Co napovídá startovní listina 300 zatáček

Z hořického automotoklubu jsme dostali pozvánku na tradiční svátek všech fandů motocyklové silnice, teda závod 300 Zatáček Gustava Havla.

Při letošním, již 49.ročníku Fuchs Oil 300 zatáček Gustava Havla, se mohou diváci těšit na tyto vypsané třídy: Klasik 350cc + 500cc, sportproductiobn 125cc, GP125cc + GP250cc, Supermono, volná do 600cc, volná nad 600cc. Když prolistujeme startovní listinu, tak zjistíme, že ve všech třídách je vyprodáno. Dokonce jsou čtyři třídy, kde je přihlášených jezdců přes limit. Tuto situaci musí ředitelství 300 zatáček vyřešit. Dalším velkým úkolem je, aby pořadatelé zabezpečili na své náklady opravu povrchu tratě na Dachovské spojce.

Ale vraťme se ještě ke startovní listině. Ve spojeném závodě Klasiků, kde pojedou stroje 350cc a 500cc uvidíme řadu krásných strojů. Např. Jawu 350, Yamahu RS, Aermacchi, ČZ Junior, MV Agustu, či Ducati. Největší zastoupení pan bude mít Honda CB. Mezi jezdci se objeví dva, kteří v Hořicích byli velmi známí a úspěšní. Rolf Blatter ze Švýcarska, který pojede Seeley Matchless a pak také Franz Heller, který byl v roce 1995 přímým účastníkem nehody, když tenkrát havaroval spolu s Radkem Urbancem.

V dakšnech, tedy jak se přezdívá třídě sprotproduction 125cc, bude také plný rošt. Nepamatuji se, že by v některém závodě této třídy na území ČR, bylo tolik jezdců. Mezi startujícími této třídy se objeví i racingové dámy. Půjde převážně o jezdce z ČR, ale uvidíme i Heinricha z Německa, Hanzalíka ze Slovenska, či Williamsona z Anglie.


Dalším spojeným závodem, budou motocykly GP a to objemu 125ccc a 250cc. Tyto dvoutaktní třídy, nám ukáží ty pravé závoďáky. Na startu GP 125cc, se objeví téměř domácí Patrik Kolář, dále hořičtí Olda Podlipný a Pavel Flégl,dále Dušan Novosád, či Lukáš Hrubý . Ostrovy bude reprezentovat Darren Gilpin, přijedou i dva naši známí tedy Lohse a Grämer z Německa a na startu uvidíme i dva jezdce z Francie, Arnauda Motte a Benayada Ismaela. Ve GP250cc bude více zahraničních jezdců, než našich. Korhonen z Finska, Larsson ze Švédska, Hamilton, Barton, Morgan a Kelly z Anglie, Wolfi a Natalie Schuster z Němcka, čI Alzinger a Delaunay z Francie.. Naši vlajku budou držet Pavel Navrátil, Jirka Šubr atd.

Třída Supermono, tedy jednoválcové čtyřtakty, se pojede jako jeden ze závodů mistrovství republiky. Ale i zde uvidíme jezdce ze zahraničí, Hinck, Schmidt, Zörnweg a Kehrer z Německa, Gilpin a Walsh z Anglie, či Butler z Irska. Ač termín letošních Zatáček koliduje se závodem Evropského poháru Supermono, tak Martin Kamenický dal přednost našim závodům, ale jeho bratr musí odcestovat na závod Evropského poháru. 


A třída šestek a litrů, to bude nářez. Ve třídě do600, je tolik jezdců, že ředitelství bude muset sáhnout k alternativě, že se v sobotu pojedou kvalifikace a pak v neděli dva závody.Tedy závod A a závod B. Jména v obou třídách vzbuzují respekt a slibují adrenalin se vším všudy. Posuďte sami např: McBride, Hamilton, Pearson, Barton, McFarland, Gartland, Smyth z Ostrovů.... Erbe, Holz, Liebmann, Domke, Pfeiffer,Vetter, Kriebel z Německa....Fabrice, Holub, Goetschy, Portier z Francie...Nilsson ze Švédska....Rechberger, Benderle, Jäger z Rakouska.... Korhonen z Finska nebo Heijmans z Nizozemí..... A co naši? Víťa Bican, Petr Zrzavý, Franta Loučka, Jirka Brož, Kamil Holan, Michal Jiroš, Michal Salač junior, Michal Chalupa, Michal Filla, Jirka Dražďák, Marek Červený, Petr Řezníček......atd atd. Kvůli zranění se letos bohužel divákům nepředstaví Michal Indi Dokoupil.


A závodní motocykly??

Bude zastoupení všech značek, jak je znáte ze světových okruhů?
Yamaha R6 a R1, Suzuki GSX-R, Triumph, Honda CBR 600, Kawasaki ZXR, BMW, Aprilia RSV, Ducati 1098, KTM RC8-R, MZ.....co dodat?

Předkrm se bude podávat v sobotu 14. května 2011 od 8.30 hodin. Ten, kdo vynechává treninky, dělá chybu, protože o hodně přichází. Pro někoho to jsou ?pouze? treninky, ale ten chytřejší jde i na ně. Vidíte během dne všechny jezdce dvakrát, protože se trenuje dopoledne i odpoledne a vůbec se nejezdí pomalu? Hlavní menu se pak servíruje v neděli 15. května 2011. Tyto řádky píši v době, kdy ještě není zcela hotov přesný časový harmonogram, ten se může ještě měnit podle situace po přejímce jezdců a jejich strojů. Jedna rada na závěr. Pokud pojedeš do Hořic na Zatáčky, pak si přivstaň a buď včas na svém místě. Očekává se nával diváků. Navíc po oba dny bude trať již od 7.30 hod., uzavřena pro běžný provoz. Pořadatelé pevně věří, že všichni, kdo se letos chystají do Hořic, budou svým chování důstojným partnerem pořadatelů a jezdců. A já osobně věřím, že všem těm správným fandům motorkářům záleží na tom, aby Zatáčky žily a přispěje k tomu svým rozumným chováním a i zaplacením vstupného. Příští rok totiž bude velká sláva, protože pojedeme jubilejní 50.ročník 300 zatáček.

Těšíme se na Vás na Zatáčkách v Hořicích.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist