohledu stříbrného Merkura, který byl celý víkend vystavený na našem stánku.

VIDEO

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist